Страници

Есенни дестинации: Burgruine Gösting


Н
астъпи ли есента, сякаш нещо ме привлича към такива места. Гори, планини, там където се появяват първите цветове, а природата променя дрескода на храсти, дървета и тревички. Като дете много обичах приказки, слушах ги на грамофонна плоча, четях ги, разказваха ми ги... пред очите ми се създаваха картини, и сякаш се пренасях в един друг вълшебен свят. Усещането сега, когато стоях в подножието на замъка бе сходно. Може би заради легендата, от която настръхваш, или от това, че те пренася назад във времето, спокойствието, което цари наоколо и гъстите гори от които са заобиколени руините.





Преди мнооого години, някъде през XI в. този замък бил пълен с обитатели. Според легендата, тук живеела и Анна фон Гьостинг, която заради непозволена любов се хвърлила от скалите. Исторически замъкът е известен със своето стратегическо местоположение като е осигурявал прохода между долината на р. Мур и околностите на Грац. Първото му споменаване и известно от 1042 г. В последствие се сменят владетелите му, като непрекъснато се разширява. През 15 в. е превърнат в крепост, с изключителна важност при отбраната срещу турци и унгарци, като освен това е бил и част от системата за предупреждение на населението от заплахи и нежелани нашествия. През 1723 г обаче замъкът е ударен от мълния и голяма част от него е била изпепелена и се превръща в руини. Днес сред тези руини човек може да добие отчасти представа за животът през Средновековието, както и да се потопи в една по-мистериозна атмосфера. Панорамните изгледи към Грац и околностите са впечатляващи, а разходката по пътеката през гъстите гори е вълшебна, особено сега през есента...


























Повече информация, работно време и други интересни факти: Официален сайт на Burgruine Gösting . Повече за Грац - тук.

3 коментара:

  1. О, любимите ми разходки са тези, в старите замъци и после скитането в горите около тях.
    Виждам и един бъдещ архитект на снимките ти, Бонбон. ;) Поздравления за таланта му с пожелание да се развива и успява, където и да го отведе бъдещето! Страхотни сте, всички!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Ирме! Прегръдки за теб и най-добри пожелания за близките ти!

      Изтриване
  2. Кате,
    чудесна публикация, припомни ми времето когато и аз обичах да чета приказки.Да, замъците напомнят точно за приказките и е хубаво,че ги има и ги посещаваме в реално време днес и си спомняме за приказките.А всеки замък несъмнено си има своя интересна история.Благодаря за виртуалната наслада !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване