Страници

Канапе с Елена Димиева


Празника е празник, защото е споделен! С близки, приятели, обичани хора... Щастлива съм, че днес имам специален гост. Една дама, която е толкова уверена в кухнята, че пренася това и на всички почитатели на блога си. Дама, за която вече споделих  личното си мнение , но която заслужава всеки комплимент и похвала! За да не се повтарям, ще споделя само, че е прекрасна, уважавана от мен и ценена като приятел, дори и виртуално. Щастлива съм, че днес ще споделим празника заедно с Ели и изразявам благодарността си за отзивчивостта и прекрасните Великденски вкусотии, които е приготвила!Ели, честит празник, мила, честит и на вас приятели, още веднъж! Заповядайте при нас!:



Ако знаете колко специална се почувствах, когато получих покана от това толкова слънчево момиче. Аз не я познавам лично, но имам чувството, че се знаем от цяла вечност. Тя ме вдъхновява винаги когато разглеждам нейното вкусно местенце. Амбициозна, млада и бликаща с идеи, това е то нашето Кате:). Кате, благодаря ти за поканата и в разгара на Великденските празници, искам да пожелая на теб и на семейството ти най – вече здраве. Обичайте се и нека всеки ваш ден бъде празник! Ти не спирай да твориш, защото всички, което ни предлагаш е изящно и красиво. Аз както е редно в „Канапе” ще споделя как се приготвихме за Великден:


Руло с чай от розов грейпфрут
Продукти:
300 мл чай
100 мл разтопено масло
150 г захар
20 г прясна мая
2 ванилийки
1/2 ч.л. сол
около 600 -700 гр брашно

За плънката:
400 гр едро смлени орехи
100 гр стафиди
2 с.л. захар
2 с. л. прясно мляко
20 гр масло

Приготвяне:
Сварете чая и оставете леко да се охлади. Аз имах чай от розов грейпфрут и се получи добре, стана много ароматно рулото. Но чая може да е според вкуса ви! Към леко охладения чай, добавете маслото, захарта, маята, ванилията и солта. Разбъркайте за да се смесят добре всички продукти. С брашното омесете меко и нелепнещо тесто. Оставете готовото тесто на топло за да удвои обема си. Докато това стане, пригответе плънката. В малка касерола задушете всички спродукти, за около 10 мин. На не много силен котлон. Трябва да се стопи захарта и леко да омекнат орехите.
След като тестото е готово, разделете го на три равни части. Разточете всяка топка на правоъгълници и разпределете плънката. Завивате всяка кора на руло и подредете в тава застлана с хартия за печене. Преди да печете оставете рулата отново да втасат. Когато са готови ги изпечете в предварително загрята фурна на 200 гр. до готовност. След като ги извадите от фурната ги покрийте с кърпа и нека така да се охладят. Преди да сервирате ги поръсете обилно с пудра захар.


Аз напълних едното руло със сливов мармалад. Получи се чудесно!


Е как да минем на Великден без курабии:


Курабии
Продукти:
4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч.разтопена мас
1ч.ч кисело мляко
3 пак. амонячна сода / по 10 гр./
1 равна ч.л. сода
3 ванилии
1100 гр. брашно

За отгоре:
1 жълтък захар за поръсване

Приготвяне:
Яйцата със захарта се разбиват много добре с миксер до получаване на пухкав крем. Към тях се прибавя се разтопената мас. В малко оцет угасете амонячната сода, а содата бикарбонат угасете в киселото мляко. Прибавете ги към яйчната смес. Добавете ванилиите, и започнете да сипвате по малко брашно и бъркайте непрекъснато. Трябва да се получи много место тесто. Добре е да престои поне една вечер в хладилника, но аз замесвам сутринта и след два часа започвам да пека. Взимате част от тестото и разточвате на кора с дебелина около ½ см. И с помоща на фигурки разрязвате курабийките. Намажете ги с разбит жълтък , поръсете със захар. Подредете готовите курабии в тава застлана с пекарска хартия и печете на 200 градуса за около 15 - 20 мин. Подреждайте курабиите на разстояние, защото се надуват и да не се залепят. Пробвала съм да ги пълня с локум, получават се страхотни!


Христос Воскресе Приятели!

14 коментара:

  1. Прекрасни рецепти! Светъл празник и на двете пожелавам! Вяра, топлина и много обич в семействата ви да има! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Скъпи дами,какво по-хубаво от празнично меню във вашата компания!
    Кате,виртуалното ти канапе приютява все повече кулинарни магьосници,а днешната-Ели,ти е донесла чудесни предложения!От всичко бих си взела,но най-първо от рулото с мармаладче!
    Благодаря за тази уютна и вкусна почерпка,много ми беше драго да ви се порадвам точно днес на празника!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни рецепти!
    Честит празник и на двете!
    Нека светлината на Неговото воскресение озари живота Ви! Много здраве и благополучие!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна домакиня и гостенка!
    Поздравявам ви!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, поздравления за дамата, която се е разположила уверено и на твоето канапе!
    Чудесни са предложенята на Ели!
    Прегръдки и за двете и светъл празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Честито Възкресение Кенди! Бъдете много здрави и щастливи! Чудно гостуване, беше ми драго:)
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Христос воскресе момичета!Чудени и вкусни рецепти!
    С пожелание за здраве ,благополучие и увереност във всяко начинание!

    ОтговорИзтриване
  8. Христос Воскресе!Живи и здравi!
    Познавам Елена и всеки ден се чуваме или виждаме, наистина прекрасна гостенка!

    ОтговорИзтриване
  9. Кенди, Ели, Христос Воскресе! С пожелание за здраве, късмет и благоденствие!

    Много, много вкусно празнично гостуване!

    ОтговорИзтриване
  10. Поздрави за гостуването - чудесна идея за този красив празник :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Que delicia todo es una tentación una idea maravillosa de pascua ,la resurección está en todos nosotros muchas gracias y prosperidad para usted,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря момичета! Празника е хубав особено когато го споделиш с приятели. Прегрътки и целувки за всички!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотно великденско настроение
    поздрави и прегръдки и за двете ви
    страхотна нова ,светла седмица

    ОтговорИзтриване
  14. И аз ви благодаря, за красивите думи и пожелания! Благодаря и на Ели, за празничните ястия и отзивчивостта!

    ОтговорИзтриване