събота, 13 август 2016 г.

Лятно романтично меню за So into food


За това меню избрах свежа зелена салата, с летни нотки от цветя, картофени кули, популярни като Potato Stacks, паста, скариди с летен кокосов аромат, известният Banoffee cheesecake.
Новият бр. 5 на SO into FOOD може да разгледате тук.




Салата с ядливи треви и цветя
Продукти:
Микс от ядливи треви и цветя
пармезан
авокадо

Приготвяне:
Листенцата треви и цветя се поставят в чиния, върху тях се подреждат нарязаните пармезан и авокадо.
Салатата се овкусява с дресинг по желание.




Картофени кули

Продукти:
4 картофа
4 с.л. разтопено краве масло
2 скилидки чесън (пресовани)
листенца прясна мащерка
черен пипер, смлян
сол

Приготвяне:
Картофите се белят и нарязват на тънки филийки, може с ренде или с нож. Измиват се и се подсушават. Поставят се в купа с маслото, солта и подправките и хубаво се разбъркват, така че маслото да покрие всички парченца. Резените картофи се подреждат един върху друг на купчинки и се поставят в тава върху хартия за печене. Може да се използват и формички за мъфини.
Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 50 минути.


Кокосови скариди на тиган

Продукти:
1 купа едри скариди
2 с.л. зехтин
сол
1 бр кокосов орех


Приготвяне:
Дупките на кокоса се пробиват с тирбушон и сокът се изцежда в купа. Ореха се разрязва с ножовка много внимателно! на две, оставя се няколко минути да престои и ядката се изважда. (Може да се счупи с чук:).
Скаридите се почистват от обвивката. Измиват се и се подсушават.
Мариноват се в зехтин, сол и сокът от кокосовия сок.
Пекат се на загрят тефлонов тиган от двете страни без мазнина.
Поднасят се с нарязан кокос.


Спагети със сос от сирена, пилешко месо и гъби
Продукти:
Спагети за две порции
1 бр пилешко филе "Пеперуда"
1 с.л. соев сос
черен пипер
15 бр дребни печурки
200 мл течна готварска сметана
50 гр Пармезан
50 гр синьо сирене
зехтин
Пармезан, за поднасяне

Приготвяне;
Спагетите се сваряват според указанията на опаковката. Отцеждат се, измиват се със студена вода, налива се студена вода и се оставят в нея.
Пилешкото месо се нарязва на дребни кубчета и се маринова в соевият сос и пипера. В тиган се загрява зехтина и в него се добавят пилешкото месо и гъбите. Готвят се до готовност.
В касерола се загрява сметаната и в нея се добавят сирената и черният пипер. Сосът се вари до желаната гъстота.
Спагетите се отцеждат и изсипват в чиния. Поднасят се със соса, месото и гъбите и нарязан пармезан.


Банофи чийзкейк с банани и карамелов топинг

Продукти:
блат:
200 гр бисквити по избор
120 гр краве масло
1 - 2 банана

пълнеж:
400 гр крема сирене
пудра захар на вкус - около 1 к. ч.
4 яйца
100 мл течна сладкарска сметана
1 ванилена захар
2 с.л. пудинг ванилия на прах

топинг:
1 ч.ч. захар(кафява или бяла)
100 гр краве масло
100 мл прясно мляко


Приготвяне:

За топинга:
Маслото се загрява в съд на котлон, докато започне да ври.
Млякото се сварява.
Захарта се изсипва в касерола и се карамелизира на средна степен на котлона до златисто, като от време на време се разклаща.
Оттегля се от котлона и към нея се добавя горещото масло. Бърка се непрекъснато с шпатула, докато се хомогенизира, но се внимава!
Към вече хомогенната смес се налива горещото мляко, отново се бърка докато се хомогенизира, след което се поставя отново на котлона и се вари при непрекъснато бъркане още 2-3 минути.
Карамеленият сос се изсипва в буркан и се затваря още топъл, обръща се надолу с капачката да се херметизира. Като се охлади се съхранява в хладилник.

За чийзкейка:
Бисквитите се смилат на трохи и към тях се добавя маслото. Разбърква се добре. Дъното и стените на тортена форма с падащ борд с размер 20 см се намазват с масло и сместа се изсипва в нея. Заглажда се и леко се притиска към дъното. Оставя се настрани.

В купа се разбъркват крема сиренето и пудрата захар. В друга купа с телена бъркалка се разбиват леко яйцата с ванилената захар и пудинга. Двете смеси се обединяват, добавя се сметаната и се разбърква с тел, докато се хомогенизира.
Фурната се загрява на 160 градуса. Течната смес се изсипва върху бисквитената основа и веднага се поставя в предварително загрятата фурна да се пече за около 30-40 минути. Когато го изваждате сместа леко играе - клати се. Ако се използва по-малка форма и чийзкейка е по-висок може да е необходимо повече време за печене.
Оставя се да се охлади на стайна температура, след което се прибира в хладилник.

Бананите се разрязват по дължина потапят в карамеленият топинг и се подреждат върху чийзкейка, при поднасяне се полива с още топинг.



7 коментара:

  1. Разкошно меню, Кате!
    За мен моля от скаридките и виното! Е, и от десерта не бих отказала, но само мъничко, колкото да не се мина. ;))

    ОтговорИзтриване
  2. Ами много се радвам,че Ирмето можа да си избере...Аз се чудя от къде да започна?!Великолепно меню!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    прекрасен повод да приготвиш специално меню за това чудесно списание.И аз приготвих няколко рецепти за различните рубрики.Поздравявам издателите на списанието и им желая здраве.А твоето тематично меню наистина е пракрасно.Какво обаче има в тази прекрасна салата, какви са тези ядливи цветя и треви ?
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Цялата ти серия летни предложения, Кате са страхотни,
    но всеки път се впечатлявам от уменията ти за комплектност, финес и усет към детайла.
    Отдавна си мисля, че романтичните ти менюта са една идея за твое книжно издание ...
    Адмирации за теб и поздравления за новия брой - прекрасни сте!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно цялостно представяне!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно цялостно представяне!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни рецепти и снимки, Катенце! Вълшебно влюбено меню! Усмивки и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване