Страници

Един ден с гръцка кухня


Традиционните ястия е най-добре да се хапват там, откъдето са:). Но пък няма как целогодишно да сме там:). Така, че в къщи също има вариант да си направим едно кулинарно пътешествие.
Избрах за днес гръцко меню, с любими гръцки ястия.
Без претенции за автентичност, но пък с много гръцко настроение:).



Като начало Φραπέ - фрапе, задължително!


рецепта вече съм публикувала, но пак я посочвам за улеснение:

Продукти за 1 чаша 250 мл:
2 ч.л. нескафе
3 ч.л. захар
Студена вода
Мляко
Лед

Приготвяне:
Сложете на дъното на висока чаша нес кафето и захарта. Добавете около 1 см вода.
Разбийте с машинката за фрапе за 15 секунди, до получаване на пяна.
Добавете кубчета лед.
За черно фрапе чашата се допълва с вода.
За бяло фрапе чашата се допълва с вода и мляко.
Сервирайте със сламка.

Обяд

Τζατζίκι
рецепта



продукти:
краставица
изцедено кисело мляко 100 гр., аз открих Автентично гръцко изцедено в Кауфланд, иначе може всякакво :)
чесън: 2 скилидки, смачкани
копър: 1. с. л. ситно нарязан
Зехтин: 2-3 супени лъжици
Черен пипер: прясно смлян
Краставицата се обелва и настъргва на едро ренде и се оставя в гевгир за 2 часа да се изцеди.
В киселото мляко се добавят чесън, копър, зехтин и черен пипер.
Разбърква се добре.
Добавя се и краставицата.
Отново се разбърква.
Оставете дзадзики в хладилника за няколко часа.

Καλαμαράκια τηγανιτά - Пържени калмари
рецептата, отново съм публикувала


Продукти:
500 гр. пресни почистени бейби калмари
1/2 ч. ч. вода
1 ч. ч. брашно
Сол
черен пипер (за предпочитане бял)
Зехтин или олио за пържене

Приготвяне:
Нарежете калмарите на пръстени около 1,5 см, а пипалата оставете цели.
Сложете водата и калмарите в купа и ги оставете за няколко минути.
Смесете в купа брашното, солта и черния пипер. Изцедете калмарите и ги потопете добре в брашното.
Загрейте мазнината и изпържете по няколко калмара в продължение на 2 минути.
Може да ги изваждате върху салфетка, за да се отцеди мазнината.
Поднесете топли с лимон или сос по ваш избор.

Десерт: Плодова салата от пъпеш и диня с много лед


Този интересен начин за изстудяване на плодовете видях на плажа, огромни купи предимно с диня, пъпеш, киви и много лед.

Вечеря:

Χωριάτικη - гръцка салата
рецептата


Продукти:
4 домата
2 краставици
1 глава лук
маслини
сирене

за дресинга:
8 с.л зехтин,
2 с.л. лимонов сок,
1 ч.л. ябълков оцет,
1/2 ч.л. захар,
1/2 ч.л. сол,
1 ч.л. сух риган

Продуктите за дресинга се разбиват добре с телена бъркалка.
Доматите и краставиците се нарязват на кубчета , добавя се лука на колелца, маслинките и сирене на кубчета. Разбърква се внимателно и се полива с дресинга .

Μοσχάρι στιφάδο - Телешко стифадо
Рецептата добавям и самостоятелно в блога


Продукти:
1/2 кг телешко месо/ аз използвах контра филе /
5 с.л. зехтин
1/2 кг малки глави лук
1 скилидка чесън
1 глава лук
3 с.л. доматено пюре или 200 гр домати, консерва
1 ч.ч. гореща вода
2 с.л. винен оцет или 1/2 ч.ч. червено вино

1 дафинов лист
1 малка пръчка канела
няколко зърна бахар
сол
черен пипер, смлян

Нарежете месото на едри кубчета. Посолете и подправете с черен пипер.
Загрейте в тиган зехтина и сложете месото.
Обърнете го да се запечата от всички страни и го оставете да се пържи до зачервяване.
Добавете нарязаните скилидка чесън и глава лук и запържете до прозрачност на лука.
Добавете доматеното пюре, водата, оцета или виното и поправките. Аз канелата я добавих към края, за да не даде много силен аромат.
Намалете котлона и варете за около 40 минути под капак, добавете лукчетата и варете отново под капак до готовност.
Сервирайте с пържени картофи или ориз.

Десерт, отново плодове с лед

33 коментара:

  1. Динята, Кате, била единствения плод, от който българите не правели ракия. Обаче :) пък били толкова изобретателни, че я инжектирали с мастика.
    Ей това липсва тук, чашка узо с динята :))

    Благодаря ти за вкусните снимки, много ми хареса гръцкото ти меню.
    Хубава вечер да ти е и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Пепчо, узаки със салатата, узаки с основното и с десерта, голям купон ще стане - накрая - сиртаки:):)).

      Изтриване
  2. И аз се присъединявам към...сиртакито :)
    Чудесно меню, Бонбон!
    И къде ги намери тези лукчета...
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези лукчета както ги насадихме така ги извадихме:):):)Тази година нещо зеленчуците са много интересни при нас:):):).

      Изтриване
  3. Еееее страхотно Кате!
    Много апетитно и много красиво поднесено!
    Снимките са великолепни и изразяват точно това което си искала да покажеш!
    Много, много гръцко настроение!
    Телешкото стифадо май ще ми стане фаворит, страшно вкусно изглежда.
    И на салатката няма да и се размине както и на всичко останало!

    Ох.... изчезвам!Може ли така?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми е фаворит и ще го приготвя и с други меса, само с лукчетата ще видя как ще процедирам, но някъде гледах в бурканчета, та ще пробвам с тях.

      Изтриване
  4. Сядам на твойта гръцка софра и си поръчвам много калмари,но обилно поляти с Рицина.Да ни е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С голямо удоволствие ще я споделя с теб! Рецина не съм пробвала, въпреки, че изобщо не пия алкохол, да ти кажа честно там ми се щеше да я опитам. Какви чудеса прави тази Гърция с нас:):):)

      Изтриване
  5. И аз се присъединявам към сиртакито!...Чудесни рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде, Танче, само чинии да не чупим, че ще стане купон:):):)

      Изтриване
  6. Охх Бонбонче, нямаш милост, всичко е страхотно, само калмари не ям, но това телешко изглежда божествено!
    Прегръдки и много хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, калмарчетата ще ги хапна аз:):):), а телешкото ще споделя с удоволствие!:)

      Изтриване
  7. Страхотни рецепти! Това с телешкото ще го пробвам, надявам се да бъде вкусно и без канелата(просто не ми е от любимите подправки).
    Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз я добавих в края и бързо я извадих, съвсем лек акцент, но предполагам, че няма да е фатално ако не се сложи, след като не обичаш. Но рецептата е много вкусна, наистина!

      Изтриване
  8. Страхотно вкусно меню си спретнала Кате.Много апетитно и каквато съм си лакома...залепнах за калмарите:) :) :)A Телешко стифадо и салатката направо ме довърши.Лека вечер ти желая Кате.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, наистина това стифадо и сега като го гледам ми се хапва- много вкусна манджичка се оказа:)

      Изтриване
  9. Me encantó todo Candy ese frappe luce delicioso lindo post quiero estar allí,abrazos grandes.

    ОтговорИзтриване
  10. Цялото меню ми е на сърце :) ...бих хапнала от всичко с кеф ,Кате :) ! !
    А калмари обичам ,обичам ,обичам :)))!
    Целувки :* !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Ив, радвам се, че и аз съм успяла да те впечатля! С радост ще споделя трапезата:)

      Изтриване
  11. Всичко ми харесва-калмари не съм яла,а фрапе си пия всеки ден и с много лед...
    Хубав ден,Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, то и само фрапенцето е достатъчно, стига да е на подходящото място:):):)

      Изтриване
  12. Лелееее,добре,че не гледам на гладно,щото ще се гътна от раз,Кате!
    Уаааау,какво меню,снимки,рецепти,питиета,плодове....страхотия ти казвам!
    Богата трапеза и безспорно много вкусна!От телешкото бих си вкусила обезателно !
    Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха, Роси, сега да видиш на мен какво ми е като идвам в блога ти!:)

      Изтриване
  13. Обожавам гръцка кухня, Кате! Като гледам скоро ще ти идвам на гости:)

    ОтговорИзтриване
  14. Бонбон,
    много добри предложения, повечето ги опитах на местна почва, макар и на крак;)

    Ще си ги направя и у дома под твое ръководство;))
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, ако бях на близко щях да ти наготвя, най-вече на Гъбката!:) Но засега ще помагам, макар, че едва ли има нужда:):):)

      Изтриване
  15. Искам да съм на тази маса и просто да не спра! Даже телешкото не ме дразни ;)
    Чудесно меню, благодаря ти за споделеното, чудесно настроение ми дойде за готвене!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай! Телешкото може да се замени с пилешко, заешко или октопод, така, че ще се оправим и с него:):):)

      Изтриване
  16. Както винаги, Кате, показваш интересни и перфектно поднесени ястия!
    Страхотно изобилие на идеи!
    Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  17. Разкошно ти е цялото меню като се почне от фрапето, през любимите ми калмари и се стигне до ледените плодове...

    ОтговорИзтриване