Страници

Фууд тренд: Тортила бургер джоб

Тортила бургер джоб са голям хит в момента сред тийнеджърите и бързо се превръщат в любима храна и на възрастните. Интересното е, че познатият ни бургер, не се сервира в питка, а в тортила, която се сгъва под формат на джоб. Вкусна, различна и интересна храна, която нямаше как да подминем и ние:). Съществува вариант на сандвича, без да се сгъва в джоб, но за него ще стане дума някой друг път.
В тази публикация споделям идея за семейна вечеря, или пък закуско обяд (брънч), приложима и за парти. Този тип “отворени” маси са ни любими.
В средата се нареждат различни продукти и всеки сам сглобява своя сандвич. Те съдържат точно същото, което съдържа и една порция с основно ястие, с което разбиваме стереотипите, че човек не може да се наяде със сандвич:).



Продукти:
питки тортили
пилешка кайма
телешка кайма
картофи
лук
сурово сушен бекон
яйца
кисели краставички
домати
краставица
айсберг
авокадо

сосове:
Гуакамоле(рецепта)
Бургер сос(рецепта)


Приготвяне:
Сосовете се приготвят по рецептите и се съхраняват затворени в хладилник.

Картофите се белят, нарязват на тънки пръчици, изиспват на един ред в тава, застлана с хартия за печене, поръсват се със зехтин и се посоляват леко. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто, като се рабъркват веднъж.

Карамелизиран лук се приготвя като лукът се нарязва на полумесеци и се запича на ниска степен в леко намаслен тиган, до карамелен цвят.

Нарязват се гарнитурите от авокадо, айсберг, домат, кисели краставички и краставици.

Яйцата се пекат “на очи” в леко намаслен тиган. По избор могат да се направят на омлети, или пък омлетите да се нарежат като лентички след изпичане.

Бургер кюфтета
За големи бургер кюфтетата са необходими 80-100 гр кайма, за малки – по 40-50 гр.
Каймата не се меси. От нея се оформят бургер кюфтета, като за целта се използва специална преса или просто се притискат върху дъното на консервна кутия, капачка от буркан или всеки подходящ подръчен материал. Целта е да се изкара въздуха. По който и да е от начините да се оформят, то най-лесно е ако се постави стреч фолио, което да улесни отлепването на кюфтето от формата. Бургерите се подреждат между стреч фолио и съхраняват в хладилник.
Върху леко намаслена плоча или тиган се изпичат бургерите до 2 минути от всяка страна, зависимост от дебелината им. Докато се пекат всеки бургер се посолява и поръсва с черен пипер и леко се притиска с шпатула, за да запази формата си.

Беконът се пече до хрупкавост на загрят тиган.





Сглобяване:
Взима се една тортила, прави се един разрез от центъра, към края. Визуално се разделя на 4 части, като първата откъм разреза не се запълва с продукти, а в останалите се поставят продукти по избор.
Сгъва се последоватлено, като първата празна част се похлупва върху следващата и се продължава по посока на часовниковата стрелка. Полученият джоб се запича на загрят тиган от двете страни. Удобно е и на специалните двойни плочи. Не пропускайте тази стъпка, защото наистина запечен този снадвич е мнооого вкусен.
Тортила бургерите се консумират топли, като в чинията може да се сервират допълнително гарнитури.

По същата технология приготвихме и десерта си:








1 коментар:

  1. Кате,
    страхотни са твоите тортили.Веднага ще ги изпробваме, удобен вариант за пътуване, за излет, за бърза закуска на тревата или където и да е извън дома.А защо не и в дома когато посрещаме дори гости.Изглеждат толкова красиви тези твои тортили, още по - добре ще е ако се приготвят и домашни тортили с различни по вид брашна.Не съм пробвала да ги правя.Правят се в оригинал с брашно от бяла царевица.
    Лека, спорна и благодатна нова работна седмица !

    ОтговорИзтриване