Страници
Телешко задушено по италиански, по рецепта на Мария
Да си призная всяка разгледана рецепта във вашите блогове ме изкушава. Тази обаче ме подлуди и не само мен:))). Липсата на телешка опашка ме накара да почакам известно време и все пак избързах, та приготвих рецептата с телешки врат. Именно по тази причина наименованието няма да е както в оригиналната рецепта, а ще е просто телешко задушено, но размазващо вкусно!Мария!!! Благодаря ти за тази и за всички изключителни рецепти, които споделяш!
Необходими продукти:
телешки врат - една шайба
3 с.л. зехтин
100 гр свински гърди с кокал или без
1 голям морков
1/2 глава целина
1 глава лук
стрък праз - бялата част
5 скилидки чесън
1 връзка магданоз
1 кг домати, използвам консерва с нарязани обелени домати
3-4 карамфилчета
сол и черен пипер на вкус
400 мл хубаво бяло вино
2 с.л. стафиди
2 с.л. кедрови ядки
1 ч.л. натурално какао
Приготвяне:
Измийте и подсушете телешкото и свинско месо.
Свинските гърди нарежете на малки кубчета, отстранете кокала.
Настържете моркова, главата целина. Лука, праза и чесъна нарежете на ситно. 1/2 от връзката с магданоз също нарежете на ситно.
Загрейте в тенджера с двойно дъно зехтина. Добавете кубчетата свинско месо. Гответе ги до златисто, като разбърквате.
Поставете телешкото и го запържете по около 3-4 минути от всяка страна.
Добавете подготвените зеленчуци, разбъркайте и оставете да се задушат до омекване, като разбърквате от време на време.
Посолете и поръсете с черен пипер, добавете карамфилчетата и виното. Оставете ястието да се вари на слаб огън около 1/2 час и добавете консервата домати, или пресните обелени и нарязани домати.
Оставете ястието да се вари на слаб огън около 2 часа под капак, след което отстранете капака и оставете да се вари, докато течността се редуцира и до готовност. Ако през това време течността се е изпарила може да налеете малко телешки бульон. При мен не беше необходимо.
Когато ястието е готово, добавете накиснатите за десетина минути във малко вино и отцедени стафиди. Добавете кедровите ядки и какаото, разтворено в малко сос от ястието. Разбъркайте и оставете да се вари още около десетина минути.
Поднесете ястието поръсено с магданоз.
Със соса може да приготвите и паста, като сварена паста полеете със соса и поръсите с пармезан.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много е изкусително, Кате!
ОтговорИзтриванеИ аз не мога да намеря опашка, но
съм сигурна, че е божествено.
Имащ нова визия на блога и се обърках къде съм!
Прегръдка!
Ама как изглежда само това в чинийката ......отивам да си купя опашка, при нас има винаги :)!
ОтговорИзтриванеЦелувка, Кате! Спорен ден!
Изглежда невероятно вкусно, Кате! Ще го пробваме:)
ОтговорИзтриванеОт любимите ми вкусотии е тази рецепта, от тези дето не мога да им устоя и винаги приготвям..изглежда много вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Кате!
Помня това ястие при Мария, ето сега и при теб... Чудесно си го сготвила, Кате, да си оближе пръстите човек. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Ех, Кате, трябваше да дочакаш опашката....ама пусто като си я хареса тази рецепта и нямаш мира! Със сигурност с опашка си е по-вкусно, а и това си е великият РИМСКИ оригинал. Радвам се, и ти благодаря, че си се доверила на моя рецепта.
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
С паста с удоволствие бих си похапнала /не че не става и с хлебче! :)/ ! Много апетитно!
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Катя!
О, имай милост! Кате, изглежда уникално вкусно! :)
ОтговорИзтриване