Страници

Приказка за Прага / Prague


Отдавна, много отдавна живяла прекрасна принцеса, била надарена с мъдрост и красота, наричала се Libuše. Заедно със съпруга си принц Přemysl управлявали чешките земи от хълма на Vyšehrad. Легенда разказва, че веднъж принцесата имала видение, в което предрекла създаването и славата на днешна Прага.Тя казала: “Виждам един огромен град, чиято слава ще докосне звездите! Виждам място в средата на гора, където скалата се издига над река Вълтава. Има един човек, който гради праг на къщата си. Там ще бъде построен замък на име Прага…Той ще бъде почитан, облагодетелстван, ще се ползва с голяма репутация по целият свят, а славата му ще стигне до звездите”. Източник.



Такава е Легендата за Прага, историята за нейното създаване е друга, но аз видях Прага точно такава – приказно красива и мистична. Дали защото есента я бе облякла в златна премяна, или защото средновековната атмосфера се криеше зад всеки ъгъл на малките окъпани в есенно слънце улички, нямам представа каква всъщност е нейната тайна, но Прага ме грабна и неусетно се влюбих в нея, забравяйки за цялата туристическа суматоха около Карлов мост и известните забележителности.


Когато наближихме Прага, мащабите, в които ни се представи ме изумиха. Започнаха да се редуват сгради с различна смесица от архитектурни стилове, старинни и модерни, някои от които доста смели решения. С наближаването на централната част обаче това се промени и изведнъж попаднахме в една друга атмосфера, с подредени къщички и сгради, които хармонично се допълваха и описваха старинният облик на града. Не бих искала да оприличавам града на друг, смятам, че всеки има своето очарование, но голяма част от архитектурата ми напомня тази на Залцбург, Грац и Виена, донякъде Любляна, Марибор и Будапеща, за момент дори и Венеция… и нищо чудно, това е архитектурният стил на онова време, който хората са съумели да запазят и до днес.


Суматохата от хора и автомобили бе толкова голяма, че на моменти се чудех дали изобщо ще успея да видя нещо или просто ще се придвижвам в тълпата и ще правя тук там снимки за отчет. Наистина е малко стресиращо когато попаднеш във вихъра от туристи, за които бях чувала че са много, но това надмина представите ми. Всъщност туристи бяхме и ние.



На моменти се чувствах все едно съм попаднала в Ню Уорк(не, че съм била там), но такива асоциации се събудиха в мен. А всъщност си представях Прага романтична и спокойна. Не, че не ми харесаха всичките ѝ лица, но имаше нещо в мен, което ме караше да търся друго, различно усещане…


И го открих… в малките улички, скрити от погледа на забързаните туристи, в реката, събуждаща се под слънчевите лъчи, в лебедите, които плуваха спокойно и гордо вдигнали главите си, в близост до Карлов мост и достатъчно далеч от суматохата, в изкусно изваяните елементи на фасадите… във всичко различно от това, което видях на пръв поглед. Сякаш Прага постепенно се разкри, а аз започнах да пиша моята съвременна приказка за нея…
























Знам че е невъзможно да усетиш един град за един уикенд, понякога са нужни месеци, години. Но за себе си мога да кажа, че я почуствах достатъчно близко, за да пожелая да се върна отново.

С благодарност към Ива, която въпреки натоварената си програма, успя да намери време и да ми помогне с насоки и упътвания относно различни въпроси, които ме интересуваха, както и да ми помогне да избера най-подходящото време за нашата екскурзия до Прага!

10 коментара:

  1. Кате, прекрасно написано и снимано за прекрасната Прага!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария! Казано от теб е като "балсам за ушите":) Знаеш с какво удоволствие чета твоите пътеписи. Поздрави!

      Изтриване
  2. Благодаря, Кате, за чудесната разходка!
    За мен беше огромно удоволствие да видя красивата Прага през твоят поглед и щастливите ви лица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз ти благодаря за коментара, Хриси, на мен също винаги ми е приятно да надничам в блога ти! Радвам се, че ти хареса разказът ми, въпреки, че Прага не може да бъде събрана в няколко изречения и снимки. Но е един прекрасен град, наистина. Поздрави!

      Изтриване
  3. Кате,
    не съм посещавала Прага, но знам,че е един много красив старинен град.С удоволствие се насладих на чудесните снимки, прекрасни сте и сте си направили чудесна екскурзия до Чехия.Да, време е необходимо докато човек осмисли видяното и преживяното.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели. Наистина Прага е много красив град, с невероятна атмосфера. Поздрави, Ели!

      Изтриване
  4. Ох, Кате, Прага е моята слабост! Направо се разтапям, като прочета нещо за нея. Аз се влюбих от пръв поглед в този китен град. Благодаря за прекрасните снимки, които ми навяха чудесни спомени! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Едва ли има човек, който да бил в Прага и да не се е влюбил в нея. Но емоциите на всички са свързани най-вече и с преживяванията там, с хората, с които е бил, а Прага е вълшебна... Целувки, Сонче!

      Изтриване
  5. Един от градовете, в които бих живяла! Обожавам я тази Прага :)
    Чудна разходка сте си направили, Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прага си е за обожаване;), Не знам как е за живеене, но бих прекарвала и повечко време там като турист. Ако може още няколко екскурзии например:). Поздрави, Ели!

      Изтриване