вторник, 10 юли 2012 г.

Пържени kалмари /Καλαμαράκια τηγανιτά


Рецептата е адаптирана от тук.


Продукти:
500 гр. пресни почистени  калмари
1/2 ч. ч. вода
Сока на един лимон/ може и без него
1 ч. ч. брашно
Сол
черен пипер (за предпочитане бял)
Зехтин или олио за пържене



Приготвяне:
Нарежете калмарите на пръстени около 1,5 см, а пипалата оставете цели.
Сложете водата, лимона и калмарите в купа, покрийте ги и ги оставете да се мариноват в хладилника за около час.
* Ако не използвате лимон, не е необходимо да ги оставяте в хладилник, а само няколко минути във студена вода.
Смесете в купа брашното, солта и черния пипер. Изцедете калмарите и ги потопете добре в брашното.
Загрейте мазнината и изпържете по няколко калмара в продължение на 2 минути.
Може да ги изваждате върху салфетка, за да се отцеди мазнината.
Поднесете топли с лимон или сос по ваш избор.

Тези са от един ден с гръцка кухня, като ги направих без мариноване в лимон, само ги потопих във студена вода за няколко минути.










4 коментара:

  1. И замириса на море...:)
    Прекрасни ,златисти и хрупкави!
    Кате за мен са голямо изкушение така да знаеш!:)))
    Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Е ,много ги обичам точно така :) ...Buonissimiiiii :)
    Целувки ,Катюш :*!

    ОтговорИзтриване
  3. Топли с лимонче, сосче и студена биричка Кате!Мммммм.....:)
    Хрупкави и изкусителни!

    ОтговорИзтриване
  4. Красота и много апетитно направени ,въпреки ,че не съм опитвала никога такива твари ,но твоите ме накараха да преглъщам.
    Прегръщам те мила моя и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване