Страници

Патладжани "Папуцаки" с кайма и сос "Бешамел" / Papoutsakia


В

 публикацията за Кавала, обърнах малко внимание на гръцката кухня. Едно от ястията бе Патладжани "Папуцаки". В превод името му означава "Патладжанени обувки" и е една много вкусна идея за пълнен патладжан на фурна. Тази рецепта, като всяка друга има своите версии, но най-популярна може би е тази с мляно месо(кайма) и бешамел. В блога съм споделяла още една рецепта за Папуцаки, без месо. По принцип заради името си патладжаните се пълнят поотделно и след като се запекат наистина приличат на обувки:), но в Кавала ни поднесоха това ястие по различен начин. Беше приготвено в голяма тава, патладжаните бяха подредени на един ред, много близко един до друг, отгоре бяха заляти със сос с кайма и Бешамел, но след печенето ястието вече беше едно и се режеше на порции. Предполагам в много заведения е така, за по-голямо удобство, вкусът е един и същ, но на визия малко наподобяваше Гръцка мусака, тъй като съставките са сходни, да не кажа еднакви(ако мусаката е направена само с патладжан). Но както и да се приготви това ястие, със сигурност ще е вкусно.
Характерно за Патладжани Папуцаки с кайма и Бешамел е, че предварително изпечени патладжани( може цели, може на половинки) се пълнят със сос с кайма( тип Болонезе), заливат се със сос Бешамел и се запичат. Изхождайки от това направих и моите Патладжанени обувки:


Патладжани "Папуцаки" / Melitzanes Papoutsakia / Μελιτζάνες παπουτσάκια 


Продукти за 4 порции:
4 бр средни по големина патладжана
400 гр кайма
1 глава лук
2 скилидки чесън
4 средни домата
1 с.л. доматена паста(пюре)
2 с.л. червено(бяло) вино
Кефалотири
2 с.л. краве масло
4 с.л. брашно( бяло или пълнозърнесто)
300 мл студено прясно мляко
сол
черен пипер
риган
канела пръчица
зехтин


Начин на приготвяне на Патладжани "Папуцаки":
Патладжаните се измиват, подсушават и разрязват на две по дължина. Правят се нарези с нож по вътрешността, имитирайки решетка, без да се стига до кората. Посоляват се, поръсват се със зехтин и се подреждат в тава, може върху алуминиево фолио. Пекат се във фурна на 200 градуса до омекване. Изваждат се, вътрешността се издълбава с лъжица, нарязва се на дребно.
Плънка:
В касерола или дълбок тиган се загряват 3-4 с.л. зехтин и в него се добавят лука и чесъна, нарязани на ситно.Задушават се до омекване и към тях се добавя каймата. Бърка се с дървена лъжица, докато се получат "трохи". Добавят се обелените и нарязани или настъргани домати, вътрешността на патладжаните, доматената паста, виното, риган, сол, черен пипер, пръчката канела и сместа се вари до изпаряване на течността, като се разбърква от време на време. Добавят се 2 с.л. настъргано Кефалотири(кашкавал), разбърква се и се оставя настрани, докато се приготви сос Бешамел.
В касерола се загрява маслото, добавя се брашното и се бърка докато започне да се запича(не трябва да прегаря). Налива се студеното мляко, бърка се с телена бъркалка и се вари на слаб котлон, докато започне да се сгъстява. Добавя се 1 с.л. настъргано Кефалотири(кашкавал), разбърква се и се оттегля от котлона.
Патладжанените "обувки" се подреждат в тава с малко зехтин и вода. Всяка "обувка" се пълни с плънка с кайма, полива се с няколко лъжици сос Бешамел и се запичат в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто.


7 коментара:

  1. Залепих веднага! Това беше първото ястие, което си поръчах в Гърция, така обичам патладжани. Пробвах и варианта с тиквички, но друго си е мазнинката и нежността на синия домат! Страхотно ястие, Кате❤️!
    Целувки 😘!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересно ястие Кате, патладжаните са предпочитани в Гърция.Не се и съмнявам,че има много гръцки ястия с тяхно участие.А така приготвени не съм правила.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте
    Може ли да уточните Жълтъка от рецептата къде отива,понеже не е описано? За бешамела ли е или за сместа -пълнежа ?? Уточнете ако обичате,благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Извинявам се за късният отговор, както и за пропуска в рецептата. Преди време правех заливката за гръцка мусака и папуцаки с бешамел с жълтък. Но тъй като с него става малко по-тежък соса, започнах да го правя без. При редакцията на рецептата съм пропуснала да изтрия жълтъка от продукти, за което се извинявам.
      Сега ще коригирам, като Ви благодаря за коментара! Поздрави!:)

      Изтриване
    2. *Забравих да поясня, че ако желаете да направите соса с жълтък, то той се разбива с вилица. Когато сосът, след добавянето на прясното мляко се е сгъстил се оттегля от котлона и към него се добавя на струйка и при непрекъснато разбиване с телена бъркалка жълтъка. След това се добавя и Кефалотири(кашкавал). Разбърква се добре и Бешамела е готов.

      Изтриване
  4. ПолОвинки, а не полУвинки!!! Ужас!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се за ужаса, който сте изживели! Коригирах грешката. Поздрави!

      Изтриване