Страници

Как се прави?: Пролетни рулца

Смята се, че Пролетните рулца произхождат от Китай. В началото били сезонна храна, консумирана през пролетта и най-вече по време на Пролетният фестивал, откъдето идва и името им.
Разпространени са на много места по света, най-вече в Азиатската кухня. С оглед на всичко, което изчетох, мога да обобщя, че според района се наричат с различни имена, а също така съществува и разлика в обвивката, пълнежите и техниката на готвене, например в Китай се правят от пшенична хартия, а във Виетнам предимно от оризова.


В търсене на рецептата

Преди години, когато започнах да приготвям вкъщи Пролетни рулца, правех и двата варианта – с пържене и свежи. И в двата случая използвах оризова хартия. Дори веднъж използвах една, която беше толкова фина, че изобщо не позволяваше да я навлажня и веднага се късаше.
Често обаче с пържените рулца срещах големи проблеми, относно крайният резултат. Понякога при пържене те ставаха на мехури и изгубваха всякакъв “търговски вид”. Освен това нямаха нищо общо с хрупкавите рулца, които обичаме.
Купувайки готови рулца от азиатски магазини и ресторанти се опитвах да разгадая каква точно е тази хрупкава кора на рулцата, силно различаваща се от моята и така, докато един ден не попаднах на специални кори за рулца, които в състава си съдържаха пшеница. Изключително гъвкави, еластични и съвсем различни от нашите кори за баница, но и от оризовите кори.



Не отричам рецепти, които изискват използването на оризови кори за пържени пролетни рулца(както споменах в началото на публикацията, зависимост от района, това е и съставката, до скоро и моите рулца бяха приготвени по този начин), а и са подходящи за хора, със специален режим на хранене, но според опита и наблюденията ми оризовата хартия оставам за направа на свежи рулца, тъй като тя е фина и деликатна и по този начин се усеща вкуса на плънката, а за пържене бих препоръчала да се използват специалните пшенични кори.



Предполагам, че в днешно време не е трудно да се открият, онлайн или в специализирани магазини, но ако това е невъзможно, може да се заменят с кори за баница, от тези на сач, или турски, но плътни.
Тази идея аз все още не съм пробвала, но ми хрумна, тъй като съм опитвала пържени банички с кайма и сирене(пурички) и вкусът е сходен. Съвсем навреме Людмила Слокоски, от SALTED LEMONS пусна рецепта за Гьоза, в която освен рецепта и размисли, съдържа и идея за рулца, с кори за баница.

След като се обясних как стигнах до перфектните за мен и харесвани у дома рецепти за пролетни свежи и пържени рулца, дойде време и да ги запиша:



Свежи пролетни рулца

Fresh Spring Roll

Свежи пролетни рулца се приготвят с оризови кори и могат да се направят с различни плънки. Корите се потапят във вода, за да омекнат и в тях се поставят избраните продукти, след което се завиват като сармички( на рулца).



Продукти:
оризови кори
моркови, на тънки жулиени
китайско зеле, на жулиени
лук, на фини полумесеци
кълнове
сварени “стъклени” спагети

сусам
соев сос



Начин на приготвяне:
В тиган се загрява малко олио и в него се задушават до омекване морковите, зелето и лукът. Оставят се да се охладят и се разбъркват в купа с кълновете и спагетите. Овкусяват се със сол и бял пипер.
В подходящ съд се налива вода. Взима се една оризова кора, потапя се, докато омекне и стане еластична, застила се на плот, дъска или в чиния. В едната страна се поставя малко от плънката, загъва се веднъж, другите два срещуположни края се похлупват и се навива на рулце. По същият начин се процедира с останалите кори. По време на приготвянето, готовите рулца се покриват със стреч фолио, за да не изсъхват и се съхраняват така, до момента на поднасяне.
Готовите рулца се поднасят, като се поръсват със сусам и се консумират по желание със соев сос.





Пържени пролетни рулца


Пържени пролетни рулца се приготвят с пшенични кори. Плънката може да е със свежи или задушени зеленчуци, или месо и зеленчуци, предварително сготвени. В корите се поставя избраната плънка, навиват се на рулца, запечатват се с разтворено във вода нишесте и рулцата се пържат в горещо олио.



Продукти:
пшенични кори
моркови, на тънки жулиени
китайско зеле, на жулиени
лук, на фини полумесеци
чесън, на ситно
по желание – пилешко или свинско месо, накълцано
по желание – кълнове
1 -2 с.л. натурално нишесте


Приготвяне:
В тиган се загрява олио и в него се задушават морковите, лукът, чесънът и зелето, до омекване. В случай, че се използва месо, то фино накълцаното такова се готви заедно със зеленчуците. Овкусява се със сол.
Плънката се оставя да се охлади. По желание към нея се добавят кълнове.
Взима се кора, разстила се, в единият ѝ ъгъл се поставя плънка, този остър край похлупва плънката, след което двата срещуположни края на кората се сгъват един върху друг. Навива се рулце. Краят се намазва с разтворено във вода нишесте.
По този начин се процедира с останалите кори. По време на приготвянето, готовите рулца се покриват със стреч фолио, за да не изсъхват.
В дълбок тиган се загрява олио и рулцата се пържат от всички страни, до златисто. Изваждат се върху домакинска хартия, да се отцедят от мазнината. Сервират се със соев сос, сладко-кисел сос или друг сос по желание.


Рулцата, приготвени с пшенични кори, могат да се замразят и съхраняват по-дълго време, като за целта се подреждат на един ред и разстояние в тава, поставят се във фризер, докато се замразят, след което се прибират в подходящи кутии или торбички за фризер.

6 коментара:

  1. Кате,
    правила съм ролца с оризови кори и с кори за баница.Пържени и печени.Стават хубави, но напоследък избягваме пърженото.Радвам се,че описваш в тази публикация всичко подробно.Твоите рулца са перфектни.Изглеждат красиво и стилно.
    Поздрави, спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вариант с печене не съм пробвала, но може би ще опитам, тъй като и аз по възможност избягвам пърженето, но някои рецепти просто са ни по-вкусни в такъв вариант. Поздрави, Ели!

      Изтриване
  2. Кате,
    твоето име е съвършенство! Не ми стигат думите да изразя възхищението си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова си мила, Или! Далеч съм от съвършенството, непрекъснато се уча да бъда по-добра, но се старая и оценката ти означава много за мен. ♥Благодаря ти!♥

      Изтриване
  3. Здравйте и мерси за рецептата. Бих искала да зная какви пшенични кори използвате за рецептата ? Всичко най-добро. Мерси предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря за коментара! В началото на рецептата съм показала снимка на корите, които използвам, може да ги потърсите в азиатски магазини, но е възможно да се използват и обикновени кори, които обаче трябва да са еластични, за да не се късат. Не съм запозната в България коя марка кори са такива, но може да използвате корите, които се препоръчват в рецептите за цигара бюрек или пържени банички. Ако членувате в кулинарна група, може да попитате там какви кори са подходящи за пържени банички. Според мен, пробвайте одрински и фини кори, преценете с кои най-ви харесва резултата. Важно е като ги навивате да изкарвате въздуха и да ги залепите с разтворено във вода нишесте. Поздрави и дано съм била полезна!

      Изтриване