Страници

Шоколадова Панна котта


Известен италиански десерт, за името му съм чувала, че в превод означава "сготвена сметана" :) среща се в много разновидности, тук ви предлагам шоколадова прелест.




Продукти:
500 мл млечна сметана (може да се замени с 250 мл сметана сладкарска + 250 мл прясно мляко.)
200 гр млечен шоколад
1 пакетче ( 10 гр ) желатин



Сметаната със шоколада, начупен на парчета се слагат в тенджерка на котлон да загряват. Не трябва да завират. Просто да се разтопи шоколада. Бърка се от време на време. Отстраняват се от огъня.
Желатина се прави според указанията: при мен: разтворих пакетчето в 40 мл студена вода(в чаша сипах водата, отгоре изсипах желатина. Разбърква се. Когато желатина набъбне, след около 10 мин. става нещо като гъба се слага на водна баня на котлон да се втечни.(водна баня е в съд примерно тавичка да сипете вода и в този съд слагате съда с продукта, който трябва да обработвате). Водата на водната баня не трябва да завира!!! След това се втечненият желатин се изсипва на струя при сметаната като се разбърква непрекъснато. Не е необходимо сметаната да изстива.
Готовата смес се изсипва в силиконова форма без да се намазва, или в чашки и купички, но ако ги обръщате при сервирането е хубаво да ги намажете с краве масло.
Оставя се в хладилник за няколко часа да се охлади. Обръща се върху чиния и се декорира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар