понеделник, 27 април 2015 г.

Домашно кокосово мляко


Това "домашно" дано не ви заблуди, че си гледам палми у дома:))). Но домашно направено е млякото и е много лесно. От един кокос - литър мляко + кокосови стърготини за сладкиши, ехе, фантазия!
Видях в нета, че хората си правят и реших и аз да пробвам. Добре е на вкус, но мисля следващият път да сложа по-малко вода.



Кокосово мляко
Продукти:
1 бр. кокосов орех
1 л вода / филтрирана

Приготвяне:
Пробийте кокосовият орех в дупчиците с помощта на тирбушон. Излейте сокът в чашка.
Разчупете кокосовият орех и извадете ядката. Може да го разчупите като го увиете в кърпа и със сила го ударите в под със здрава повърхност! Внимавайте да не счупите подовата настилка:) добре е да е някъде навън. Може да го ударите и с чук. А може и да се разреже с ножовка или къдрав нож, но много да се внимава, защото се изплъзва и има голяма опасност от порязване!
Обелете ядката да остане само бялата част.

Ей тук има полезен снимkов материал, а ако не ви е ясно има видеа в интернет как да се справим с кокосивият орех:).

Сложете в блендер нарязаната на дребно ядка, водата и сокът от ореха. Миксирайте до хомогенност.
Прецедете млякото през марля, а кокосовите стърготини върнете в блендера с още малко вода, миксирайте и отново прецедете. Добавете и това мляко към другото. Налейте млякото в бутилка, затворете я и съхранявайте в хладилник. Аз лично съхранявам такива продукти не повече от ден-два. Просто не знам колко биха могли да издържат.

Изсипете стърготините върху суха повърхност и ги оставете да изсъхнат на стайна температура, след което може да ги приберете в буркан и да ги използвате за сладкиши.




С част от млякото направих панакота. Само да ви кажа, че като чуя панакота и все на Ева снимките ми излизат пред очите:). Така, че ако искате да се насладите на този десерт със всичките си сетива, посетете нейният сайт. Акцентирам днес върху кокосовата панакота, като споделям и изкушаващите такива на Ева, Роси, Бети, Мъхчето, Тики.
От мен съвсем скромно ей тези снимчици:).





Кокосова панакота

Продукти:

200 мл течна сладкарска сметана / сладка/
200 мл кокосово мляко
1 с.л. захар
1 желатин 10 гр Др. Йоткер
по желание ванилия



Приготвяне:
Изсипете желатина в чаша с 40 мл студена вода, разбъркайте го и го оставете да набъбне.
След като набъбне го разтопете на водна баня - да се втечни. Сложете малък съд на котлон с вода, в него поставете съдът с желатина и оставете да загрее докато се разтопи желатина, водата не трябва да завира!. Може и в микровълнова съвсем за кратко го затоплете.

Налейте сметаната, млякото и захарта и по желание ванилията в друг съд и затоплете на котлона докато се разтвори захарта. Отстранете от котлона, налейте желатина, разбъркайте и изсипете в купички, чашки или бурканчета. Приберете в хладилник, докато стегне. Аз поднесох с плодов сладолед от банан и авокадо.





Може да погледнете и рецептата за Шоколадова панакота


3 коментара:

  1. Кате,
    много вкусно мляко става и може да се използва по най - различен начин.Даже вместо животинско мляко може да се използва в някои десерти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Еййй, начи, всички имате от тези сладурски бурканчета;)
    И да знаеш-мъките от Евините снимки, не ги изживяваш сама;)
    Завиждам ти за ентусиазма да строшиш този орех;)

    ОтговорИзтриване
  3. Много изкушаваща панакота!
    Един кокос чака своя ред,
    и най-вероятно ще опитам да направя панакота!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване