Страници

Ден за приключения: Шоколадовата фабрика на Цотер / Zotter Erlebniswelt


Ч

ух за Фабриката за шоколад на Цотер, още преди години, но някак все оставаше на заден план в дестинациите ни. Докато един ден просто решихме, че вече трябва да я постетим. Резервирахме билети онлайн, за да сме сигурни, че ще има места в избраният час и няма да има нужда да чакаме до следващият тур. По принцип туровете са през половин час( ot 9;00 - 17:00) и дори и без резервация ако се наложи да се чака има какво да се прави, или да се разгледа първо "Светът на животните", но ние се подсигурихме:).



И така с много настроение и очаквания за приключения се озовахме пред Фабриката за шоколад на Йозеф Цотер. Докато чакахме да започне първата част от нашата програма- Киното, направихме и първата дегустация на Pop Art Corn - пуканки, обвити в различни видове шоколад и с различни вкусове. Нещо много интересно, което ние не посмяхме да опитаме бяха Buffalo Worms (червеи), първоначално мислехме, че са някакви шоколадови червеи, но впоследствие разбрахме, че са истински. (Цотер е известен с атрактивните си хрумвания.)


Първото нещо, което ни направи впечатление, влизайки в киносалона бяха чувалите от какао, които бяха подредени вместо седалки. Заехме местата си и отправихме поглед към екрана, откъдето ни приветства Йозеф Цотер и по много забавен начин разказа накратко историята за създаването на Фабриката, както и за трудностите, които е имал преди това. Децата веднага забелязаха различните му обувки и дори пожелаха да последват "Цотер модата". Кино програмата продължи с филм за пътят на какаото, който освен, че е много забавен, те кара дълбоко да се замислиш за много неща, като например да се оценяват продуктите, труда на хората, както и самите хора. Филм, показващ възгледите на един невероятен човек за желанието и приносът му в борбата за един по-справедлив свят. И всеки път, когато купувам неговите шоколади, ще знам, че всеки цент, който давам се разпределя по справедлив начин, между тези, които имат принос за този продукт. Филмът е сниман с фермерите, произвеждащи и отглеждащи какао в Латинска Америка.


Излизайки от киносалона грабнахме по една лъжица и се отправихме към шоколадовият свят.


Дегустацията започва с опитване на различните суровини за направата на шоколад. Различни видове Какао, кафе, шоколадов фонтан от 100 % какао. Опитвала съм какаови зърна, често ги включвам и в десерти, чиито рецепти съм показвала в блога, но никога не съм предполагала, че има толкова много сортове какао и то с абсолютно различен вкус. Интересното е, че в Цотер шоколадите се отбелязва видът на използваното какао и всеки може да прецени кой точно тип му е любим.


Следващите спирки бяха: дегустация на различни видове течна нуга, които се стичаха в интересно подредени лъжици, вани с течен шоколад с увеличаващ се процент на какао, разнообразни шоколадови фонтани.




Тук някъде се намират и Крушките, които представляват мини шоколадчета с различни вкусове, които са много удобни за хапване, а и аз си ги представям върху сладкиши.


Следваше нещо като "Парфюмерия", в която бяха подредени различни съставки и трябваше да ги познаем по аромат:).


Постепенно навлязохме в света на крайният продукт и първата спирка бяха Шоколадите "Labooko". Знам, че Цотер шоколадите са разнообразни, (в някои търговски вериги се продава част от асортимента) но никога не бях предполагала, че има толкова много видове. Това наистина е свят от шоколад! и не говоря за шоколад с лешници, млечен или натурален. На всеки уред е монтиран вида на шоколада, може да се прочете състава му и с пресата да се отреже парченце. След шоколадите бяха подредени Lollytop Skystep - детски "близалки".
Нещо важно, което бих искала да отбележа, че във фабриката се научих как се яде шоколад, така, че да му се насладиш, а не просто да го поглъщаш. Всяко парченце шоколад се смуче до разтопяване в устата. Не се дъвче. Удоволствието наистина е несравнимо. Така хем не изяждаш един шоколад за отрицателно време и пак да си гладен за още:), хем си се наситил с шоколад, усетил си максимално вкусът му.


Едно от нещата, които ми направи впечатление по време на дегустационния тур, бе начинът по който се чувствахме - като откриватели. Всяка оформена зала беше сама по себе си уникална, продуктите се представяха по различни начини, в различни съдове, атракционно и оригинално. По време на целият тур се вижда какво се случва във фабриката, как се произвежда шоколада, всичко е открито и човек добива представа за много неща, всъщност пътят на дегустацията минава през цялата фабрика, което е много интересно преживяване.



Постепенно обиколката ни отведе до най-малкият кабинков лифт в света, на който лъкатушеха шоколадчета за приготвяне на горещ шоколад. След като всеки избра своят вкус, от бара ни дадоха комплект за приготвянето на шоколадовата напитка.


Почти на финалната отсечка опитахме Mitzi Blue ( Интересни шоколади), Nougsus (нуснуга), Flic Flocs (Пшенични флейкс в различни шоколадови обвивки), Balleros(сушени плодове, какао и ядки, обвити в различни шоколади).


Дегустацията завърши с въртяща се лента с панорамен изглед към производството, а финалът на дегустацията бяха... Кисели краставички. Всъщност целта им е да намалят усещането за сладост и наистина имат много добър ефект, след толкова шоколад е учудващо как няколко краставички могат да те освежат. Тук някъде вече се връщат лъжичките, а ако някой желае може да си закупи същата от магазина.



Разходката на открито в огромният парк сред красивите и интересни животни, забавленията, създадени за малки и големи като фермерският голф, който се играе с ... ботуш:), стръмната пързалка, различните атракциони действат доста освежаващо, а и са един чудесен начин да се удължи удоволствието. Много ми хареса идеята, която е заложена - Да погледнеш храната в очите. Всички животни, зеленчуци, овощни дръвчета и подправки се отглеждат тук, като за целта през зимата се използват слънчеви батерии. Това, което виждаш е всъщност това, което ядеш. Истински пример за био икономика, с уважение към животните и околната среда и възпитание да не се изхвърля храна.






















В заведението за хранене се предлагат вкусни ястия, приготвени с био продукти, поднесени по красив начин.



Интересно хрумване е гробището за идеи, в които са погребани неосъществени или просъществували за кратко такива, като например "шоколад с боб и лук конфи".


Фабрика Цотер е семеен бизнес, в който взимат участие цялото семейство на Josef Zotter - съпругата му Ulrike Zotter, Децата му Julia Zotter, Michael Zotter и Valerie. В нея работят и около 200 служители. През 2018 г. Цотер печели наградата за опазване на околната среда „Energy Globe Austria 2018“, същата година получава и "Гербът на Щирия", награда признателност към изключителните бизнес постижения в Щирия, През 2016 е номиниран за Световен предприемач на годината, събитие, провело се в Монте Карло, през 2015 печели титлата "Предприемач на годината" в Австрия. Изключително много са наградите и призванията, отличили дейността на Цотер, още повече са и проектите, по които работи. Един изключителен проект е "Какао вместо кокаин", накратко за който мога да кажа, че се ангажира да освободи зависимостта на производителите в Колумбия и вместо кокаин да произвеждат какао. Защото както казва Цотер: "много е лесно да се каже, че не искаме наркотици, не искаме използването на детски труд, не искаме бедност, но точно бедността принуждава хората да вършат незаконна дейност като отглеждане на кока." Чрез алтернативни предложения и справедливо заплащане на труда това може да се промени. "Какао вместо кокаин" е проект за помощ за развитие, финансиран от ADA (Австрийска агенция за развитие). 234 семейства вече са напуснали кока-бизнеса, което е голямо постижение.


Фабриката за шоколад на Цотер се намира в Щирия, в близост до Риигерсбург.


Денят, прекаран в нея, бе истинско удоволствие и ние със сигурност ще се връщаме много пъти тук. Ако решите да я посетите, един съвет от мен: тествайте по малко( просто опитвайте), защото разнообразието, което ви очаква е наистина голямо. Друго нещо, на което искам да обърна внимание е възпитанието: продуктите са за дегустация, а не за вкъщи!
Шоколади, изделия и други могат да бъдат закупени от магазина, който е едно малко шоколадово царство.


Публикацията НЕ Е спонсорирана! Впечатленията ми са лични и споделени, от уважение към хората, които създават красота, интересни и различни места и човешкото им отношение се усеща във всеки детайл. А шоколадите, шоколадите препоръчвам с две ръце. Това са най-вкусните шоколади, които съм опитвала. Скоро ще споделя и някои рецепти, които приготвих с продукти, които си купихме от магазина.


5 коментара:

  1. Чудесна разходка, Кате!
    И вкусна :)

    ОтговорИзтриване
  2. Еха! Благодаря за разходката, Кате! Преди години имах удоволствието да пробвам шоколада им с люти чушки и беше уникален! Много ги търсех тогава по Германия и Австрия, но не ги открих. Сега ще знам къде да ида. Страхотна си, Кате, чудесен разказ и изключително приятна изненада за мен! Целувки!😘😘😘

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Екатерина за прекрасните думи!Много ме зарадваха! Благодаря че се отби при мен! Като чуя Шоколадовата фабрика, и се сещам за филма с Джони Деп. Прекрасна разходка сте си направили, благодаря че направи и нас съпричастни.Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    прекрасна публикация.Не съм и чувала даже за тази фабрика, но ми беше много интересно да прочета.Но разбира се много съм чела за какаото като растение, много сортове има и никак това не е странно.Обичам какао, но не обичам кафе.Така,че ще е интересно за мен да посетя това местенце и да разгледам всичко.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване