Страници

Телешки стекове на тиган

телешки стекове

На пръв поглед да изпечеш стек или пържола изглежда просто, но само за хора, които не са се занимавали с това. Заради различните вкусове се различават и различни степени на изпичане на месото. Нямам намерение да уча някой как да пече телешките си стекове, но с удоволствие споделям моят начин за това. Разбира се, за да успея прочетох доста материал по темата. Интересно е, че известни готвачи дават противоположни съвети при печенето на стекове, което малко ме озадачи, но пък съм сигурна, че всеки един от начините води до добър резултат и всеки би могъл да открие своят. В някои рецепти месото се поръсва със сол и пипер преди печене, в други след. Също така някои готвачи препоръчват обръщане на месото през минута, други категорично са против това и месото обръщат само веднъж, след като добре се е запекло. Забранява се дупченето на месото по време на печенето, заради изтичането на соковете му, термометрите за месо в случая също са нежелателни, но пък са най-сигурният метод, за тези, които пекат подобно месо за пръв път. Друг начин за проверка на готовността на месото е с притискане на три различни пръсти на възглавничката под палеца, но този трик не съм овладяла:) В крайна сметка, каквито и съвети да дават различните готвачи, резултатите поне на видео и снимка изглеждат сходни. Ето и моят начин за печене на стекове:





Телешки стекове на тиган

Стековете, които използвам са от младо телешко и при нас се наричат Hüftsteak. Не съм сигурна точно как се превежда, но това е месо от задната част на телето, от което се нарязват медальони. Предполагам, че ако стековете са друг вид или пък от говеждо месо, времето за печене ще е различно, но би трябвало на опаковката на продукта, или вашият месар да ви сподели какви са трите времена, необходими за трите различни степени на изпичане.


Преди печене стековете се изваждат 1 час на стайна температура.
Намазват се от двете страни със зехтин.


Подходящ тиган (незалепващ) се загрява много добре. Може да разберете това, като поставите ръката си на 15 см височина от тигана и ако до 5 секунди започне да ви пари, тиганът е готов.
Стековете се поставят в тигана. Тези стекове пекох по 3 минути от всяка страна( харесваме месото изпечено). Добър начин да прецените кога да обърнете е, когато 1/3 от стека се оцвети. Стековете се обръщат с лопатка или щипка, не се дупчат!
Препоръчвам ако печете повече стекове да изпечете първо един, за да прецените колко време ще ви е необходимо и след това да изпечете останалите.
Изпечените стекове се посоляват, поръсват с черен пипер и се поставят върху парче алуминиево фолио, на което краищата са повдигнати, като борд, за няколко минути. Това е друга важна стъпка, която не трябва да се пропуска, тъй като месото има нужда да се отпусне преди нарязване.
Ами това е:)Гарнитурите, с които се поднасят стековете могат да бъдат най-различни. В случая избрах пюре от тиква, задушени броколи, грах и морков, “пържени” картофи на фурна и най-вкусният грейви сос, който съм приготвяла досега.

Грейви сос

В тигана, в който е печено месото се добавят 20 гр масло и когато загрее, в него се задушават за около 5-6 минути, 1 морков и 1 глава лук, нарязани на дребно. * Тук може да се добави малко червено вино, което да деглазира тигана, но и без него бульонът ще свърши това. Налива се 400 мл силен телешки костен бульон ( старая се винаги да поддържам наличност в камерата си) и се вари, докато остане наполовина (200 мл). Прецежда се.
2 с.л. брашно се запичат в 20 гр масло в малък тиган. Към тях се добавя прецеденият концентриран бульон. Може да се добави и сосът, който се отделил в алуминиевото фолио. Грейви сосът се вари за около 5 минути, до желаната гъстота.

6 коментара:

  1. Ах, красота! Тези стекове изглеждат перфектни! Поздрави, Кате :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Танче! За нас наистина са перфектни и затова споделих рецептата. Който има сходни разбирания, вярвам, че ще остане доволен:). Поздрави!

      Изтриване
  2. Тази публикация трябваше да я прочета преди 15-тина години! Така добре разказано и обяснено, че от раз щях да направя перфектните стекове още от първия път! С удоволствие я прочетох няколко пъти и се чудя защо навремето нямаше кой да обясни така простичко и красиво, като теб! Страхотна си, Кате, отново - стекчетата, соса и снимките...! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче! Не знам как бих могла да ти благодаря, искрено ме зарадва този коментар. Едно от нещата, на които много държа, споделяйки всички тези рецепти е, да помогна на хората да се престрашат в кухнята, без да се притесняват от резултата. Все пак, не малко неща искат опит, но и добро обяснение. Макар да го виждам, в лицата на синовете си, когато изпълняват мои рецепти, то е чудесно да знам, че и за други хора материала е достъпен. Едно от най-важните неща в кухнята е смелост и да има кой да те насърчава, а не да ти реже крилете, само защото си прегорил манджата:). Целувки!

      Изтриване
  3. Кате,
    не е толкова лесно да се приготви едно ястие, скара или десерт особено когато човек няма опит.Аз се научих да правя перфектна скара, но имах заведение за хранене.И не само това, има си тънкости.Но месото трябва да е с перфектно качество при всички случаи.А доброто обяснение, простичкото приготовление и добрите снимки искренно ме радват.Радвам се също,че не ти липсва време , а и желание да подготвяш пибликациите.При мен напоследък времето никак не стига, нон стоп е всичко през целия ден.Дано зимата остана малко по - свободна.
    Поздрави и усмихната седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно съгласна съм, Ели. За начинаещ е много трудно дори яйце да изпече. Именно по тази причина подкрепям изцяло всички, които имат желание да се научат. Колкото до времето, то е относително понятие. Време има много, но зависи за какво:). Например за блога и на мен не ми остава вече толкова, както преди. Като сравня ежедневните ми публикации, с тези сега и сама се чудя на ентусиазма, който съм имала. Но понеже този блог ми е хоби се старая да му отделям време, за да разпускам. Доста снимки съм събрала, които не знам дали изобщо ще успея да публикувам, ако не им забравя и рецептите:), но пък каквото- такова. Има и по-важни неща. Поздрави и дано имаш повече време за хобито си!

      Изтриване