Страници

Пържени калмари по гръцки /Καλαμαράκια τηγανιτά


Едно от любимите ми гръцки ястия са Пържени калмари. Като цяло рецептата не е нещо сложно, класика при приготвянето на риба: потапят се в брашно, изтупват се и се пържат в зехтин. Съществуват обаче различни версии и последователност при която могат да се направят.

За да се получат съвсем хрупкави калмарите, може да се използва технологията за пържене на: вода-брашно-вода.
Също така брашното може да е само бяло или смес от царевично и бяло; както и микс от бяло брашно, царевично брашно, полента, царевично нишесте.


Пържени калмари по гръцки

класическа рецепта


Продукти:
500 гр пресни почистени калмари
1/2 ч. ч. вода
сока на един лимон(може и без)
1 ч. ч. брашно(може и микс)
сол
черен пипер (за предпочитане бял)
зехтин или олио за пържене


  


Приготвяне на Пържени калмари по гръцки:

Почистване на калмари: Ако гръбнакът не е отстранен се изважда чрез издърпване. Ако пък калмарите са уловени от вас, то е нужно цялостно почистване на вътрешности и мастило. Измиват се добре. Ако калмарите са големи се режат на шайби (пръстени)около 1,5 см, ако са бейби, върху тях се правят нарези, но не до края, пипалата се оставят цели или се нарязват.

Мариноване на калмари: Водата, лимона(ако се използва) и калмарите се поставят в купа, покриват се и се оставят да се мариноват в хладилника за около час. По принцип може да престоят и само няколко минути.
Друг вариант е калмарите да се поръсят със сол, черен пипер и щипка захар, да се разбъркат, покрият и престоят в купа в хладилник за 1 час.

Паниране на калмари: Брашното, солта и черния пипер се смесват в купа или в плик. Калмарите се отцеждат от марината, потапят се в купа с ледена вода и овалват добре в брашното. Най-лесно е ако това се случва в плик, всичко се изсипва вътре и се тръска няколко пъти. Удобно е да се “напудрят” с брашно и в едро сито.
Тази панировка може да се повтори и в такъв случай калмарите стават още по-хрупкави.

Пържене на калмари: Зехтина се загрява и калмарите се пържат в продължение на 2 минути. Не се натрупва количество при пърженето, а по няколко бройки.
Изваждат се върху домакинска хартия, за да се отцедят от мазнината.

Поднасят се топли с лимон или сос по избор.

4 коментара:

  1. И замириса на море...:)
    Прекрасни ,златисти и хрупкави!
    Кате за мен са голямо изкушение така да знаеш!:)))
    Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Е ,много ги обичам точно така :) ...Buonissimiiiii :)
    Целувки ,Катюш :*!

    ОтговорИзтриване
  3. Топли с лимонче, сосче и студена биричка Кате!Мммммм.....:)
    Хрупкави и изкусителни!

    ОтговорИзтриване
  4. Красота и много апетитно направени ,въпреки ,че не съм опитвала никога такива твари ,но твоите ме накараха да преглъщам.
    Прегръщам те мила моя и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване