понеделник, 14 октомври 2013 г.

Есенно вдъхновение


Есента е вдъхновяваща, с всичките тези цветове, с танцуващите листа, с прекрасните и вкусни плодове.
Наскоро попаднах на едни колоритни зеленчуци и плодове. Взех ги без някаква определена идея какво ще сготвя с тях, просто много ми харесаха.
Съвсем импровизирано приготвих следните ястия:



Салата от домати:
Нарежете доматите и ги поръсете с нарязан на ситно лук. Посолете и полейте със зехтин или олио. Поръсете с нарязан магданоз.







* Доматите, които използвах са следните видове:



Зукини / цукини с кайма и зеленчуци
Когато правих кюфтенцата ми остана около ½ от сместа и реших да напълня тиквички с нея. Добавих и заливка и се получи следната рецепта:


Продукти:
2 зукини / цукини

Плънка:
Около 250 гр смляно свинско месо
½ настърган морков
1 настърган картоф
½ глава лук, нарязан на ситно
Вътрешността на зукините, нарязана на ситно
Черен пипер
Сол
1 яйце
½ среда от филия на стар хляб, накисната и отцедена в прясно мляко

Заливка:
1 яйце
1 с.л. брашно
2 с.л. прясно мляко
2 с.л. настъргано сирене, кашкавал / използвах Tilsiter/


Приготвяне:
Разрежете зукините по дължина на две.
Издълбайте ги с помощта на лъжичка.
Омесете продуктите за плънката добре и напълнете зукините.
Налейте 2 с.л. олио в тава и добавете около 50 мл вода.
Подредете зукините с плънката нагоре. Поставете ги в загрята фурна на 200 градуса и изпечете до готовност. Полейте със заливката и поставете във фурната докато се запекат.




Гювечета от цветни чушки с месо и сирена
Плънката е абсолютна импровизация, според наличните в къщи продукти. Може да заменяте сирената, да използвате кайма, изобщо всичко, което бихте сложили в едно гювече, може да напъхате в чушките:).

Продукти:
400 гр свинско месо
3 бр. цветни чушки
1 глава лук, нарязан на ситно
250 гр Йогурт
Черен пипер
Соев сос Кикоман
Настърган Пармезан
Сирене Бри
3 яйца


Приготвяне:
Нарежете месото на дребно и го мариновайте в соевият сос и черният пипер.
Загрейте олио в тиган и добавете месото и лука. Гответе за около 10 минути, като разбърквате.
Добавете нарязаното Бри, Йогурта и Пармезана и разбъркайте.
Оставете за около 5 минути на котлона.
Изрежете капачета от дръжките на чушките и ги почистете от семената.
Може да ги разрежете и по дължина.
Напълнете чушките със плънката и ги посдредете в тава с вода и олио.
Изпечете ги на около 200 градуса.
Преди да ги извадите добавете по едно яйце във всяка чушка, поръсете Пармезан и запечете.


Цветни спагети Карбонара / по рецепта от тук


Продукти:
За всяка порция се използват 100 гр спагети.

400 гр спагети
300 гр шунка
2 глави лук
200 мл готварска сметана
4 жълтъка
зехтин
150 гр Пармезан, настърган
Босилек, сух или пресен
Черен пипер
Сол


Приготвяне:
Сварете спагетите, за времето указано на опаковката.
Шунката нарежете на ивици, а лукът на ситно и ги запържете в зехтин, до златисто.
Прибавете сметаната и Пармезана и оставете на слаб огън, докато промени цвета си. Съдът се отстранява от огъня, добавете жълтъците и разбъркайте енергично. Върнете на котлона и гответе още 2 - 3 минути.
Посолете, поръсете с черен пипер и босилек.
Поднесете спагетите със соса.



Био мини Хокайдо със захар, сушени плодове и лешниково брашно



Продукти:
1 тиква Хокайдо мини
сушени плодове - микс
лешниково брашно
захар

Приготвяне:
Разрежете тиквата на две и почистете семената.
Поставете двете половини в тава с вода. Водата е с ниво 1 см.
Изпечете тиквата на 200 градуса за около 40 минути. Може с фолио, може и без.
Извадете тавата от фурната, поставете плодовете в тиквите, поръсете със захар и върнете във фурната за 10-15 минути да се запече. Поръсете с лешниково брашно и оставете за малко на изключена фурна.








Пожелавам ви прекрасна нова седмица и топла и уютна есен!

18 коментара:

  1. Есенна фантазия и невероятно ухание, лъха от поста ти Кате!
    Пожелавам ти успешна седмица! Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
  2. Цветно, ароматно и много вкусно е отново при теб, Кате! Страхотни са всичките ти предложения! Прегръдки с пожелания за прекрасна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  3. :)) Катенце,все едно разглеждах кулинарен каталог или списание-край нямаха снимки и рецепти,коя от коя по-прекрасни и изкушаващи!Даже не мога да отлича първенец,от всичко ми се иска да си взема!Много идейно,цветно,ароматно,с дъх на есен!
    Ти си един неуморен творец!
    Прегръдка и хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
  4. Есента наистина е вдъхновяваща! Гледай само какви вкусотии те е вдъхновила да направиш:) Хубава седмица, Кате!

    ОтговорИзтриване
  5. За мен спагети и салатка, КАте :)
    Чудесни доматчета си имаш, кое от кое по-кипричко се наредило там.
    Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Много есенно,много цветно,много вкусно-разкошотия....

    ОтговорИзтриване
  7. Есенно и пълно с настроение е при теб, Кате! Чудесни, лесни и най-важното много вкусни рецепти! Бъди ми все такъв Бонбон:*!
    Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, не само си се вдъхновила, ами си вдъхновение и за мен, прекрасна публикация! И все повече се убеждавам, че си човек, който може да "сглоби" вкусна манджичка от всичко.
    Поздрави и прекрасна вечер ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни есенни багри! Докосващи и вдъхновяващи! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Бонбон, май глезиш някого далеч от нашите земи;) Страхотна есен е и там- наслаждавайте и се. И ние от разстояние;) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, за мен- спагети, и тези очарователни мини цукини! Толкова са сладки!
    Доматите също! Такова изобилие и толкова слънчево, цветно и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, прекрасна публикация и страхотни снимки, а за рецептите нямам думи- от хубави по хубави. Целувки, бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасно есенно е при теб, Кате! От всичко бих си хапнала! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Приказно красиво, ароматни и вкусно, Кате -
    Много колорит, много топлина и уют си събрала,
    прекрасни снимки, идеи и изпълнения -
    Благодаря за виртуалната насладата, поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасна публикация! Такива топли есенни цветове и изобилие от красиви кулинарни предложения!
    Кате, сърдечни поздравления и искрени възхищения!

    ОтговорИзтриване
  16. Катенце, направила си публикация със свръх есенно настроение! Изобщо не разбрах какви видове са ти доматите, но много пъстра салатка си сервирала, барабар с всички други предложения - кое от кое по-хубави и апетитни! Направо ме разбиваш с темпото си :) Много ти се радвам!
    Поздрави и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотна публикация.
    Много красиви снимки и вдъхновяващи рецепти.
    Аз съм голям фен на тиквите хокайдо и се радвам, че си представила различна рецепта.
    Хубава вечер и благодаря за удоволствието, което ми достави.

    ОтговорИзтриване
  18. Отново прекрасни снимки, Кате :) Удоволствие е да разглеждам тук.
    Интересни предложения си дала. Не съм опитвала някои продукти, а доматчетата са много цветни и интересни.

    ОтговорИзтриване