четвъртък, 22 май 2014 г.

Лазаня Болонезе с Моцарела и Пармезан


Това е класическата рецепта за Лазаня с Болонезе сос, с малки изменения. Странно за мен, но рецепта за нея нямах в блога, а така я харесваме най-много. Рецептата търпи промени, както с подправките, така и със сирена, кашкавали и т.н.

В блога може да видите и други рецепти със паста.






Продукти:
1 пакет кори за Лазаня

за соса Болонезе:
700 гр кайма / смес от телешко и свинско/
5 с.л. доматено пюре
щипка захар
1 морков
1 глава лук
2 скилидки чесън
зехтин
сол
1 ч.л. сух риган
черен пипер

за Бешамела:
2 с.л. краве масло
500 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
сол
черен пипер

100 гр настърган Пармезан
1 топка Моцарела



Приготвяне:
За соса Болонезе:
Нарежете лукът, морковът и чесънът на ситно и ги сложете в тиган със загрят зехтин.
Когато омекнат добавете около 50 мл вода и оставете да заври.
Разредете доматеното пюре в малко вода и го добавете към лукът.
Добавете и подправките, солта и захарта и варете, докато се сгъсти леко.
Добавете каймата и бъркайте непрекъснато, да стане на "трохи".



За соса Бешамел:
Сложете маслото в тиган и когато се разтопи добавете брашното, бъркайте около 1 минута и налейте на тънка струйка при непрекъснато бъркане с телена бъркалка прясното мляко и подправките. Варете около 5 минути, до сгъстяване, при непрекъснато разбъркване.


Намажете правоъгълна тава със зехтин, изсипете малко бешамел.
Подредете 1 ред кори, една до друга, залейте със сос Бешамел и след това с Болонезе, подредете втори ред кори и отново сложете сосовете, продължете, докато свършат материалите, като някъде по средата може да наредите парченца Моцарела.
Отгоре завършете с кори и сос Бешамел, настържете Пармезан.


Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
Извадете, оставете леко да се охлади и нарежете на квадратни парчета. Лазанята е вкусна топла.





10 коментара:

  1. Как извади такова красиво парченце? Моята "тече" от всички страни, явно рецептата ще трябва да сменям. Твоята изглежда перфектно! Загнезди ми в днешните ангажименти и мисълта за лазаня :)) Поздрави и хубав ден, Катюше!

    ОтговорИзтриване
  2. :)Ахх,Кате и аз съм подготвила за днес да приготвям лазаня:))))
    Твоята е нечовешки красива!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Тъкмо и аз щях да питам, как изкара такова спретнато парче, прекрасно! Ох, как ми се прияде да му се не види! Рецептата ми харесва и ще я използвам в този и вид! Прегръдка, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда много вкусно, както винаги. Чак ми се преяде.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Ииии... Катето вече сервира обяда! Кате, приготвила съм си голямата виличка :)
    Обожавам лазаня във всякакви варианти. Твоята изглежда съвършено!

    ОтговорИзтриване
  6. Болонезето ще го пропусна, но не пречи да си приготвя една лазаня с патладжан! Много вкусно готвиш Кате и ми се иска да се пренеса у вас. Показваш все неща, които ми се прихапват!

    ОтговорИзтриване
  7. Остави ме без думи, с широко отворена уста. Прекрасна рецепта, изпълнение и снимки, Кате! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда толкова апетитно и приканва да се приготви!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, то толкова хора й се канят вече на лазанята, че едва ли е останала и трохичка... Ама не пречи да й се порадвам поне на снимка, мнооого вкусно изглежда! :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, страхотна лазаня! И вкусна и страхотно поднесена! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване