четвъртък, 28 януари 2016 г.

Султан кебап


Султан кебап е известно ястие от турската кухня. Представлява нещо като завити сармички с кори за баница с пълнеж от месо и зеленчуци. Помогнах си с това видео. В моята рецепта присъстват и моркови, понеже консервата ми с грах беше такава.






Продукти:
за 4 порции:

2 бр. пилешки филета / около 600-700 гр
1 патладжан
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 с.л. доматено пюре
сол
черен пипер
червен пипер, лют
1 ч.ч. отцеден грах от консерва
няколко бейби моркова, от консерва
няколко листа кори за баница / по възможност турски, или по-плътни/

за бешамела:

за Бешамела:
1 с.л. краве масло
250 мл прясно мляко
1 с.л. брашно
сол
черен пипер

за поръсване сирене Пейнир или кашкавал



Приготвяне:
Патладжана се нарязва на кубчета и се посолява. Оставя се за няколко минути да пусне горчивият си сок.
В тиган се загрява малко зехтин и се добавят кубчетата патладжан. Готвят се докато станат леко златисти. Изваждат се в чиния.
В същият тиган се добавя пилешкото месо, нарязано на кубчета. Готви се докато се запечата добре от всички страни.
Добавят се лука и чесъна, нарязани на ситно. Готвят се до омекване на лука.
Добавят се черният и червеният пипер, солта и се разбърква. Добавя се доматеното пюре, отново се разбърква и накрая се добавят нарязаните моркови и граха. Хубаво се разбърква, оставя се още няколко минути на котлона и се добавя и патладжана. Разбърква се и се отстранява от котлона.

За бешамела:
В тиган се загрява маслото и когато се разтопи се добавя брашното, бърка се около 1 минута и се налива на тънка струйка при непрекъснато бъркане с телена бъркалка прясното мляко и подправките. Вари се около 5 минути, на слаб огън до сгъстяване, при непрекъснато разбъркване.

В купа се поставя 1/2 лист кора, като краищата да стърчат. Поставя се плънка - 3-4 с.л. Завиват се краищата и купичката се обръща в ръката, така ще се получи нещо като голяма сарма или бохча:).
Подреждат се всички сарми в намаслена тава. Върху всяка сарма се полива по 1-2 с.л. бешамел.
Запичат се в предварително загрята на 190 градуса фурна до зачервяване.
Изваждат се и се поръсват с настърганото сирене или кашкавал и се връщат отново във фурната докато се разтопи.
При сервиране може да се добави в чинията още от бешамела.

* Ако случайно корите ви са от фините може да използвате няколко пласта.


11 коментара:

  1. Наистина е чудесен! И с тази задушевна атмосфера наоколо... Браво, Кате!
    Прегръдки и хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. In Bulgaria are sold ready pastry and strudel. If, when you do not sell, you can look on the Internet how to make a home. Greetings!

      Изтриване
    2. Marilyn Kennedy - Phyllo Dough

      Изтриване
    3. Thank you so much! Yes, I can buy Phyllo Dough here.. Thanks Candy for posting this.. i will be making this!

      Изтриване
    4. You are welcome!:) I saw Phyllo Dough on the Internet - yes, that's what they are.

      Изтриване
  3. Този кебап обиколи интернета. Много го хвалят това ястие,Кате. Турски кори има тук рпи нас колко щеш. Трябва и аз да го спретна. Снимките много много добри!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Турската кухня ми е слабо позната, но това тук изглежда много вкусно, Кате!
    Сигурно и със свинско ще стане вкусно, у нас пилешко почти не се консумира.
    Чудесно е, ще пробвам.
    Поздрави от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, чудесно е това ястие, и аз го правих, видях го в блога на Валя и Ирина и веднага се изкуших, не се бях интересувала преди, нали си нямам фейсбук, късно научавам интересните рецепти. При теб изглежда супер, прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. ахахаха написах си коментара на друга публикация!!!
    Днес си пълна с изненади,гледам и се облизвам!Отдавна му се каня на този султан кебап,но ще се прави в най-скоро време!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване