Страници

Пикантно телешко печено със смокини


С

ъчетанието на месо и сладки плодове създава един много различен вкус, който не допада на всеки, но ценителите го обожават. Често подобни ястия присъстват на гурме вечери и празнични трапези. Едни от най-популярните класики са Гъши дроб в съчетание със сладко или плодове, Телешко месо в съчетание с дюли, сливи, смокини, кайсии и др., Свинско месо с конфитюри, Пуешко месо с плодове и т.н. Каква точно комбинация ще се направи, как точно ще се приготви, дали плодовете ще се пекат с месото, или ще се приготвят отделно и ще се поднесат заедно, вариантите са толкова много. Сезонно и тематично е моето предложение за:

Пикантно телешко печено със смокини





За тази рецепта използвам ароматните подправки на "Spizing". Спрях се на Мароканска и микс от Пипери, като добавих и няколко свежи стръка мащерка, розмарин и салвия.


Продукти:
1 парче телешко или младо говеждо месо (контрафиле, бонфиле или вайсбрат)
1 ч.ч. зехтин
сокът от 1/4 лимон
2 скилидки чесън
1 с.л. Марокански микс на "Spizing"
1 ч.л. Микс от пипери на "Spizing"
сол, на вкус
листа от прясна мащерка, салвия и розмарин
5-6 смокини
1 плик за печене


Приготвяне:
Зехтина, лимона, солта, пресованият чесън, свежите подправки, микса и пипера се смесват много добре в купа. Месото се подсушава с домакинска хартия. Обтрива се много добре с маринатата. Прибира се в тенджера и се похлупва с капак. Остава се в хладилник да престои поне 2 часа. В никакъв случай не се опакова в стреч фолио, то има нужда да "диша", но пък и трябва да е покрито. Тенджера с капак е добър вариант и има достатъчно пространство за това.


След престой в хладилника, месото се изважда и прехвърля в плик за печене. В него се добавят и смокините. Завързва се с връзката на плика и се пече според указанията на опаковката на плика. Времето за печене зависи от вида на месото, но след 1 1/2 - 2 часа може да се провери, като се внимава, заради горещата пара, която се отделя при отваряне на плика. След като се отвори, може да се върне във фурната да се допече, или пък да се запече по желание.





2 коментара:

  1. Изглежда супер, Кате! Аз ще наблегна на смокините обаче, че ги обожавам :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    да, това са гурме варианти с месо и плодове.Интересно съчетание, но не за всеки вкус.Иначе смокините са подходящи за точно такива рецепти с месо.А свежите подправки прекрасно допълват комбинацията.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване