Страници

Пълнени тиквички с авголемоно сос Κολοκύθια γεμιστά αυγολέμονο


Авголемоно Αυγολέμονο е гръцки сос, подходящ за ястия с месо, риба и зеленчуци. Популярен е и самостоятелно като супа, с малко по-различна консистенция. Приготвя се от яйца и лимонов сок. В някои рецепти се добавя брашно. Има и варианти, в които се използват цели яйца, като се разделят белтъци и жълтъци, белтъците се разбиват на сняг, в други варианти се използват само жълтъците.
Една от често срещаните комбинации на соса е с пълнени тиквички или популярните в Гръцката кухня: κολοκύθια γεμιστά αυγολέμονο


Абсолютно ориентировъчно са продуктите, дори не съм ги измервала, но на око е нещо такова като количество:

Продукти:
2 бр дълги тиквички или 5-6 малки
1 малка глава лук
100 гр кайма
1 с.л. ориз
1 морков
черен пипер
сол
червен пипер
сух риган

за соса:
2 жълтъка
сок от 1/2 лимон
бульон от ястието (около 400 мл)

*Използвала съм сок от 1/2 лимон за това количество бульон. А в оригиналните рецепти се използва сок от 1 или 2 лимона, което за нас е доста кисело.
**За по-гъст сос може да се добавя в застройката малко брашно.



Приготвяне:
Тиквичките се белят. Едрите се нарязват на пънчета, които се издълбават, а дребните се пълнят цели(като пиперки).
Лукът се бели и нарязва на ситно, морковът се остъргва и нарязва на много ситно или с ренде, вътрешността на тиквичките се реже на дребно, задушават се в зехтин. Когато омекнат към тях се добавя ориза, готви се до стъкловидност, добавя се каймата и се разбърква заедно с подправките, докато каймата стане на "трохи".
Тиквичките се пълнят със сместа и се подреждат изправени в тенджера. Ако има разстояние между тях се подреждат картофи или други зеленчуци по избор. Заливат се с вода, до полувината и се варят под капак на слаб огън до готовност.


Жълтъците се разбиват с телена бъркалка със сокът от лимон. Към тях постепенно се добавя горещият бульон. Разбива се непрекъснато. Застройката се излива в тенджерата с тиквичките, тенджерата се разклаща и се връща на котлона. Вари се на слаб огън до сгъстяване и при разклащане.
При поднасяне се поръсват с нарязан магданоз.

*** Авголемоно с цели яйца се прави като белтъците се разбиват на сняг, към тях се добавят постепенно първо жълтъците, разбива се бавно, след това лимоновият сок и накрая бульона.

3 коментара:

  1. Засипана съм с тиквички и това твое предложение ми идва точно навреме.
    Много вкусно изглеждат!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    гърците наистина използват в по - големи количества лимонов сок.Но явно те са свикнали с този вкус и не е типично все още за нас тяхното количество.Чудесни тиквички, с вкусен сос.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,никога не съм правила тиквички в тенджера на котлона,трябва да опитам,обаче сосът е велик,бих си сипала тройна порция,толкова е вкусноооооооооооооооооо :)

    ОтговорИзтриване