Страници

Торта за Ивановден

За именният ден на синът ми Иван, реших да направя бисквитена торта, с домашно приготвени пълнозърнести бисквити, а за крем се спрях на лешников крем със заквасена сметана и желатин.
Реших да я декорирам с елементи от самата торта, а именно едната бисквита нарязах на части и ги подредих ветрилообразно. Изпекох от същото тесто и букви, които включих в украсата.
Получи се интересна и различна на вкус бисквитена торта.





Торта за Ивановден


Продукти

Бисквити:
120 гр захар Мусковадо
160 гр краве масло
100 мл вода
1 пакетче бурбонска ванилова захар
440 гр пълнозърнесто лимецово брашно
4 ч.л. бакпулвер


Крем:
300 гр лешников нуга крем(може да се замени с Нутела)
500 гр заквасена сметана
10 гр желатин

Начин на приготвяне:
Бисквити:
Захарта, маслото, водата и ваниловата захар се загряват в съд на котлон, до разтопяване на захарта.
Отстранява се от котлона, охлажда се.
Брашното се пресява в купа с бакпулвера. Към него се добавя течната охладена смес. Омесва се тесто, оформя се на дебел диск, завива се в стреч фолио и се прибира в хладилник за 1 час.

Фурната се включва да загрява на 170 градуса.
Изважда се, разделя се на 7 равни части. Всяка се разточва върху хартия за печене на кора с дебелина 2-3 мм и диаметър размера на формата( 16,5 см). Върху разточената кора се поставя тортеният ринг и по вътрешната му страна върху кората се очертава с точност кръглата форма. Изрезките се събират, премесват и от тях се разточва кора, от която се изрязват букви и други бисквитки.
Корите се надупчват на много места с вилица.
Пекат се на няколко пъти по две в голямата тава на фурната до порозовяване на краищата( за около 12 минути). Изваждат се, охлаждат се.




Крем:
Лешниковият крем и сметаната се разбиват в купа с телена бъркалка. Желатина се разбърква с малко студена вода и се оставя да набъбне( като гъба), след което се загрява на водна баня( да се втечни, но без да завира и без да се претопля). На пипане, трябва да не е горещ. Смесва се с крема, разбърква се добре.

Сглобяване:
Тортата се сглобява в тортен ринг, като се редуват 6 бр. бисквити и тънък пласт крем. Седмата бисквита се оставя за декорация, като се разрязва на 8 части( като пица).
Тортата се прибира в хладилник, да стяга. Останалият крем, се изиспва в малки силикони полусфери, прибират се в хладилник, докато стегнат и се поставят на 8 места върху тортата.
Вариант е остатъка от крема да се прибере и като стегне в хладилник да се нанасе с шприц с звездовиден накрайник, оформящи розички, отново на осем места.
Върху осемте сфери или шприцовани розички, под наклон се поставят осемте нарязани бисквити.
Буквите се залепват с малко крем, отпред на борда.
Бисквитите не са сиропирани и въпреки това, не са твърди. Тортата се разрязва много добре, просто с ножа се прокарва първоначлно лек разрез, без натиск по най-горната бисквита, след което се продължава.
Разбира се, бисквитите може леко да се сиропират или потопят за кратко в прясно мляко или кафе, но тогава ще е малко по-различна на вкус.



Честит имен ден на всички именици! Здрави и благословени бъдете!
Честит имен ден, Иван, нека здравето и щастието бъдат винаги с теб!

Няма коментари:

Публикуване на коментар