четвъртък, 30 юни 2016 г.

Ханиотски бюрек / Μπουρέκι Χανίων


Това ястие е с гръцки произход, о. Крит. Като всяка рецепта и тази се среща в различни варианти. Единият е като се прави с кори, а другият без. Пече се на тиган(варианта без корите) или във фурна. Плънката е само с тиквички, или в съчетание с картофи. Използва се сирене Мизитра, но понеже трудно се открива извън Гърция може да се замени и с друго. Аз направих смес от крема сирене и Фета.
Други рецепти от гръцката кухня може да видите тук.

Формата ми е с диаметър 18 sm


Продукти за тестото:
500 гр брашно
3 с. л. зехтин
1/2 ч. л. сол
1 1/2 ч.ч. хладка вода

Плънка:
3 тиквички
1 купа брашно, за тиквичките
1 ч.ч. натрошено Фета сирене
200 гр крема сирене
1 с.л. джоджен
2 с.л. сусам



Тесто: брашното се пресява в купа добавят се водата, зехтина и солта. Меси се до гладко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да почине в продължение на 30 минути. След това се разделя на две различни части.

Тиквичките се нарязват на филийки(може на колелца или по дължина) и се потапят добре в брашно. Най-добре е брашното да се изсипе в голяма купа и да се добавят тиквичките, след което с ръце да се разбъркат много добре.
*Ако тиквичките са прекалено сочни може предварително да се посолят леко, да се оставят за малко да пуснат сок, след което да се отцедят.

Сиренето се разбърква с крема сиренето и ситно нарязаният джоджен.

По-голямата част тесто се разточва на дебела кора и се застила във форма, намазана със зехтин. изтегля се по стените да се получи борд.
Подреждат се 1/2 от тиквичките, върху тях се разпределя сиренето и отново се подреждат тиквички, след което се покриват с малкото тесто.
Отгоре се правят разрези с нож и се полива зехтин. Поръсва се сусама и бюрека се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност - 40 мин.
Изважда се, покрива се с кърпа и се оставя да се охлади.

2 коментара:

  1. Кате,
    и тази рецепта ми хареса и ще я пробвам.Тиквичките наистина са чудесна възможност за импровизации, но в интерес на истината понеже са по - воднисти от др.зеленчуци по - трудно се работи с тях.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересна рецепта, Кате! Беше ми интересно да прочета и науча за нея, а когато имам време и да я опитам! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване