вторник, 28 юни 2016 г.

Кардиналшните с ягоди


Кардиналшните е популярен сладкиш от виенската кухня. Комбинацията на двата цветя жълто и бяло отразяват цветовете на Католическата църква, а като вкус пък доставя божествена наслада. Откъдето и да го погледнеш изключителен десерт!
За да се получи добре трябва всички продукти, тавата и фурната да са подготвени предварително. Желателно е да се подсигурят два поша за шприц, за да може двете смеси да се нанесат една след друга, без да се губи много време.
В началото пълнежа е бил сладко от кайсии, но новите тенденции са с различни кремове, сладка и плодове.
Ето го и при мен:




Продукти:
5 яйца
120 гр (6 с.л.) захар
30-40 гр (4 с.л.) брашно
1 пакет ванилена захар Др. Йоткер
щипка сол

крем:
400 гр Маскарпоне
3 с.л. пудра захар
1 купа ягоди



Приготвяне:

Фурната се включва да загрява на 160 градуса.
Правоъгълната тава на фурната се застила с хартия за печене. За да не се мести по време на шпирцване на сместа, в краищата отдолу може да се прилепи към тавата с малко от белтъчната смес.

В купа се разбиват на крем: 1 цяло яйце, 4 жълтъка, ванилена захар, щипка сол, 30 гр (1 1/2 с.л.) захар. След това се добавя брашното.

В друга купа се разбиват 4 белтъка с 90 гр (4 1/2 с.л.) захар на твърд сняг.


Върху хартията за печене се шприцват първо белите ленти.
3 бели ленти( върху тях втори слой 3 бели ленти), на разстояние 1см една от друга. Между тях се шприцват две жълти ленти.

Това се прави на две места,т.е. два такива блата.

Поръсват се с пудра захар.
Пекат се за 35 минути на 160 градуса. Не се отваря по време на печене, наблюдава се през стъклото. Ако започне да се оцветява в кафяво, може фурната да се намали.
Като се опекат блатовете се отлепват от хартията, поставят се с пудрата захар надолу и се оставят да се охладят.

Маскарпонето се разбива с пудрата захар.
Ягодите се нарязват на едри парчета.

Върху първият блат се нанася крем и се подреждат ягоди, след което пак малко крем. Похлупва се с вторият блат. Сладкишът се поръсва с пудра захар. Нарязва се на пастички. Тъй като белтъчният блат е като на Павлова, при нарязването малко се намачква, но това не е проблем, там си е и всичко е много вкусно:)




7 коментара:

  1. Леле, че фантазия, Кате! Не съм чувала и виждала подобен десерт до сега! Страшно много ми хареса!
    Прегръдки и усмихнат вторник!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми хареса сладкиша, Кате! И има толкова много крем, както обичам! Прекрасен и вълнуващ ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам кардиналшните, Кате! Отдаван искам да го приготвя у дома, а твоята рецепта е заразителна! Браво, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    не съм правила подобен десерт, но знам - в Австрия и в Германия са големи майстори на сладкишите.И имат прекрасни десерти и сладоледи.Много интересен, майсторски направен е сладкиша, с чудесни снимки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда страхотно и свежо, Кате!

    ОтговорИзтриване
  6. Впечатляващ десерт, Кате ... неустоим в твое изпълнение -
    елегантен, красив и ефектен, майсторски изпълнен с разкошни снимки!
    Комплименти, сърдечни поздрави и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
  7. Онемях!Прелестно на вид и изкушаващо на вкус(за сега само предполагам :))десертче!Браво ,Кате и прегръдки!

    ОтговорИзтриване