Страници

Свински котлети с ананас в сладко-кисело-лют сос / Pork chops with pineapple


Ако сте почитатели на сладко-солено-кисели комбинации, китайска кухня или просто обичате да тествате нови вкусове, то тази рецепта със сигурност ще ви допадне. До момента бях правила пиле с ананас и свинско, но на късчета. Пържолите с ананас са нещо различно. В интернет е пълно с варианти, приготвени на грил, на тиган, в уред за бавно готвене или на фурна. Подправки, сос и разнообразяване с други продукти са възможни.
Това, което ми допада на тази рецепта е, че е много подходяща за по-специални вечери, празници, или гости. Т.е. ако искаме да разчупим традиционните пържолки, с нещо по-ефектно. Поднесени със свежи салати тези ананасови котлетчета са наистина добро попадение.



Свински котлети с ананас в сладко-кисело-лют сос


Продукти:
4 бр. свински котлети
4 с.л. сос Уорчестър
4 с.л. ябълков оцет
4 с.л. мед
4 с.л. соев сос
черен пипер
2-3 скилидки чесън
4 резена ананас, може и от консерва
1 с.л. кафява захар(използвам мусковадо)
1 с.л. сусам
50 мл зехтин
100 мл зеленчуков бульон
1 с.л. царевично нишесте
нар, коктейлни черешки и кокосов чипс за сервиране


Приготвяне:
*Тъй като пържолите са повече и не се събират наведнъж в тигана, се процедира на етапи.
Уорчестъра, оцета, захарта, меда, соевият сос и черният пипер се разбъркват в купа и в тях се мариноват пържолите. По възможност поне 1/2 час.
В тиган с дебело дъно се загрява зехтин и в него се поставят пържолите и се готвят докато се запечатат, добавя се 1/2 от маринатата и се готвят докато започнат да се оцветяват леко в златисто. В тава се налива малко зехтин и пържолите се подреждат една до друга, поливат се със соса.
В тигана се добавя още малко зехтин и се поставят другите пържоли и се процедира по същият начин. Като се запечатат от всички страни към тях се добавят останалата марината и чесъна, нарязан на ситно и се готвят докато започнат да се оцветяват леко в златисто. Пържолите се подреждат в тавата, до другите. Поръсват се със сусам.
Върху тях се поставят филийките ананас. Полива се соса, тигана се деглазира с бульона и всичко се изсипва в тавата.


Пържолите се пекат във фурна на 200 градуса за около 20 минути, до запичане. По време на печенето се поливат със соса един-два пъти. Изваждат се и се разпределят в чинии. Нишестето се разтваря в малко вода и се изсипва в тавата, разбърква се добре и се оставя да заври, до сгъстяване. Пържолите се поливат със сос и гарнират с нар, коктейлни череши и кокосов чипс.



3 коментара:

  1. Обичаме такава кухня и непременно ще пробваме тази вкусотия, Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. О, така ще ми хареса на мен...но другите, ах, подозирам, че ще ме замерят с пържолите, ако им поднеса:), макар веднъж да ги прелъгах да опитат пиле с ананас, и дори им хареса май, но после забравят и пак се инатят:)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    чудесно се е получило това ястие, интересно и красиво.Ананасът е чудесен компаньон на месото , сосът чудесно вписва в цялостната композиция.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване