Страници

Сладко от райска ябълка


Всяка година по това време на пазара се появяват тези екзотични плодове. И всяка година си взимам поне по една райска ябълка. Все ми се щеше да я включа в някаква рецепта, но така и досега не съм го правила. Мисля си, че миналата година в някой от блоговете се появи сладко от райска ябълка или крем. Затова ако някой има рецепта за сладко, нека сподели в линк в коментарите. Това, което направих аз е съвсем класическо сладко от плодове: захар, плод + варене:). Получи се страхотно, на вкус се доближава до този на сладко/мармалад от ябълки и дюли. Количествата на продуктите ми са минимални, за 1 буркан от 200 мл, но това беше първият ми опит:).





Продукти:
3 бр Райска ябълка / Каки - добре узрели
3 пълни с.л. захар
На върха на к.л. лимонена киселина
Щипка канела



Приготвяне:
Обелете плодовете и почистете семенниците. Нарежете ги на дребно. Поставете ги в съд и добавете захарта. Поставете ги на котлона да се варят на ниска степен за около 1/2 час, като разбърквате често, със суха лъжица, за да не загори.
Когато омекнат, може да ги пасирате, като оставите частички.
Към края на варенето добавете лимонтозуто и канелата.
Изсипете сладкото в сухи буркани, затворете ги и ги обърнете докато се охладят.





19 коментара:

  1. Оооо страхотно!!! Никога не бих се сетила за такова сладко. Кате изглежда наистина умопомрачително и колко лесно се приготвя...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз пък така и не се заобичах с този плод, колкото и да е райски... Сладкото определено ми звучи и изглежда по-примамливо. :)
    Поздрави, Кате, чудесни снимки си му направила!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, чудесно си го издокарала. Никога не съм правила нещо с този плод, но ти ме подстрекаваш с прекрасните си идеи и снимки. Усмихнат ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Харесах баницата ти със заливка, Кате, а сега и тази красота...
    Чудесно изглежда, а и вкусът би ми допаднал - снимките са страхотни!
    Благодаря за чудесната идея, поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Pero lo que es una buena sugerencia con caquis yo los he preparado solo bien maduros se ve muy bien me encanta,abrazos.

    ОтговорИзтриване
  6. Ммммм как само обичам райски ябълки! Всяка година се каня да правя и да качвам рецепти с тях, обаче не става, защото си ги хапвам всичките натюр :-))) Невероятно са полезни, а за мен и мчного вкусни, домочадието обаче отказва да ги вкуси даже.
    За сладко не съм се сещала, изглежда великолепно, предполагам е и много вкусно, ще трябва да опитам!
    Прегръдки, Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ми харесват наглед тези райски изкушения, но на вкус не се сприятелихме с тези ябълки, Кате. Може би на сладко/конфитюр и то, смесено с нещо друго бих ги одобрила, та ще поглеждам и аз тук, да взема идеи. Снимките обаче, както винаги си ги докарала много съблазнителни и ако не знаех, бих решила че в бурканчето има дюлево сладко. :)
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  8. ♩♫♬

    Caqui é tudo de bom... amo comer o fruto bem madurinho.
    Como geleia ou doce nunca comi !!!
    Imagino como deve ser bom!.....


    ♯♬ Bom fim de semana!
    Beijinhos ♪♫♬
    ♭♪Brasil
    ♪♮♩♫

    ОтговорИзтриване
  9. Признавам си, не съм фен на райските ябълки, но пък са толкова красиви и интересни :)
    Интересно предложение си дала, Кате. Обичам мармалад и сладко от ябълки и съм сигурна, че и това сладко се е получило ароматно и вкусно.
    Ако ми попаднат райски ябълки ще приготвя сладко по твоя рецепта с удоволствие :)

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, с интерес прочетох поста ти и ми беше интересно как си направила сладкото. Аз правих скоро от портокал и райска ябълка и я включих защото ми трябваше количество красиво оранжева маса. Съпругът ми много я обича, а аз просто я хапвам с надеждата, че ще разбера най- сетне какво е толкова вкусно в нея. привлича ме цвета на добре узрелия плод, но няма аромат, дори и вкус не намирам особен.... След портокаловия опит направих с нея сладко от дюли и райска ябълка.Аз използвам обаче много, много узрели плодове.
    Ти оприличаваш вкуса на сладкото с този на дюлите и ябълките, вероято защото плодовете ти са по-твърди. Ще опитам и по твоя начин сладко.
    Правих и сладкиш, но не сниман за съжаление...
    Благодаря ти, че сподели опита си, беше ми интересно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно казано, Бети не бях много положително настроена, но наистина се получи вкусно сладко и наистина на мен ми напомня мармалада от дюли и ябълки. Дори неочаквано за мен, малкият изяде един цял плод. Аз като дете съм го пробвала и не ми допадна особено, но сега като опитах и на мен ми се услади. Нямам представа колко са узрели, не ги разбирам, но такива имаше в магазина. Виж, аромата на портокал, който си добавила ми харесва, някак празнично! Иначе винаги съм искала да включа този плод в някаква рецепта и все не го правя:)))Поздрави, Бети!

      Изтриване
  11. На мен нещо не ми се получи :(
    Аз днес правих сладко от райска ябълка. С повече захар го правих. на 500 г изчистен плод сложих 400 г захар. Сложих и една пръчица канела и една звездичка анасон.
    Като го опитах преди да го сипя в бурканите лелеееее все едно бях изяла сто кила дюли. Едно стипчиво чак те задавя. :( А го бях подготвила като идея за коледен подарък.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам представа защо така. Вкусът на моето беше точно като мармалад от дюли и ябълки. Много вкусно! Дали има значение колко е зрял плода? Ех, че неприятно така, човек да реши да направи нещо и да не стане! Много съжалявам, че така се е получило, но предполагам, че самият плод има значение. Когато купих нашите райски ябълки, на малкият син много му харесаха така, в пресен вид. Вашите ябълки на вкус как бяха, да не са били леко зелени?

      Изтриване
  12. Моите бяха перфектно узрели,но сладкото стана тръпчиво.Имам още много плодове,но не знамо какво да ги правя .

    ОтговорИзтриване
  13. Моите бяха перфектно узрели,но сладкото стана тръпчиво.Имам още много плодове,но не знамо какво да ги правя .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина нямам представа защо се случва така. Според мен ако на вкус в сурово състояние е добре, би трябвало и на сладко да няма проблем. А за останалите Ви плодове бихте могли да ги включите в различни десерти, просто ги пюрирайте и добавете към сместа за кейк, за брауни, чийзкейк и т.н. Поздрави!:)

      Изтриване
  14. Здравейте,
    Тези дни правихме конфитюр от райски ябълки като ги разпределихме в две дози. Първата доза я направих веднага след като обелих и пасирах ябълките и стана страхотно, но втората я оставих пасирана и със захарта за следващия ден. Очаквах да стане дори по-хубаво, а както и вие казахте стана толкова тръпчив вкус, че не се трае. Явно проблема не е в плода, защото ползвах един и същи плод, а по скоро в това, че не трябва да престоява, а да се готви веднга щом се нареже. Дано съм бил полезен. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, чудесно е, че се включвате с коментар! Изобщо не ми бе хрумвало, че такъв може да е проблема. Много благодаря! Поздрави и весели празнични дни!

      Изтриване