вторник, 10 юли 2012 г.

Солен кейк със сушени домати и Пекорино


Когато една рецепта обикаля много блогове, това означава, че е добра! Винаги съм се радвала, когато срещна някоя рецепта на много места, по-добра препоръка от това няма!
Така е и с този солен кейк на Ивана. В момента, в който го видях, го добавих в дългия списък за изпълнение. Първоначално мислех да го направя с друго сирене, но случайно попаднах на Пекорино в Метро, та спазих оригинала. Единствено не добавих мортадела, въпреки, че може да се замени с шунков колбас или др.
Адаптирано от: С нож и вилица в ръка.





Продукти:
За 2 кейка с размер 20*8:

200 гр брашно
1 пак. бакпулвер
сол
чер пипер
3 яйца
100 гр сушени домати, нарязани на дребно
100 гр пекорино, нарязано на кубчета
50 гр сирене
100 мл прясно мляко
100 мл зехтин

* По желание може да замените Пекорино със краве сирене или кашкавал.


Приготвяне:
Пресейте в купа брашното със солта, бакпулвера и пипера.
Разбийте леко яйцата с вилица и ги добавете към брашното.
Прибавете зехтина и млякото.
Разбъркайте добре.
Добавете пекориното и сушените домати.
Разбъркайте добре.
Сместта е по-гъста от кексова.
Изсипете в 2 продълговати формички с размер 20*8 см.


Изпечете за 40 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса.
Проверете с клечка за зъби.
Извадете от формите и оставете върху решетка, да се охладят.





4 коментара:

  1. Ама си го издокарала ,Кате :) :* ...благодаря ,че ми се довери за рецептата и съм доволна ,че ви е харесал :) !Много сладко си слижила всичко в чашки и с надписчета :*...хареса ми :) !
    Хубав вторник ,сладка :) !

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,тъкмо изсуших доматчета и ти по поръчка пусна тази прекрасна рецепта:)))Ще се пробва!Браво,много хубав ти се е получил!

    ОтговорИзтриване
  3. Имам сушени домати, сега си записвам и другите продукти.
    Това се казва изпитана рецепта, лесна за изпълнение и много вкусна!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, много апетитен ти се е получил кейка!

    ОтговорИзтриване