Страници

Вита шоколадова торта за рожден ден / Vertical layer cake


О
т дете свързвам тази торта с празнуването на рожденни дни. Възхищавах се на изящните "клавиши", образувани от блатовете и недоумявах как може да се получи това. Има някаква елегантност в този вид торти. На някои от рожденните дни на големият ми син, (вече 20 годишен:), правех такива торти. За мой рожден ден, а и на малкият ми син също. Това, което не се престрашавах тогава е да изпека блатовете и винаги ползвах готови. Първите ми стъпки в цялостната домашна направа на вита торта бяха, когато направих Пиратската торта на Христо, в която освен че изпекох блатовете за двуетажна торта, вложих и всичките си умения по рисуване:).


Макар, че вече правя периодично сладкиши вкъщи, тортите не присъстват често в ежедневието ни, а за да се получат прецизни се изисква опит и качествени инструменти. Със сигурност обаче, всички торти, които правя са много, много вкусни, като тази. Направих я за 41-ят ми рожден ден. Не знам едно време какви точно са били блатовете, но предположих, че трябва да са тип руло, за да могат да се навият. Затова използвах рецептата за шоколадовото руло, на Роси, която съм споделяла няколко пъти в блога. Крем си харесах при Люси, тъй като в него има някаква ретро нотка от празничните торти. Премахнах какаото, тъй като ми беше нужен бял крем за контраст и използвам бурбонска ванилова захар, както и млечна сметана. Роси, Люси, благодаря ви! Декорацията пък си харесах на торти в Пинтерест( известни като "Face cake with fruit hair"), на които върху бяла торта се рисува шоколадово лице и за коса се използват плодове. Аз обаче държах моята торта да е шоколадова, както и да не копирам ничия картинка и така се получи тази малка шоколадова торта с рисувано лице и плодова коса.


Вита шоколадова торта за рожден ден


Продукти:
*за малка торта с диаметър 16 см

блат:
90 гр брашно
20 гр натурално какао
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 ч.л. бакпулвер
5 яйца, разделени белтъци и жълтъци
110 гр захар
2 с.л. меко краве масло
1 ч.л. ром
щипка сол

крем:
250 гр меко масло
200 мл млечна сметана(животинска, сладкарска подходяща за разбиване)
1/2 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. смлени орехови ядки
1 пакетче бурбонска ванилова захар

глазура:
130 гр шоколадов кувертюр( използвам Zotter 75 %)
2 с.л. прясно мляко
2 с.л. краве масло

декорация:
малки плодове по избор( ягоди, боровинки, физалис или др.)
няколко парчета шоколад, подходящ за топене, с по-тъмен нюанс от кувертюра


Приготвяне:
Фурната се включва да загрява на 170 гр. с вентилатор/ 180 градуса без.
Шоколадов блат: Брашното се пресява в купа с какаото и бакпулвера.
В друга купа се разбиват с миксер жълтъците с половината от захарта и бурбонската ванилова захар. Добавя се нарязаното на кубчета размекнато масло и рома, разбива се с миксер, до получаване на крем.
Към крема се добавя сухата смес, на няколко етапа, като се разбърква внимателно с шпатула.
В суха купа се разбиват белтъците с щипка сол - отначало на по-ниски обороти, постепенно на по-висока скорост. Когато станат на пяна, към тях се добавя останалата захар и се разбива до твърди върхове. Прибавят се на няколко части към другата смес, като се бърка внимателно с шпатула по метода загребване-обръщане, за да се запази обема им.
Голямата правоъгълна тава на фурната се застила с хартия за печене. Сместа се изсипва и внимателно се изравнява.
Блата се пече за 12 минути в предварително загрятата фурна. Проверява се с клечка.
Изважда се от фурната и се прехвърля заедно с хартията върху скара. Изчаква се 2-3 минути и се навива на руло, заедно с хартията. Аз навих дължината(получи се дълго руло). Оставя се да изстине така, докато се приготви крема.

Маслен крем с орехи:
Мекото масло се нарязва на малки кубчета и се разбива с миксер с пудрата захар и бурбонската ванилова захар на крем. Към маслената смес се добавят смлените орехови ядки, разбива се. Добавя се млечната сметана(налива се в течно състояние) и крема се разбива до хомогеност.

Сглобяване на тортата:
Охладеният блат се развива и нарязва на ленти с ширина 6 см. Това е височината, която избрах, като заедно с крема и глазурата височината на тортата се получи 8 см. Всяка лента се намазва с крем. Първата лента се навива на руло и се изправя в центъра на тортената форма. Следващата лента се увива около нея, за да се получи като охлюв. Продължава се с останалите ленти. Желателно е да се стегне в ринг, но ако нямате, просто работете като притискате добре или пък направете дебела лента от алумиево фолио и твърда хартия. Тортата се прибира в хладилник да стяга за 12 часа, а останалият крем се прибира в кутия също в хладилник.
След като тортата стегне, ринга се отстранява. Кремът се изважда от хладилник да се отпусне на стайна температура, тортата се изважда от хладилника и се измазва много добре отгоре и острани. Добре е това да се извърши колкото се може по-прецизно. Тортата се прибира в хладилник, докато стегне. При нужда измазването може да се повтори и отново ще трябва да престои в хладилник.

 

Шоколадът се начупва на малки парченца и се поставя в сух съд заедно с млякото и маслото. Този съд се поставя в друг по-голям, с вода до полувината( т.нар.водна баня). Съдовете се поставят на котлон на средна степен да загрее водата в долният съд и шоколадът да се разтопи. Водата не трябва да завира. Шоколадовата смес се разбърква до хомогеност и тортата се полива с нея. Шоколадовата глазура се разнася с шпатула. В случай, че е шоколадът е много горещ, се изчаква да се охлади. Тортата се прибира в хладилник докато стегне.

Шоколадът за декорацията се разтопява на водна баня и се изсипва в малка фунийка, направена от хартия за печене. Рисува се лицето. С плодовете се оформя косата и тортата отива финално в хладилник, до момента на сервиране.


Пожелавам си аз, близките ми и приятелите ми да сме живи и здрави, а символите на моят рожден ден: Вяра, Надежда и Любов, да присъстват винаги в живота ми!

8 коментара:

  1. Толкова прекрасна, че как да не се изкуши човек да се пробва да я направи, дори такъв карък на сладкишите като мен! Записана, пък ще видим... Отново честит рожден ден, бъди здрава и все така усмихната! Нека вярата, надеждата и любовта винаги да са с теб! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сонче! Сигурна съм, че твоята торта ще бъде още по-прекрасна. Благодаря и за красивите пожелания, желая същото и на теб!

      Изтриване
  2. Прекрасна торта, Кате.
    Дими http://dimitranas.blogspot.com/ има много вити торти
    и аз съм си набелязала, но не съм опитвала.
    Честита да си още един път и да ти е сладък живота <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! О, със сигурност тортите на Дими са невероятни! Аз просто правя експерименти, като цяло блат, подходящ за навиване, крем по избор и декорация също. Преди време, когато ги правех, поставях кръгъл блат за основа, върху него крем и след това навивах, отогре отново крем и завършвах с кръгъл блат. Този път по лесният метод я навих и взе, че се получи:). Благодаря и за красивите пожелания, сладъk да е и твоят живот! <3

      Изтриване
  3. Кате, съчетала си няколко мои любими неща в тази торта - любимият ми вид вити торти, любимият ми шоколад и една от любимите ми украси. Чудесна е, чудесна е тортата! Поздрави сърдечни :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Станислава! За мен най-важното в една торта е да е вкусна и приготвена с любов, останалото можем да си го поръчаме и в сладкарниците:). Много ме радват торти, споделени във форуми и групи, или в социални мрежи, които някоя мама или баба е направила за детето или внучето си, дори не обръщам внимание на прецизността, друго грабва. Толкова положителен заряд и нещо много, много мило има във всичките тези торти, нещо което никоя купена торта не може да притежава. Радвам се, че ти харесва моята малка торта, наистина вложих желание в направата й. Поздрави!

      Изтриване
  4. Кате,
    чудесни торти правиш, експериментирай смело.А какво по - хубаво от една торта за рожден ден.Бъди здрава, благословена.Благодарение на твоят красив блог се насладих на чудесни рецепти и прекрасни места за пътешествия по света.Сърдечно съм ти благодарна и се прекланям пред труда ти да сътворяваш красота във всичко, което показваш.При мен всичко е набързо и нямам време напоследък.Но твоят блог и страничка ме вдъхновяват.Продължавай да ни радваш с прекрасни публикации.От теб черпя и много идеи за празници.
    Поздрав сърдечен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Ели, винаги си толкова мила, за което ти благодаря! Макар и да нямаш достатъчно време, публикаците в блога ти показват толкова много! Никога не съм ценила блоговете по лъскави снимки и гурме рецепти. За мен е важно да усещам присъствието на автора, да научавам ценна информация. Ако искам да гледам снимки, знам кои са сайтовете за това, в света е пълно с невероятни фотографи. В блоговете търся друго и се радвам, че при теб го откривам, така, че споделяме напълно взаимно вдъхновението си една към друга. Твоят блог е като енциклопедия за мен. Поздрави!

      Изтриване