Рецептата представи г-н Кийоши Хайамизу, в мастерклас “Японска кухня” на “Кулинарно творческо ателие – Кикоман”.
Той приготви темпура със скариди, тиквички, моркови, шийтаке, мини царевички, аспержи. Сервира ги със сос, който в състава си включваше бульон Даши, Мирин и соев сос. Тук ги поднасям с един от салатните дресинги, от същият кулинарен курс.Панировката по време на демонстрацията, беше направена от готова смес, но г-н Кийоши Хайамизу сподели с нас рецептата за Темпура с брашно.
Зеленчуци и скариди Темпура
Продукти:тиквичка
гъби Шийтаке(печурки)
моркови
аспержи
бейби царевички
скариди – сурови или бланширани
брашно или царевично нишесте за овалване
смес за Темпура:
500 мл студена вода1 жълтък
300 гр брашно
Приготвяне на темпура: Всички продукти за панировката се разбъркват с тел. Дори и да се получат малки бучки, не е от съществено значение.
Зеленчуците се нарязват на пръчици, приблизително 1 см ширина и дължината 5 – 6 см. Гъбите може да се нарежат на дебели филийки.
Ако скаридите са с обвивка се пускат за кратко във вряща вода и се белят. С малко ножче се цепва по дължина гърба и “вената” на скаридите се отстранява .В дълбок тиган се загрява олио на 180 градуса, като количеството е достатъчно за образуване на маслена баня.
Подходящата за пържене температура се проверява по следния начин:
В олиото се капва от сместа за паниране.
-ако сместа потъне до дъното – трябва още да загрява
-ако сместа стигне до средата и изплува нагоре – значи олиото е идеално за пържене
-ако сместа остане само отгоре, значи е прегряло.
В олиото се капва от сместа за паниране.
-ако сместа потъне до дъното – трябва още да загрява
-ако сместа стигне до средата и изплува нагоре – значи олиото е идеално за пържене
-ако сместа остане само отгоре, значи е прегряло.
В купа се изсипва бяло брашно или царевично нишесте и зеленчуците и скаридите се потапят в него, след което се потопят в сместа за паниране и се пускат в горещото олио.
Пържат се около 2 минути, до златисто.
Изваждат се върху хартия, за да се отцедят от мазнината.За по-хрупкава панировка може да се напръска от сместа в олиото, тигана да се наклони, така че сместа да се събере в единия край и точно там да се пуснат потопените в брашно и смес зеленчуци и скариди.
Дресинг:
Майонеза
Соев сос Кикоман на вкус
хрян, настърган (по желание)
Всички продукти се смесват и разбъркват много добре.
Зеленчуците и скаридите се поднасят с дресинга.
gledkata e prekrasna ,dobro utro mila.
ОтговорИзтриванеИ при теб днес беше изкушаващо!:) Поздрави!
ИзтриванеИ много изкусителна е тази гледка. Кате, умора нямаш, фурия си.
ОтговорИзтриванеПоздрави и все такова вдъхновение ти желая!
Гери, благодаря ти :) Вдъхновение и прекрасни емоции и на теб!
ИзтриванеМного мразя такива коментари в личното си място, обаче тук ще си позволя да го направя, Кате и моля те, не се сърди :) Темпурата става по-въздушна и по-хрупкава, ако смесиш брашното с нишесте - равни обемни части, не тегло. Ако се сетиш - пробвай.
ОтговорИзтриванеДръпвам си една скарида; всеки път се каня, като правя такива неща да направя и скариди и точно тогава няма из фризера.
Прекрасна гледка ми отвори днес :) от час се наслаждавам :)
Поздрави сърдечни и честита сряда :)
Пепчо, изплаши ме с първото изречение!:) Няма за какво да ти се сърдя, дори винаги се радвам, когато има такива коментари, които препоръчват нещо по-добро или различно. Споделям рецептата, която ни показаха на КТА - японска кухня. Разбира се, че ще пробвам и твоят вариант, всичките рецепти, които съм пробвала от теб са супер. Прекрасен ден от мен!
ИзтриванеПо-добро :) ама не се знае кое е по-добро за твоя вкус. Затова и писах, че не обичам такива коментари - напр. в публикацията ми за леща (или някъде из ФБ беше) има такъв, в който ме съветват да заменя лука с праз, че било по-вкусно. Ами няма как да стане :) не обичаме праз готвен по никакъв повод. А за нишестето ти споделих, защото навсякъде в печивата панировките, ако се замени част от брашното, става по-вкусно.
ИзтриванеХайде да не ти досаждам повече :)
Много хубава и слънчева празнична ти пожелавам!
Истинска наслада за окото е днешното ти предложение, Кате! За небцето пък пиршество (е, за облагодетелствали те се само) ;)
ОтговорИзтриванеНе мога да се стърпя и се черпя веднага, макар и виртуално. Страхотни скариди!
Поздрави и приятна вечер от мен!
Ирма, тъкмо бях при теб сега, разминали сме се:) Благодаря ти и за коментара и за твоята прелестна публикация!
ИзтриванеКате, страхотна темпура! Вече ми хрупка в устата!
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглежда всичко, Кате! Зеленчуците със сигурност ще опитам. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ти,току що ги направих и аз станаха СТРАХОТНИИИИ!!!!!
ОтговорИзтриванеСупер, много се радвам, че съм била полезна! Поздрави!:) И аз благодаря, че сподели резултата:)
Изтриване