Страници

Рамстек с гъби, ябълки и тиква

Това е една разкошна рецепта за приготвяне на телешки/говежди рамстек, с богата гарнитура от два вида вкусни и ароматни гъби, тиква, ябълка и подправки. Рецептата е адаптирана от списание “Frisch Gekocht”. Продуктите са достатъчни за приготвяне на 4 порции и отнема около 1 час.


Продукти:
2 Рамстека, около 350 g
200 гр гъби кафява печурка (Cremige Champignon)
150 гр гъби Кралска тромпетна гъба (Kräuterseitlinge)
1 глава лук
2 скилидки чесън
300 гр тиква Хокайдо
1 ябълка, препоръчително сорт Престолонаследник (Kronprinz или сходен)
6 с.л. олио
4 стръка мащерка
1 с.л. доматена паста
100 мл сухо бяло вино
200 мл зеленчуков бульон
30 гр студено масло
магданоз
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Месото се измива със студена вода, подсушава се и се нарязва на 3 см кубчета.
Печурките се почистват и нарязват на четвъртинките. Кралската тромпетна гъба се нарязва на 4 по дължина, след което на парчета. Лукът се бели и нарязва на полумесеци или на дребно.
Чесънът се бели и нарязва на филийки.
Тиквата се почиства и се нарязва на тънки филийки.
Ябълката се измива, по желание се бели и нарязва на едри парчета.

2 с. л. от олиото се загряват в голям тиган и в него се задушават тиквата и лука на слаб огън за около 8 минути, като се подправят със сол, черен пипер и често се обръщат. Изваждат се от тигана и се оставят настрани в чиния.
2 с. л. от олиото се добавят в същият тиган и в него се запичат гъбите с чесъна за около 5 минути, като се подправят със сол и черен пипер и често се обръщат. Тиквата и лука се връщат в тигана при гъбите и се разбъркват, най-добре чрез “подхвърляне” или с дървена лъжица, поддържат се топли.

Останалата част от олиото (2 с. л.) се загряват в голям тиган и в него се запичат кубчетата месо в продължение на 6 до 8 минути, като често се обръщат, така че всички страни да се запекат равномерно, подправят се със сол и черен пипер. По средата на времето за готвене се добавят стръкчетата мащерка. Месото се изважда от тигана, държи се на топло и се оставя да си почине.

В същият тиган се добавя доматената паста, разбърква се за около 2 минути на тих огън. Наливат се виното и бульона и се оставят да кипнат. Студеното масло се нарязва на кубчета и се разбърква в соса.

Зеленчуците се затоплят за кратко, разбъркват се с магданоза. Месото се поставя в соса и се глазира, загрява се отново за кратко.

В чиния се сервира месото със сос и зеленчуци. Подправя се със сол и черен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар