Страници

Коледен пост ден 17: Рулца от раци пане без яйца и пържени тиквички в уок сос


Ако ми липсват яйцата и млякото по време на пости е точно заради употребата им в панировки, сладкиши и др. като например ролята им на "спойка" в разни кюфтенца. Това обаче на няколко пъти го преодолявам в рецептите и ето днес си приготвих вкусни панирани рулца и без яйца. Всъщност за идея използвам базовата рецепта на зеленчуци темпура, тъй като в нея се изисква само 1 жълтък, прецених, че ще стане и без него:).
Тиквичките пък, които приготвих са по инструкциите на гърба на бутилката с уок соса на Кикоман.

Ето го и днешният обяд:


Рулца от раци пане без яйца
Продукти:
1 опаковка с рулца от раци Сурими

смес за Темпура:
250 мл студена вода
150 гр брашно

допълнително брашно за потапяне на рулцата

Приготвяне:
Разбъркайте в купа водата с брашното, до хомогенност. Ако се получат бучки, може да минете сместа през цедка.
Отстранете найлона от рулцата и ги намокрете за кратко със студена вода, както са замразени. Целта е по тях да може да полепне брашното.
Потопете ги в брашно и след това в сместа.
Изпържете ги в дълбок тиган със загрято олио.
Извадете ги върху домакинска хартия да се отцедят.


Пържени тиквички с уок сос
Продукти:
1 тиквичка
брашно
слънчогледово олио, за пържене / ако имате сусамово олио, добавете и няколко капки от него/

3 с.л. уок сос
3 с.л. бяло вино
3 с.л. пилешки бульон


Приготвяне:
Измийте и нарежете тиквичката на колелца.
Потопете ги в брашно и ги изпържете в загрят с олио тиган.
Извадете ги, излейте олиото и в същият тиган добавете уок соса, виното и бульона, разбъркайте.
Добавете тиквичките и оставете да се варят за няколко минути, като внимателно разбърквате от време на време.
Поднесете тиквичките със соса. По принцип може да си направите и повече сос, или пък да разредите малко повече с бульон.

6 коментара:

  1. ХАРЕСВАТ ми така :) Ще пробвам следващия път ,като пържа тиквички :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, ама все ти е вкусно, при теб няма начин да не е. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкош и при това постен! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Тези пържени тиквички са ми любими,Кате.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Бодвам си от рулцата и то колкото могат да се съберат на виличката :) ,страхотни са и е крайно време да забъркам и аз от тази темпура,благодаря за напомнянето,мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Много обичам рулца.Супер са!:)

    ОтговорИзтриване