Страници

Шоколадови блокчета с фъстъчено масло, без печене/ Chocolate peanut butter fudge


Т

ези блокчета са много изкушаващи с вида си, разнообразни във версиите си и същевременно много лесни за направа. Срещат се като кубчета само от  фъстъчено масло, като кубчета с фъстъчено масло и шоколад и други варианти. Най-често сместа с фъстъчено масло съдържа бисквити. Моята версия е базирана на популярните такива, но добавих и една основа от ядки, фурми и какао. Относно използването фъстъчено масло, съветвам да се използва тип Фъстъчен мус, в който да няма примеси от сол и други съставки, защото ще доминира във вкуса на целият сладкиш.






Шоколадови блокчета с фъстъчено масло/ Chocolate peanut butter fudge


Продукти:
*за тава с размер 26х17 см
15 бр. едри фурми (без костилка)
100 гр сурови ядки микс
5 зърна какао (печено)
1/2 ч.ч. фъстъчено масло
1/2 ч.ч. краве масло (кокосово масло)
1 ч.ч. смлени бисквити тип Грахам (пълнозърнести)
150 гр натурален шоколад (шоколадов кувертюр)
2 с.л. кокосово масло (краве масло)



Начин на приготвяне на шоколадови блокчета с фъстъчено масло:
*тавата, която използвам е с размер 26х17 см, но това не е задължително. Може да се използва и друг размер, както и форма, може това да бъде кутия. Важното е да има достатъчно смес да покрие цялото дъно.
Фурмите, ядките и какаовите зърна се смилат в кухненски процесор. Тава се застила със стреч фолио или хартия за печене. Сместа се изсипва и разпределя равномерно, заглажда се и се притиска към дъното на тавата. Сместа трябва да е лепнеща, ако е нужно, може да се добавят още фурми. Прибира се в хладилник да стегне за 1 час.
Бисквитите, фъстъченото масло и кравето(кокосово) масло се смилат в кухненски процесор. Тази смес се изсипва върху основата и се прибира в хладилник за 2-3 часа.
Шоколада се натрошава на малки парчета и заедно с маслото се разтопяват на водна баня. Шоколадовата смес се разпределя върху сладкиша и се заглажда. Прибира се в хладилник да стегне. Сладкиша се съхранява в хладилник и се сервира като се нарязва на парчета( ножът може да се потопи в гореща вода).



3 коментара:

  1. Чудесни сладкишчета, Кате!
    Аз си правя такова масло от фъстъци :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Правих подобни наскоро, ще опитам и твоя вариант. Много обичам подобни енергийни глезотийки ��

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно изглеждат твоите блокчета Кате.Записвам рецептата за проба, но мисля вместо фъстъчено да ползвам какаово масло.
    Поздрав сърдечен !

    ОтговорИзтриване