Страници

Кало прама – кипърски сиропиран сладкиш с грис

Kalo prama /Galombrama е гръцки десерт, от района на Кипър. Името му Καλό πράμα означава “Добро нещо”. Сервира се с кафе и чай, на стайна температура, но топъл също е много вкусен.
Приготвя се от грис, сиропира се и се ароматизира с розова вода. Според вкуса може да бъде по-сладък или не толкова, а за аромат понякога се добавя мастикс. Бих нарекла Кало прама – Кипърско реване.


Кало прама

Кипърски сиропиран сладкиш с грис



Продукти:
блат:
3 ч.ч. семолина( грис)
1 ч.ч. пълномаслен гръцки йогурт
1 ч.ч. захар(използвам мусковадо)
3 яйца
1 ч.ч. олио
2 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. мастикс на прах или розова вода
20 бланширани бадеми

сироп:
2 ч.ч. захар(използвам Мусковадо)
2 ч.ч. вода
1 пръчка канела
1 с.л. сок от лимон
по желание розова вода, няколко капки


Начин на приготвяне:
Сироп:
Всички продукти се варят за 5 минути. Сиропът се охлажда.

Блат:
Фурната се загрява на 180 градуса.
В купа се изсипват семолината, йогурта, захарта, олиото, яйцата, бакпулвера и мастикс( розова вода). Разбърква се с телена бъркалка или дървена лъжица.

Тава с размер 35х23 см се застила с хартия за печене или се намазва с масло. Изсипва се сместта и се заравнява. Отгоре се подреждат бадемите, като леко се натискат. (Аз подреждам 5 реда х 4 бадеми.)
Сладкишът се пече за около 40 минути. Изважда, се оставя се в тавата за 10 минути( хартията се отстранява), след което се надупчва с клечка на много места и се полива със сироп.
Оставя се да престои няколко часа, макар, че ние го пробвахме и веднага. Кало прама е вкусен както топъл, така и охладен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар