петък, 13 февруари 2015 г.

Шкембе в доматен сос, по италиански


След телешкото задушено дойде ред и на още една италианска рецепта в този стил, като този път я изпълних в оригинал:).
Всъщност почти, защото точно как е оригиналът нямам представа, но след Многото прочетени и разгледани рецепти установих, че горе-долу това е.
Разликата се състои в начина на подготовка на продуктите: в някои рецепти шкембето предварително се сварява, а след това се запържва и се вари с доматеният сос, а в други, първо се запържва, добавя се доматеният сос и се вари до готовност, като му се долива бульон. Втората технология значително се доближава до приготвянето на телешкото задушено, но аз избрах първата.
И така ето рецептата, като продуктите са ориентировъчни, дори бих казала, че ги записвам на "око":



Продукти:
1 купа сварено телешко шкембе/ почистено, измито и нарязано на ивици/
1 буркан ( 800 мл ) с доматен сос от консерва / обелени нарязани домати/
сол
черен пипер
1 глава лук
1 морков
1/4 глава целина / по принцип се използват стъблата/
3 скилидки чесън
100 мл хубаво бяло вино
3-4 с.л. зехтин

Пармезан и мента / джоджен, за поднасяне

Приготвяне:
Загрейте зехтина и добавете нарязаните на ситно зеленчуци / без доматите:).
Задушете ги до омекване.
Добавете шкембето и пържете за около 5 минути, като разбърквате.
Посолете, подправете с черен пипер и налейте виното.
Гответе, докато виното се изпари.
Добавете доматите, разбъркайте и оставете ястието да се готви, докато сосът се редуцира до желаната гъстота - за около 1/2 час.

Поднесете ястието топло, поръсено с Пармезан и мента/джоджен.



1 коментар:

  1. Не се съмнявам че е вкусно, а и ти знаеш как предизвикателно да поднесеш ястието! С удоволствие бих си хапнала!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване