Страници

Японско телешко къри

Стане ли дума за японска кухня, Иван е моето вдъхновение. Покрай него научих толкова вкусни рецепти, като Рамен, Онигири и Онигиразу. Поредната рецепта, която той приготвя няколко пъти у дома си и ми препоръча е Японско къри. Той го приготвя с пилешко месо или тофу, а аз го направих с телешко месо. Категорично мога да кажа, че това е една много вкусна яхния, която със сигурност ще правя и в другите ѝ варианти.
Характерно за Японското къри е използването на готови кубчета Къри ру, които могат да се приготвят и в домашни условия.


Интересна техника тук е и нарязване на моркова на Рангири. На пръв поглед изглежда като случайно нарязване на зеленчуците, но всъщност изисква усвояване. Представлява специфичен вид нарязване с нож, използвано за създаване на парчета храна с две ъглови страни. Извършва се често върху дълги, кръгли парчета храна (напр. моркови и пащърнак, но и върху чушки), като по този начин се създават еднакви парчета, които освен, че придават визуална привлекателност на ястието, не се “разпадат” при варене, готвят се равномерно и абсорбират повече сос.

Техника за нарязване рангири: моркова се отрязва с нож, който се държи под ъгъл 90 градуса(сн.2), моркова се завърта на четвърт оборот(сн.3), срязва се отново с нож, под ъгъл 45 градуса(сн.4) и отново се повтаря. В началото се прави бавно, но след като се свикне става лесно:). Има достатъчно видеа, от които може да се усвои.

Японско къри ру

Japanese curry roux



Продукти:
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
1 с.л. къри на прах
1 с.л. гарам масала
1 ч.л. лют червен пипер


Приготвяне:
Маслото се разтопява в съд на котлон. Към него се добавя брашното, като се запича с бъркане и на слаб котлон за около 15 минути, до светлозлатисто. Добавят се подправките, разбърква се за 30 секунди на котлон, след което се отстранява.
От това количество се получава 1/3 ч.ч. къри ру, което е достатъчно за 4 ч.ч. течност. За по-гъста яхния, може да се използва двойна доза.
Може да се приготви повече количество Къри ру, да се охлади и затвори в подходящ съд и да се съхранява във фризер до 3 месеца.

Японско телешко къри

по рецепта на Justonecookbook



Продукти:
700 гр телешко или говеждо месо
2 глави лук
2 моркова
1 картоф
5 гъби
сол
черен пипер
2 с.л. брашно
2 с.л. зехтин
2 с.л. масло

2 скилидки чесън
1 тънък резен джинджифил
1 с.л. къри на прах
2 с.л. доматено пюре
150 мл червено вино
4 ч.ч. телешки бульон
1 дафинов лист
1/3 ч.ч. къри ру(горната рецепта)
1 с.л. Уорчестър сос/соев сос
1/4 ябълка (сорт Fuji)
1 с.л. мед

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на полумесеци, морковите на рангири, картофът на големи кубчета, гъбите на тънки филийки.
Телешкото(говеждото) се нарязва на кубчета с размер 2,5 см, послояват се леко, поръсват се с черен пипер и леко се поръсват през цедка с малко брашно.

В чугунен или друг тиган се добавя 1 с.л. масло, 1 с.л. зехтин, когато загреят се добавя част от телешкото месо. Необходимо е да се готви на няколко партиди, за да може да се запече добре. Всяка партида телешки кубчета месо се запичат от всички страни и се изваждат в чиния.

В голяма тенджера се добавя 1 с.л. масло, 1 с.л. зехтин и лукът. Задушава се на ниска степен, поне за 20 , но най-добре е за около 40 минути, докато започне да се карамелизира. Карамелизираният лук придава много добър вкус на яхниите.
Добавят се чесънът, и джинджифила, къри, доматеното пюре, разбърква се и се готви 2 минути.
Добавят се телешкото месо и виното, готвят се до изпаряване на алкохола( около 3 мин.).
Добавят се морковите, картофите, гъбите и около 2 ч.ч. от телешкият бульон. Количеството на бульона е колкото да покрие съставките. Когато заври, се обира пяната. Добавя се дафиновият лист, затваря се с капак, но се оставя леко открехнат и яхнията се вари за 2 часа на ниска степен.
По време на варенето се обезмаслява няколко пъти(при нужда), на два пъти се налива по 1 ч.ч. от телешкият бульон.
Когато ястието е готово, се добавя Къри ру, соевият сос, меда, настърганата ябълка, оставя се да къкри, като се разбърква за няколко минути.
Японското къри се поднася с гарнитура от сварен ориз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар