сряда, 7 декември 2016 г.

От Коледната пекарна: Хлебче Дядо Коледа


По идея от интернет.



Продукти:
500 гр готово, втасало тесто (вашето любимо домашно, или купено от магазин)
1 жълтък
1 белтък
червена сладкарска боя (използвам гел боичка Др. Йоткер)


Приготвяне:
От тестото се отделят 2 малки топчета - едно за нос и едно за шапката. Взима се тесто, колкото орех, за мустаците.
Останалото тесто се разделя на три части. Не е нужно да са равни. Разточват се както съм показала на картинката. Горе-долу:)


За шапката: върхът се прегъва напред и към него се прикачва топчето.
За брадата: след като се разточи се нарязва на лентички, не до края и се усукват.
От тестото за мустачките се оформят две дебели шнурчета, всяко се усуква, след което заедно се усукват само в средата.
Тава се застила с хартия за печене и върху нея се сглобява хлебчето.
Всички елементи се прикрепват към главата с разбит с вилица белтък. Отгоре хлебчето се намазва с разбит с вилица жълтък, а шапката с боичката. За очи може да се използват зърна черен пипер, сушени боровинки, но аз в момента нямах и сложих захарни снежинки(Коледно, нали?:)
Тъй като хлебчето е тънко, докато се оформя се отпуска и втасване не е нужно. Оставя се само докато загрее фурната. А тя се включва на 180 градуса и когато се загрее хлебчето се поставя в нея и пече за около 15-20 минути, или докато се зачерви.


3 коментара:

  1. Ех, Кате,
    каква наслада от последните ти публикации.Какви украси - интересни и закачливи.Впечатляващ Крампус, вдъхновен Никулден и интересно хлебче Дядо Коледа.Чудесно и много интересно и красиво е всичко, което правиш.Идеите за всеки празник са страхотни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина интересна идея, Кате! Чудесна е за правене с децата у дома! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване