четвъртък, 16 август 2012 г.

Пълнени тиквички с ориз на фурна


Рецептата е от мама, всъщност и изпълнението е нейно! Аз си похапнах с кеф:). Едва се сдържах докато снимах:):):). Сега разбирам какво им е на моите хора, докато ме чакат:):):).

Продукти:

1 тиквичка или 2 по-малки
1 скилидка чесън
1 ч. ч. ориз
вътрешността на тиквичката
1 малък домат
копър
червен пипер
сол
лук



Нарежете тиквичката на колелца по дължина, около 3-4 см.
Отрежете и няколко тънки филийки за капачета.
Издълбайте ги, без да стигате до дъното, за да се получи нещо като купичка.

Вътрешността нарежете на дребно.
Сложете в тенджерка на котлон олио и добавете нарязаният на ситно лук и ориза. Пържете до като ориза стане стъкловиден. Добавете вътрешността от тиквичката, нарязания на ситно домат, пресования чесън. Запържете до омекване на зеленчуците. Посолете.
Добавете копъра и червения пипер и веднага след това - 1 ч. вода. Оставете на котлона до полусваряване на ориза.

Подредете тиквените купички в тава с олио и ги запечете леко.
Напълнете ги със сместа и ги подредете в тавичка. Каквото остане се изсипва в тавичката.
Налейте и 1 ч. вода.
Похлупете с капачетата, като предварително може да ги потопите в мазнината от пърженото или пък само в олио.
Пекат се без фолио, за около 1/2 час. При необходимост долейте вода.


13 коментара:

  1. Ех ,че вкусни снимки :)....сготвено от мама е винаги най-вкусната манджа на света :) ! Поздравления за нея и търпеливия фотограф :) !
    Хубав ден ,Кате :* !

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са, много ги обичаме и в съчетание с кайма:)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, така като гледам снимките и аз едва се сдържам ;)
    Манджите на мама са най-вкусни :))
    Само да спомена, силиконовата ти колекция е впечатляваща!
    Харесва ми предизвикателството ти. И аз ще покажа моята.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Бонбонче, много апетитни снимки!
    Поздравления за мама!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Бонбон,това вкусно и любимо мое нещо;)
    завиждам ти за възможността. Чудесни снимки си направила на това мое любимо нещо!

    ОтговорИзтриване
  6. И на мен ми харесват тези тиквички-и със сосче-чудни са!
    Поздрави,Катенце!

    ОтговорИзтриване
  7. Eй такова нещо мога да ям цяло лято - студено, с копър, ммм, чудесно предложение, Кате!
    Поздрави и пожелания за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Любима рецепта за всички!
    Емоцията от направеното от мама, дава допълнителен аромат и вкус на всичко!
    Целувам те Бонбон и поздрави за мама*)

    ОтговорИзтриване
  9. Ехее,че и капачета си им сложила,Кате,или по-скоро мама ги е сложила!Много любима гозбичка!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Хей, Кате, сега разбра какво им е на останалите, дето те чакат, нали :))
    А тиквички с ориз май на всички са ни любими! Чудесни изглеждат мамините ти, напълно разбирам какво ти е било да ги снимаш, преди да си ги опитала :))

    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Ехаа, много красиво! А щом е приготвено от мама със сигурност е изключително вкусно! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесна вкусотийка Катенце:)и толкова изкушаващи снимки, особено последната с отвореното капаче!
    Силна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Олелеее, ама как можах да видя това в 1 часа през нощта!
    Това ще се сготви веднага.
    Браво на готвачката, браво!
    Това е изцяло по мой вкус манджичка и ще влезе в кулинарния лист с любими гозби у дома.
    Благодаря и на двете ви.:))

    ОтговорИзтриване