Страници

Бяла полента с трюфели и Пармезан


К

огато посетихме Истрия, в Ливаде се провеждаше фестивал на трюфела. Освен него обаче се предлагаха и различни кулинарни продукти. Тъй като голяма част от тях ни бяха познати, погледа ми бе привлечен от бяла полента. Взехме си трюфели, разбира се, но в торбата ми се озова и килограм от това ново откритие:). Мъжът, който я продаваше ни обясни, че тази полента се прави от сорт бяла царевица. Рецептата, по която приготвих полентата е класическа, но я поднесох с трюфели и твърдо сирене тип Пармезан. В кухнята на Истрия силно се усеща италианското присъствие и тази рецепта е такава. В случай, че не откривате бяла полента може да я замените с жълта.

Бяла полента с трюфели и Пармезан



Продукти:
1 ч.ч. полента
*3-4 ч.ч. вода
50 гр краве масло
1 ч.л. сол

сирене тип Пармезан
трюфели

Начин на приготвяне:
Приготвяне на паяжина от твърдо сирене тип Пармезан:
Сиренето се настъргва на ренде и след това може да се приготви по няколко начина:
-Тава на фурната се застила с хартия за печене, фурната се загрява, а върху хартията се разпределя сиренето. Пече се до златисто.
-Тиган се загрява, в него се изсипва сиренето, пече се до златисто.
-Тиган се загрява, сиренето се изсипва върху хартия за печене, прехвърля се заедно с хартията в тигана и се пече до златисто. ( Най-често приготвям така).
След като сиренето се запече се охлажда и натрошава на различни парчета. От него също може да се оформи кошничка, но трябва докато е топло да се постави върху обърната купа, за да заеме формата ѝ.
Кошнички от Пармезан съм показвала тук, тук, а паяжина от пармезан тук,

Приготвяне на полента:
Количеството на водата определя дали полентата ще бъде по-креместа или по- стегната. В случая аз направих креместа полента в съотношение 1 ч. полента: 4 ч. вода.
В тенджера се налива водата, добавят се солта и маслото. Когато водата заври, котлона се намалява на минимум, а в съда се изсипва на тънка струйка и при непрекъснато бъркане полентата. Понякога дръпвам тенджерката от котлона и тогава добавям полентата, за да не се получават бучки.
Полентата се вари при непрекъснато бъркане за 2-3 минути. Когато е готова се оттегля от котлона и разпределя в чинии. Върху всяка се поставя парче "паяжина" от сирене и фино нарязани трюфели. Крем полентата се сервира топла, а ако се направи по-стегната, може и студена, като се изиспе в тава със стреч фолио, изравни и когато се охлади може да се изреже в различни форми. Рецепти, по които може да се направи и/или поднесе полента: Сармички с Мамалига, Полента с аспержи, Сърца от полента, Калмари ала Бузара, Полента със сирене и бекон,


Още рецепти от Хърватската кухня, може да откриете тук.

4 коментара:

  1. Интересно. Не съм опитвала ни бяла полента, ни трюфели :) Някой ден...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не бях:). Ако си фен на качамаците, ще ти хареса. Макар да имат тази полента за по-гурме от другата, вкусът на жълтата ми допада повече, по-изразен е някак. В никакъв случай обаче не отказвам и тази:). Знаеш ли, има някаква прилика с грис. Поздрави!

      Изтриване
  2. Уау! Харесвам вкуса на царевица, а трюфели и пармезан - мммм. Представям си какъв нежен и ароматен е бил вкуса на това чудесно ястие! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    имах удоволствието да опитам суров трюфел.Ловците ги събираха в нашето село преди време тези трюфели.Но суровият трюфел не ме впечатли с някакъв особен , приятен аромат.А от тази бяла царевица знам,че мексиканците правят прочутите мексикански тортили.Точно такова е брашното за истинската тортила.Но не съм опитвала подобна полента, нито съм виждала този сорт бяла царевица.Радвам се обаче,че написа и показа подобна рецепта.
    Поздрави сърдечни, топла есен !

    ОтговорИзтриване