сряда, 24 април 2013 г.

Зеленчуци и скариди Темпура


Тази рецепта е от Кулинарно творческо ателие - Кикоман.
В презентацията й имаше скариди, тиквички, моркови, шийтаке, мини царевички, аспержи. Също така бяха поднесени със сос, който в състава си включваше бульон Даши, Мирин и соев сос.
Аз обаче ги поднесох с един от салатните дресинги, които ни показаха тогава.
Панировката беше направена от готова смес, но ни споделиха рецептата за Темпура с брашно.
Отново ще ви покажа варианта на това ястие според продуктите, които може да се намерят лесно на пазара.



Продукти:
Зеленчуци по избор:
тиквичка
гъби, печурки
моркови
скариди - бланширани
брашно или царевично нишесте за овалване



смес за Темпура:
500 мл студена вода
1 жълтък
300 гр брашно




Разбъркайте с тел всички продукти за панировката. Дори и да се получат малки бучки, не се притеснявайте - няма проблем.




Нарежете зеленчуците на пръчици, примерно 1 см ширина и дължината 5 - 6 см. Гъбите може да нарежете на дебели филийки.
Ако скаридите са с обвивка ги пуснете за малко във вряща вода и ги обелете. С малко ножче цепнете по дължина гърба и отстранете "вената" .




Загрейте олио на 180 градуса.
Може да проверите по следният начин:
Капнете от сместа за паниране в олиото.
-ако сместа потъне до дъното - трябва още да загрява
-ако сместа стигне до средата и изплува нагоре - значи олиото е идеално за пържене
-ако сместа остане само отгоре, значи е прегряло





Сипете си в купа бяло брашно или царевично нишесте.




Потопете зеленчуците в брашното, след което ги потопете в сместа за паниране и ги пуснете в олиото.
По същият начин панирайте и скаридите, като ги държите за опашката и топите в сместа за паниране.



Пържете около 2 минути, до златисто.
Извадете ги върху хартия да се отцедят от мазнината.


За по-хрупкава панировка може да напръскате от сместа в тигана, да наклоните тигана, така, че сместа да се събере в единият край и точно там да пуснете потопените в брашно и смес зеленчуци.



Дресинг:

Майонеза
Соев сос Кикоман на вкус
хрян, настърган по желание

Всички продукти се смесват и разбъркват много добре.
Зеленчуците и скаридите се поднасят с дресинга.



13 коментара:

  1. Отговори
    1. И при теб днес беше изкушаващо!:) Поздрави!

      Изтриване
  2. И много изкусителна е тази гледка. Кате, умора нямаш, фурия си.
    Поздрави и все такова вдъхновение ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти :) Вдъхновение и прекрасни емоции и на теб!

      Изтриване
  3. Много мразя такива коментари в личното си място, обаче тук ще си позволя да го направя, Кате и моля те, не се сърди :) Темпурата става по-въздушна и по-хрупкава, ако смесиш брашното с нишесте - равни обемни части, не тегло. Ако се сетиш - пробвай.
    Дръпвам си една скарида; всеки път се каня, като правя такива неща да направя и скариди и точно тогава няма из фризера.
    Прекрасна гледка ми отвори днес :) от час се наслаждавам :)
    Поздрави сърдечни и честита сряда :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепчо, изплаши ме с първото изречение!:) Няма за какво да ти се сърдя, дори винаги се радвам, когато има такива коментари, които препоръчват нещо по-добро или различно. Споделям рецептата, която ни показаха на КТА - японска кухня. Разбира се, че ще пробвам и твоят вариант, всичките рецепти, които съм пробвала от теб са супер. Прекрасен ден от мен!

      Изтриване
    2. По-добро :) ама не се знае кое е по-добро за твоя вкус. Затова и писах, че не обичам такива коментари - напр. в публикацията ми за леща (или някъде из ФБ беше) има такъв, в който ме съветват да заменя лука с праз, че било по-вкусно. Ами няма как да стане :) не обичаме праз готвен по никакъв повод. А за нишестето ти споделих, защото навсякъде в печивата панировките, ако се замени част от брашното, става по-вкусно.
      Хайде да не ти досаждам повече :)
      Много хубава и слънчева празнична ти пожелавам!

      Изтриване
  4. Истинска наслада за окото е днешното ти предложение, Кате! За небцето пък пиршество (е, за облагодетелствали те се само) ;)
    Не мога да се стърпя и се черпя веднага, макар и виртуално. Страхотни скариди!
    Поздрави и приятна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, тъкмо бях при теб сега, разминали сме се:) Благодаря ти и за коментара и за твоята прелестна публикация!

      Изтриване
  5. Кате, страхотна темпура! Вече ми хрупка в устата!

    ОтговорИзтриване
  6. Много апетитно изглежда всичко, Кате! Зеленчуците със сигурност ще опитам. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря Ти,току що ги направих и аз станаха СТРАХОТНИИИИ!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер, много се радвам, че съм била полезна! Поздрави!:) И аз благодаря, че сподели резултата:)

      Изтриване