Страници

Ябълки в бутер тесто за Димитровден


На Димитровден правя пита с ябълки. Тази година реших да направя нещо по-различно, въпреки, че позакъснях с почерпката:))).
Рецепта за щрудел съм показвала, пълнени печени ябълки имам в блога си, по рецепта на Руми Пулчева. Ябълкови пити също съм показвала. Колебаех се дали да не приготвя много вкусният десерт ябълкови кнедли . Но все пак исках да е нещо ново, за това потърсих рецепти за ябълки с бутер тесто и открих ето тези красиви и ефектни ябълки, които освен, че впечатляват с външният си вид се оказаха и много вкусни и горещо препоръчвам:)!
Идеята е страхотна и може успешно да се приложи и на други плодове с други плънки.

Почерпете се за здраве на моят именник! А със малко закъснение честитя и на всички именници, като пожелавам здраве и щастие и нека Св. Димитър ви закриля!






Ябълки в бутер тесто

Рецептата е адаптирана от: travelingtogether.wordpress.com
Направих леки изменения само в плънката на ябълката вместо карамел сложих сушени плодове, като ябълките на Руми Пулчева.

Продукти:
1 прясно бутер тесто
Ябълки
Канела
Кафява захар
Сушени плодове
1 жълтък



Приготвяне:
Обелете ябълките и отрежете капачета, след което издълбайте семенниците.
В купа смесете канелата с кафявата захар и потопете ябълките хубаво от всички страни, включително и вътре.
Напълнете ги със сушени плодове.
Поставете капачетата.
Нарежете бутер тестото на ленти и увийте добре около всяка ябълка. Отгоре поставете дръжката на ябълката и листа, изрязани от бутер тесто.
Намажете с разбит жълтък.
Подредете ги в тава, върху хартия за печене. Покрийте ги с алуминиево фолио или хартия за печене, но без да докосват ябълките! И приберете в хладилник за ½ час.
Загрейте фурната на 180 градуса и поставете тавата с покритите ябълки на по-ниска решетка.
След 20 минути отстранете хартията/фолиото/ и печете още 20 минути, до зачервяване.



13 коментара:

  1. Честит ти именник,Кате!
    Прекрасен десерт отново,толкова прецизно си увила и декорирала ябълките,комплименти!
    Слънчева сряда с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошни са, Кате! Да ви е жив и здрав именникът!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, като бижута са, изящни си ги сътворила! :)
    Страхотна идея!
    Да ти е жив и здрав именникът и да се радва на безбрежно щастие.
    Хубав ден, Катенце!

    ОтговорИзтриване
  4. При всички положения ще се възползвам от тази рецепта,Катенце!Шедьовър!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошни са ябълките, Кате.Прекрасен десерт. Да ви е жив и здрав именникът!Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни са и ябълките, и снимките, Кате! Изкуши ме и май е време да ги направя. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, чудесни, много красиви и майсторски направени ябълки!
    Да ви е жив и здрав именникът и с радост да си носи името!

    ОтговорИзтриване
  8. Delícia... agradável aos olhos também!!!!
    ¸.•°✿✿°•.¸

    ░Ӈ░ƛ░Ƥ░Ƥ░Ƴ░
    ░Ӈ░ƛ░L░L░O░W░E░E░N░

    ¸.•°✿✿°•.¸

    ОтговорИзтриване
  9. Да е жив и здрав Димитър Катенце!
    Малко позакъснял поздрав но от сърце миличка :)
    Ябълките са чудесни, майсторска изработка с тези листенца :) и какъв приятен загар, направо са като изрисувани!

    ОтговорИзтриване
  10. Не съм ги правила още тази година и ме изкушаваш още утре да се занимая с това, но ще поизчакам да се съберем у дома всички, та тогава. Разкошни са ти станали бутер ябълките и ми се струва, че понадушвам аромата им вече :)
    Да ти е жив и здрав именника, Кате! Много късмет и щастие му желая!

    ОтговорИзтриване
  11. Много красиви, а не се съмнявам и във вкуса им. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви и за пожеланията и за комплиментите! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Разкош! Красиво и идейно :) Много ми хареса и ще опитам :)

    ОтговорИзтриване