Страници

Мекици


Тук са рецептите за любимите ни видове мекици, към тях спадат и мекиците на баба Мария.



Улични мекици на Танита
Много благодаря на Танита за споделянето на тази рецепта, защото мекиците се указаха много вкусни! В нейният блог има снимки от процеса на работа, в които се вижда как трябва да изглежда и тестото.
адаптирано от Рецепти прелитащи през океана



Продукти:
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. мая Др. Йоткер
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.ч.(220 мл) топла вода


Приготвяне:
Брашното се пресява в голяма купа и към него се добавят маята, солта и захарта. Разбъркват се добре. Налива се водата и всичко се разбърква добре. Получава се гъста лепкава каша.
Купата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се оставя да втасва на стайна температура до утрояване на обема. Добре втасалото тесто е цялото в шупли.
Може да се остави да втасва в хладилник за 12 часа.( Идеята е много добра да се приготви от вечерта и на следващата сутрин да се извади, да престои 15 минути в стаята и само да се изпържат мекиците).
В дълбок тиган се загрява олио.
В купа се налива олио и ръцете се потапят и намасляват добре. Взима се тесто, разтегля се на тънка мекица и се пържи в сгорещеното олио като се обръща. (тестото е лепкаво)
Мекиците се изваждат върху домакинска хартия.


Мекици със сирене
Рецепта на баба Екатерина


500 гр брашно
200 мл топла (не гореща!) вода
1/2 кубче прясна мая или 1 пакет суха мая Др. Йоткер
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце


Брашното се пресява с маята. Добавят се захарта и солта, разбърква се добре. Прави се кладенче и в него се добавя яйцето и топлата вода. Замесва се меко тесто. При необходимост се добавя още малко брашно. Тестото се прави на топка, поставя се набрашнена купа и се покрива със стреч фолио. През лятото се оставя да втаса така, а през зимата се завива и с леко одеало. Когато си удвои обема от него се взима по малко, разтегля се на кръг, поставя се натрошено сирене и се прегъва на две. Мекиците се пържат в сгорещено олио, до златисто. Аз ги пържа на котлон (със степен 9 )на 6.


Мекици със сода
рецепта на баба Екатерина


Продукти:
200 гр кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб Др. Йоткер
1 ч.л. захар
1 яйце
1/2 кг брашно (приблизително)


Приготвяне:
Брашното се пресява в купа. Прави се кладенче.
Содата се разбърква с киселото мляко и като шупне се изсипва в брашното. Добавят се яйцето, захарта и солта и се замесва тесто.
Прави се на топка, оставя се да си почине около десетина минути и се разточва на кора с дебелина около 5 мм. Изрязва се на различни формички (в случая на ромб). Пържат се в горещо олио от двете страни. Поднасят се поръсени с пудра захар и по желание сладко, мед и т.н.

4 коментара:

  1. Всичко видяно и прочетено си пасва идеално с разбирането ми за уютна,семейна,щастлива закуска...Поздрави,Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Какво повече да добавя, присъединявам се към Миленка!

    ОтговорИзтриване
  3. Какво повече да добавя, присъединявам се към Миленка!

    ОтговорИзтриване