Страници
Лазаня Болонезе с Моцарела и Пармезан
Това е класическата рецепта за Лазаня с Болонезе сос, с малки изменения. Странно за мен, но рецепта за нея нямах в блога, а така я харесваме най-много. Рецептата търпи промени, както с подправките, така и със сирена, кашкавали и т.н. Понякога правя Лазанята по-сочна, като добавям доматен сос от консерва в соса "Болонезе".
Продукти:
1 пакет кори за Лазаня
за соса Болонезе:
700 гр кайма / смес от телешко и свинско/
5 с.л. доматено пюре
щипка захар
1 морков
1 глава лук
2 скилидки чесън
зехтин
сол
1 ч.л. сух риган
черен пипер
за Бешамела:
2 с.л. краве масло
500 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
сол
черен пипер
100 гр настърган Пармезан
1 топка Моцарела
Приготвяне:
За соса Болонезе:
Нарежете лукът, морковът и чесънът на ситно и ги сложете в тиган със загрят зехтин.
Когато омекнат добавете около 50 мл вода и оставете да заври.
Разредете доматеното пюре в малко вода и го добавете към лукът.
Добавете и подправките, солта и захарта и варете, докато се сгъсти леко.
Добавете каймата и бъркайте непрекъснато, да стане на "трохи".
За соса Бешамел:
Сложете маслото в тиган и когато се разтопи добавете брашното, бъркайте около 1 минута и налейте на тънка струйка при непрекъснато бъркане с телена бъркалка прясното мляко и подправките. Варете около 5 минути, до сгъстяване, при непрекъснато разбъркване.
Намажете правоъгълна тава със зехтин, изсипете малко бешамел.
Подредете 1 ред кори, една до друга, залейте със сос Бешамел и след това с Болонезе, подредете втори ред кори и отново сложете сосовете, продължете, докато свършат материалите, като някъде по средата може да наредите парченца Моцарела.
Отгоре завършете с кори и сос Бешамел, настържете Пармезан.
Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
Извадете, оставете леко да се охлади и нарежете на квадратни парчета. Лазанята е вкусна топла.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Как извади такова красиво парченце? Моята "тече" от всички страни, явно рецептата ще трябва да сменям. Твоята изглежда перфектно! Загнезди ми в днешните ангажименти и мисълта за лазаня :)) Поздрави и хубав ден, Катюше!
ОтговорИзтриване:)Ахх,Кате и аз съм подготвила за днес да приготвям лазаня:))))
ОтговорИзтриванеТвоята е нечовешки красива!Прегръдки!
Тъкмо и аз щях да питам, как изкара такова спретнато парче, прекрасно! Ох, как ми се прияде да му се не види! Рецептата ми харесва и ще я използвам в този и вид! Прегръдка, Бонбон!
ОтговорИзтриванеИзглежда много вкусно, както винаги. Чак ми се преяде.Поздрави!
ОтговорИзтриванеИиии... Катето вече сервира обяда! Кате, приготвила съм си голямата виличка :)
ОтговорИзтриванеОбожавам лазаня във всякакви варианти. Твоята изглежда съвършено!
Болонезето ще го пропусна, но не пречи да си приготвя една лазаня с патладжан! Много вкусно готвиш Кате и ми се иска да се пренеса у вас. Показваш все неща, които ми се прихапват!
ОтговорИзтриванеОстави ме без думи, с широко отворена уста. Прекрасна рецепта, изпълнение и снимки, Кате! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеИзглежда толкова апетитно и приканва да се приготви!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Кате, то толкова хора й се канят вече на лазанята, че едва ли е останала и трохичка... Ама не пречи да й се порадвам поне на снимка, мнооого вкусно изглежда! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Кате, страхотна лазаня! И вкусна и страхотно поднесена! Хубав ден!
ОтговорИзтриване