Страници

Коледен пост ден 22: Честит Никулден!


Честит Никулден, приятели! Честит имен ден на всички, които носят името на Светеца! Честит празник, Бургас! Честит празник на моряци, капитани и мореплаватели и търговци и банкери! С пожелания за здраве и щастие и нека Св. Николай бди над нас, децата, семействата, близките ни!

Днешният празник е посветен на Св. Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.
Роден е в гр. Патра. Като младеж наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните.
Според един от митовете за подялбата на света, на него се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят: на рибите и водните демони.
Умира през 142 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на св. Никола са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в построена в чест на светеца базилика.

В католическите страни Св. Николай се приема като аналог на дядо Коледа. Вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапки, за да ги намерят на сутринта. Този обичай е свързан със славата на светеца като дарител на бедните.
Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърлил кесии със злато в дома на обеднял баща и той успял да омъжи трите си дъщери.

В православната вяра Св. Николай, се почита и като покровител на мореплавателите и патрон на рибарите.
В образа на Св. Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог /Посейдон/. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. На него се преписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии.

Една от легендите, свързана с него е как веднъж, когато Св.Никола излязъл с лодка в морето, се извила буря и пробила лодката.
Св. Николай взел един шаран, с който запушил дупката в лодката на моряците и така се спасили от гибел.
Затова всяка година му се прави курбан най-вече от шаран в знак на благодарност.

В България празнуват хората, чиито имена са производни или близки до името Николай, но също така е всенароден празник и се чества и в семейства, в които няма именник.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник /пълнен шаран в тесто/ и обреден хляб - постна содена питка. Останалите ястия на трапезата са постни, тъй като празникът е по време на Коледните пости.

Никулденският шаран трябва да е с люспи, за да е богата годината, колкото повече люспи има рибата на Никулден, толкова повече пари ще влязат в дома.

Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва.
При почистването на рибата всеки член от семейството си избира по 1 люспа от шарана, измива се, подсушава се и се прибира в портмонето, където се пази до следващия Никулден - да носи пари през цялата година, за здраве, късмет и берекет.
Люспите от шарана за Никулден не се изхвърлят, а се събират. Те са символ на богатство. Някъде се пазят до Рождество Христово и тогава се изгарят или се пазят до следващия Никулден, когато се изгарят или изхвърлят в течаща вода, но не и в боклука. Тази традиция отново е свързана със златото, което Св. Николай подарил на разорения баща. Може да се изгорят и на Никулден, или да се хвърлят в течаща вода.

Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от главата на шарана, която прилича на кръст, едно време възрастните жени пришивали в дрехите на малките деца, като амулетче, за да ги пази от болести, зли сили и уроки.

Никулденската питка по традиция е постна и содена, украсена със символите на празника - лодката на Св. Никола, кръстче и риба.

Останалите ястия, които може да се поднесат са постни, напр. зелеви, лозови сармички и сухи чушки с ориз, или с булгур; фасул; зеленчукови ястия, ошав; жито и др.

На този ден се украсяват коледните елхи.

Събрах всичката тази информация от много места в интернет, интересно е да знаем за традициите на нашите деди.
Разбира се, традициите се изменят с годините, според мен най-важното на празник е да има настроение, да е вкусно, дали ще изберете постни ястия, дали ще замесите питка с мляко и мая, това е въпрос на избор, особено, когато има и именици, то трапезите са богати и отрупани с любими неща:).
Каква риба ще поднесете, също е въпрос на вкус.

Най-важното е да сме живи и здрави и добри хора. И аз ви го пожелавам от сърце!
Ето и Никулден у дома:)



















Рецепта питка: тук, но тази намазах вместо масло със зехтин.
Рецепта пълнен шаран: тук


10 коментара:

  1. Честит Никулден, Кате, с богата и хубава празнична вечер.
    Прекрасна публикация, страхотна презентация, чудесна е питката и традиционния шаран -
    много вкусна трапеза, и безспорно щастливо, и усмихнато семейство!
    Бъдете здрави и благословени!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник на теб и цялото ти семейство, Кате! Бъдете живи и здрави, благополучие и късмет ви пожелавам!
    Трапезата ти както всеки път е разкошна, големия Бонбон трябва да е вечерял с Бог, за да му се падне такава домакиня и къщовница като теб:*!
    Прегръдки! И поздрави на Капитана, май шарана по-голям от него ми се вижда:)!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник, Кате!
    Чудесна постна питка и много вкусен шаран!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник, Кате! Бъдете здрави и щасливи! И аз пълних шаранче, заедно с други рибоци, а дъщерята направи содената питка!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Здраве и благоденствие за теб и твоето семейство миличка!
    Прекрасна трапеза ... празнична и вкусна! Наздраве! Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Thank you for sharing all the information on St Nicholas, so interesting!

    ОтговорИзтриване
  7. Здраве и благоденствие в дома ви, Кате!
    Шаранът е разкошен, а аз си харесах содената питка и оформлението. Въпреки, че си имам малък Николай вкъщи, досега, за мой срам, все сме я пренебрегвали. Ще се коригирам : )

    ОтговорИзтриване
  8. ♪♬° ·. Essas imagens me deixaram com fome!!!
    Foi bom saber mais sobre a história de São Nicolau.

    Ótimo domingo!!!
    Boa semana!
    Beijinhos do Brasil. ♪♬° ·.
    ·.·.✿✿ミ

    ОтговорИзтриване
  9. Здраве, благоденствие и любов на ялото семейство пожелавам, Кате! Трапезата ти е не само вкусна, но и много красива! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за чудесната публикация , Кате.Чудесна трапеза ни поднасяш за Никулден.Не знаех, че трябва да се събират люспите на шарана и да се изгарят.Здраве и благополучие на всички в твоето семейство !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване