Страници

Метеора - някъде между земята и небето


Може би това е най-популярното заглавие на разказ и пътепис за Метеора, но по-подходящо не мога да измисля.
Все още ми се струва, че всичко това е било сън, но снимките показват, че е било истина. Сбъдване на още една мечта!
Посетихме Метеора през лятната ни ваканция. От години се захласвах по прелестните снимки на това място, изглеждаха ми някак нереални, някак "извънземни".
И сега, когато се докоснах до всичко това се убедих, че съществуват точно такива - невероятни манастири, сякаш недокоснати от човек, невероятни скали, изваяни от природата, невероятен магнетизъм, сякаш зареждаш душите ни с истинска чистота.
За Метеора може да се пише с часове, историята е толкова популярна в интернет, че аз едва ли бих разказала нещо непознато. Затова ще споделя моите впечатления, емоции и усещания чрез снимки.


Познах ги, още в далечината скалите се открояваха, толкова различни, уникални, докосващи облаците. Все още манастирите не се виждаха, когато наближихме ги видях. Не можех да повярвам на очите си, сградите изглеждаха толкова мънички върху тези огромни скали.


По време на пътуването към манастирите са направени отбивки с панорамни гледки на местността. Картини, които пълнят очите, спокойствие, което пълни душите, небе, което те кара да полетиш...









Посетихме най-големият от манастирите - известен като "Големият Метеор". Няколко часа, разхождайки се в двора, разглеждайки музеите, наслаждавайки се на природата...




По пътечката, отвеждаща към входа на Манастира открих тези три сърца, невероятно!





На такива места човек губи представа за времето - сякаш е спряло, а пък същевременно лети. Не знам колко дни са нужни да се посетят всичките манастири, всъщност 6 от 7 от тях са отворени за посещения.











Скали, изваяни от природата, манастири, накацали по тях и изградени от хората, удивително е как всичко е в такъв синхрон.






Прекланям се пред величието на природата, най-умелият творец, пред смелостта на отшелниците, намерили убежище в скалите преди много години и пред тези уникални феномени.




10 коментара:

  1. Приказни снимки, Бонбон, приказни! Ако знаеш от кога съм записала тази дестинация, но за съжаление още виси в очакване. Благодаря ти, че ме разходи, пак е нещо :))) Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно,Бонбонче, чудесна разходка!

    ОтговорИзтриване
  3. Красота! Прекрасна нова седмица, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятна красота, невероятна! Дъхът ми спира, гледайки снимките, вероятно силата и въздействието на това място са още по-големи, когато се видят в действителност. Благодаря за споделеното, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много красиво е, Кате! УНикално е това място, благодаря, че ме разходи :)

    ОтговорИзтриване
  6. Винаги се вълнувам от това уникално, сякаш неземно място,
    благодаря за чудесната разходка и страхотната октоподена рецепта по-долу.
    Сърдечни поздрави, слънчева и усмихната есен, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Божествено място!
    Усмихната седмица, Кате!

    ОтговорИзтриване
  8. Наистина космическо място! Екскурзоводката ни, незнайно защо, беше нещо сърдита на всички гърци и казваше: "Е, какво толкова, и ние си имаме Белоградчишки скали". Отговорих и:"Да, но на тях няма манастири!". Та, на всеки, който не е посетил Метеора, ще кажа: представете си нещо като белоградчишките скали с манастири в небесата. Благодаря на авторката, че ми припомни нещо, което вече съм преживяла. Но, при първа възможност, без да се замисля, бих отишла отново на Метеора...Ана

    ОтговорИзтриване
  9. Kакво да добавя ? Ти си показала и написала така красиво , че мога само да се насладя още веднъж на снимките ти ! Благодаря ,Кате !
    Прегръдка с пожелание за спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, прекрасни снимки! Благодаря за приказната магията, до която ни докосна!
    Хубава и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване