Страници

Добро приплъзване в Новата година и Подерсдорф ам зее

В първите дни от Новата година, когато много хора все още са в затишие и почивка след обилните празненства, ние обичаме да пътуваме. Не е задължително да е надалече, просто ей така, да сме в движение. Без да го бяхме планирали предварително, дестинацията ни се оказа много подходяща за един добър старт през Новата година, а именно: да ни върви по вода. В Австрия се пожелава “Einen guten Rutsch ins neue Jahr!”



Подерсдорф ам зее се намира в провинция Бургенланд, Австрия и е разположен на брега на езерото Нойзидлер. През лятото тук е много оживено, но през зимата перспективата е съвсем различна. Няма друг сезон, през който да може да се усети спокойствието и да се улови чистата красота на езеро или море и ако не беше ледения вятър, може би щяхме да останем на кея часове.


През летния сезон Подерсдорф ам зее е съвсем различен курорт. Предлагащ забавления за деца, силно концентрирани в семейния кът в южната зона на плажа, занимания за възрастни, между които атрактивните детективски игри, разходки с лами, с лодки, с карети, конна езда, избор на спортистите между сърф, ветроходство, плажен волейбол, кънки и ролери, на езерото се провежда и световната купа по сърф.
По цялото протежение на езерото има прекрасни селища. Една от атракциите тук е Mörbisch плаваща сцена.

Разбира се не може да се пропусне трансграничният защитен от Юнеско природен парк Neusiedler See – Seewinkel, който е дом на стотици видове птици и животни.
Интересни са специалната порода прасета Mangalitza, чиито заграждения се намират на велосипедна пътека B 10 в посока Illmitz – на около 2,5 км извън Podersdorf am See и могат да се посещават целогодишно.

Всичко това обаче оставаме за през лятото, а сега обрулени от вятъра, поемаме голяма глътка чист въздух и зареждаме батериите за цялата година.


Някога в Seewinkel е имало седем вятърни мелници. Единствената мелница, която все още е напълно възстановена и запазена до днес, се намира в Подерсдорф на Зее.

Вятърната мелница е на около 160 години и е частна собственост на семейство Lentsch, които я закупуват през 1849 г. По време на Втората световна война мелницата е била бомбандирана, тъй като се е смятало, че тук се е съхранявакл арсенал, което довежда до разрушаване на покрива и крилата. Първата частична реставрация е извършена през 1924 г., а през 1975 г. е реставрирана напълно.
По време на Корона локдаун, Мелницата не беше отворена за посетители и не успяхме да я разгледаме отвътре, но външно беше достатъчно впечатляваща.




Пожелаваме си осъществени мечти и успешни реализации, през цялата година да имаме време и възможност за приятни занимания, и разбира се най-вече здраве, за да успеем да сбъдваме всичко това!

Einen guten Rutsch ins neue Jahr!


2 коментара:

  1. Бъдете здрави Катенце, останалото се постига, стига човек да иска! Благодаря ти за прекрасните постове, разходки, сладости, споделени моменти.. Обичам да се потапям във всичко, което публикуваш...да пътувам, да готвя, да се смея - уникално!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти за красивият коментар, Вили! Същото усещам когато се отбивам при теб и макар доста да сме разредили публикациите, то е чудесно, че все още имат същото приятно въздействие. Прегръщам те! Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване