четвъртък, 29 май 2014 г.

Лятото сервирано с "Билла"!


Свързвам лятото с много неща: море, забавления, слънце, домашно отгледани плодове и зеленчуци... Въпреки, че сезонът официално още не е настъпил и понеже на мен никога не ми е достатъчен, го увеличавам малко:))). Като за начало започвам с лято на трапезата, поднесено благодарение на "Билла" и нейните български зеленчукови и овощни градини. Ще споделя и единодушното мнение на всички в къщи, че тези плодове и зеленчуци гордо могат да се подредят до домашно отгледаните.
Ето и моите предложения с тях, с благодарност към "Билла" България!






Бургери от тиквички на фурна

Не знам дали са точно бургери, ама повече ми приличат на тях:).
Класическа рецепта за кюфтенца от тиквички, оформени малко по-различно и изпечени на фурна.



Продукти:
2 средно големи тиквички от "Билла"
1 стрък пресен лук, бялата част, нарязан на ситно
1-2 с.л. натрошено сирене
1 яйце
1 с.л. брашно
сол
черен пипер
пресен копър и магданоз, нарязани на ситно


Приготвяне:
Измийте тиквичките и ги настържете на едро ренде. Поставете ги в марля/тензух/ и ги изцедете, като притиснете с ръце.
Поставете ги в купа и добавете към тях останалите продукти. Разбъркайте сместа и оформете бургери, с помощта на лъжица, върху тава, застлана с хартия за печене.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса, до зачервяване.
Поднесете с млечен сос или таратор.





Пълнени домати с ориз
Отново много популярно ястие, може да напълните всякакви зеленчуци по този начин: тиквички, лук, чушки, домати, патладжани...
В случая аз напълних домати.


Продукти:
3 бр. средно големи домати от Билла
1/2 ч.ч. ориз
1 глава лук
2 ч.ч. вода
сол
черен пипер
суха чубрица
пресен магданоз, нарязан на ситно
червен пипер, около 1 ч.л.
Зехтин Билла


Приготвяне:
Отрежете горната част на доматите / капачета/.
Издълбайте ги с помощта на лъжица.
Пригответе плънката:
В тиган на котлон загрейте зехтин / около 2-3 с.л.
Добавете нарязаният на ситно лук.
Когато омекне, добавете ориза, подправките и солта. Разбъркайте и гответе докато ориза стане стъкловиден. Добавете червен пипер, разбъркайте и веднага добавете 1 ч.ч. от водата.
Оставете да се вари и когато ориза поеме от водата, добавяйте по малко от останалата 1 ч.ч. вода и около 1 с.л. от вътрешността на доматите.
Когато ориза е поел цялата течност напънете доматите, сипете във всеки домат по 1 с.л. вода и ги подредете в тава с малко олио и вода.
Около 10 минути преди готовност поставете капачетата на доматите.
Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса, до готовност.



Ябълков сладкиш
импровизация на: Dutch Apple Cake


Продукти:
Непълна чаша меко краве масло, нарязано на кубчета / 2/3 ч.ч./
1 ч.ч. захар
3 яйца
2 ч.ч. брашно от лимец
щипка сол
няколко капки есенция ванилия с масло на Др. Йоткер

3 ябълки от "Билла"
4-5 с.л. кафява захар Мусковадо
1 ч.л. канела на прах


Приготвяне:
Обелете и нарежете ябълките на половинки, след което всяка половинка на 5 парчета.
Поръсете ги с кафявата захар и канелата. Разбъркайте добре, или обтрийте всяко парченце със захарта.
Оставете ги така и пригответе тестото.



В купа поставете маслото и захарта и ги разбийте с миксер до еднородност.
Започнете да добавяте яйцата, едно по едно, като продължавате да разбивате. Добавяйте яйцата, след като предходното се е усвоило добре от сместа.
Добавете есенцията, разбъркайте.
Добавяйте по малко от пресятото със солта брашно, като продължавате да разбивате с миксер, на ниска степен.


Изсипете сместа в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка. Моята е кръгла, с размер: 24 см .
Отгоре подредете ябълките, може да ги подредите както ви харесва, натиснете леко да потънат в сместа.
Изпечете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса, до суха клечка. Може към края на печенето да свалите на по-нисък рафт във фурната, за да не загори. Моят сладкиш се изпече за около 35 минути.
Извадете сладкиша и го оставете да се охлади за десетина минути във формата, поръсете го с пресята пудра захар. Приятно топъл е по-вкусен:).








14 коментара:

  1. Кате, пожелавам ти дълго и вкусно лято :) Чудесни снимки! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Все така апетитно, цветно и вкусно да ти е лятото, Кате! Лятото е любим сезон, ако може да е безкрайно, ще е най-добре...или поне с още някой друг месец по-дълго! Страхотни предложения! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина със свежите продукти на "Билла",човек със твоят замах задължително ще сътвори чудеса в кухнята,Кате!
    Тези твои бургери ще ги сънувам:)))))))Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,Кате,от кое по-напред да си взема се питам и отговорът е,разбира се,от сладкиша!Толкова е ароматен!Кюфтенцата от тиквички също много ми харесват,че и пълнени домати обичам...голяма гощавка ще падне!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, с тези свежи предложения, кое от кое по-примамващи, ме спечели на момента! Това е едно прекрасно меню за домашната трапеза в слънчевите летни дни :)
    А аз отивам за тиквички, защото наистина се изкуших :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз като Роси мисля да опитам от всичко. Та то всичко е прекрасно! :)
    Безкрайно и емоционално лято ти желая, Кате, поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Vooral de courgettekoekjes spreken me aan omdat ze heel nieuw zijn voor mij. Ik kende dit helemaal niet. Bedankt voor het recept.
    groetjes

    ОтговорИзтриване
  8. От изкушаващи, по-изкушаващи предложения! Чудесни са, Кате! А в сладкиша направо ми останаха очите....прекрасен е.

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, от всичко искам да си взема, а за капак и седнах гладна пред компютъра - голяма грешка. И бургери с млечен сос, и домати (при това био) пълнени с ориз, и ябълков сладкиш - и свежо, и леко, и вкусно. Поздрави Кате, прекрасно меню.

    ОтговорИзтриване
  10. Ей че хубаво е всичко! Неуморима си ти.....
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусно изглежда всичко, Кате! Наистина нямаш умора. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Изкусителни ястия,апетитни и поднесени с много вкус!
    Очарована съм от твоите предложения!
    Поздравления ,Кате!

    ОтговорИзтриване
  13. Аз започвам от сладкиша :)) Отново прекрасни идеи, Кате! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Знаеш как да използваш продуктите и да поднесеш по изкусителен начин всяко ястие!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване