сряда, 12 октомври 2011 г.

пържен ватос със сос Τζατζίκι


Тази риба се среща и като: ватус, ватос, морска лисица.
Цяла риба не съм виждала, освен на снимки. Знам, че определени части от нея се ядат и почистването и не е шега работа :). Освен това знам, че при хрущялните риби е възможно да има силна миризма на амоняк, ако не се почистят и съхранят добре. Пробвала съм акула с такава миризма брррррррррр.
Взех си перки от ватос, замразени и почистени.
За всеки случай като ги нарязах ги потопих за 5 мин. в смес от вода с малко оцет. После добре измих.
Нарязването е по костите, или по-точно хрущялите. При по-големите перки се получават дълги прави парчета, а при по-малките - нещо като триъгълници.
Готовите парчета се посоляват и се потапят в царевично брашно.
Изпържват се в горещо олио и се изваждат върху салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина.

Аз ги сервирах със гръцки сос Τζατζίκι / Дзадзики /, който е нещо като нашата "снежанка".
продукти:
1 краставица
изцедено кисело мляко 100 гр., аз открих  гръцко изцедено в Кауфланд, иначе може всякакво :)
чесън: 2 скилидки, смачкани
копър: 1. с. л. ситно нарязан
Зехтин: 2-3 супени лъжици
Черен пипер: прясно смлян
Краставицата се обелва и настъргва на едро ренде и се оставя в гевгир за 2 часа да се изцеди.
В киселото мляко се добавят чесън, копър, зехтин и черен пипер.
Разбърква се добре.
Добавя се и краставицата.
Отново се разбърква.
Оставете дзадзики в хладилника за няколко часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар