Страници
Сочен сладкиш с пудинг и банани
Вълшебен сладкиш се получи! Импровизация е на тази рецепта. Рецептата може да се изпълни и с други плодове, бананите може да се нарежат на кръгчета. Пудинга може да е ванилия, ягодов или друг. Аз се спрях на карамелов, защото с бананите се съчетава великолепно.
Продукти :
за тава с размер 20*20 см
блат:
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
2 с.л. какао
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
сироп:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
крем:
1 бр. Пудинг карамел с варене
300 мл прясно мляко
3 с.л. захар
3 с.л. краве масло
декорация:
50 гр натурален шоколад
1 с.л. олио
3 банана
Приготвяне:
Блат:
Разбийте яйцата и захарта с миксер на крем.
Пресейте брашното с бакпулвера, ванилията и какаото.
Добавете постепенно от сухата смес към яйчната като бъркате с шпатула или на слаба степен с миксер, за да не спадне обема.
Намаслете тава и я поръсете с брашно. Изтръскайте излишното.
Изсипете сместа в тавата и я изпечете в предварително загрята фурна на 170 градуса, с вентилатор.
Проверете с дървена клечка за зъби кога блатът е изпечен.
Извадете го и го оставете да се охлади.
* За пръв път използвам стъклена тава за печене на сладкиш. По принцип не съм го правила досега, защото сладкишите изискват предварително загрята фурна и има опасност от спукване на тавата. Този път загрях фурната до 100 градуса, с вентилатор, сложих тавата със сместа вътре и след около 5 минути увеличих на 170 градуса. Сладкиша се изпече без проблем. Стъклената тава също намазвам с олио и поръсвам с брашно.
Крем:
Разбъркайте пудинга в купа с 4 с.л. от прясното мляко и захарта. Умишлено млякото е по-малко от посоченото на опаковката, за да се получи крем с по-голяма плътност.
Сложете останалото мляко на котлон да заври, отстранете го от котлона и добавете сместа, при непрекъснато бъркане.
Върнете на котлона за 1 минута и бъркайте непрекъснато.
Отстранете от котлона и покрийте повърхността му с прозрачно домакинско фолио, за да не хваща коричка. Оставете крема да се охлади.
След като изстине, добавете кравето масло, нарязано на парченца и разбъркайте добре и покрийте повърхността му с прозрачно фолио.
Сироп:
Изсипете захарта и водата в тенджерка и ги оставете на котлон да се варят за 5-10 минути. Изчакайте около 5-10 минути, за да не е съвсем горещ
и залейте изстиналият блат.
Изчакайте блата да поеме цялата течност.
Нанесете равномерно крема върху блата и загладете.
Оставете сладкиша в хладилника, докато приготвите декорацията.
Нарежете бананите по дължина на две, след което напречно на още две. Т.е. от един банан получавате 4 парчета.
Подредете ги върху сладкиша.
Начупете шоколада на парченца, поставете ги в суха купа заедно с олиото и ги поставете в микровълнова за около 90 секунди / или докато шоколада се разтопи/, на макс, като отваряте и разбърквате през 30 сек. Оставете да се охлади, за да не разтопява крема. / Може да разтопите шоколада и на водна баня/.
Полейте с лъжица от шоколада върху бананите.
Приберете сладкиша в хладилник да стегне.
Нашият сладкиш не дочакахме да стегне напълно, но такава вкусотия няма как да се скрие:))).
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Кате,
ОтговорИзтриванечудесен сладкиш се е получил.Блатът по състав ми прилича на блат, изпечен като за руло.Прекрасна идея.
Поздрави !
Малеееее, Кате каква вкусотия само си направила! Нямат край прекрасните ти предложения! :)
ОтговорИзтриванеПрегрешавам с едно сочно парченце и ти пожелавам весел ден с една сърдечна прегръдка!
Този сладкиш е като някакъв сън, Кате! Толкова богат, сочен и вкусен! Наистина много лесно и прекрасно предложение! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеОх, че вкусно... И все любими продукти! А да не говорим колко размазващо сочен е! :)
ОтговорИзтриванеКатенце, хубаво да се омажете със сладко! :)
Прегръдки от мен!
Изглежда разкошно този сладкиш, и наистина е трудно му се устои. Не разбирам как е стигнал до снимане, но благодаря че го сподели с нас :)
ОтговорИзтриванеЕхаа разкош.Как да му устои човек а камо ли да го чака да се стегне. :)
ОтговорИзтриванеОще не мога да свикна с новата ти визия, все се чудя къде съм! :)))
ОтговорИзтриванеКате, разкошен е сладкишът! Цяло чудо е че си успяла да го снимаш!
Прегръдка!
Кате, от снимките си личи, че адски сочен и невероятно изкушаващ сладкиш! Брой ме - направила съм го:)
ОтговорИзтриване⋰˚هჱ⊱
ОтговорИзтриванеTão bommmmmmmm!!!!
Bonito e delicioso!
Muita paz, muita saúde e muita harmonia nesse fim de semana!!!!
Beijinhos do Brasil
╰╮هჱ⊱
Ама че вкусно изглежда :) и какви снимки само ... да присегна и да си бодна през монитора :)
ОтговорИзтриванеХубав ден Катенце!
Определено е чуден!
ОтговорИзтриванеЧесит празник , Кате!
Този сочен шоко-бананов разрез направо побърква от желание да гребнеш... Много хубава рецепта, Кате! Ще си я запиша, че очите ми останаха в снимките :)
ОтговорИзтриванеУсмихнат празничен ден ти желая :)
Прегръдка!