Страници

"Влюбен във вятъра" и Торта Павлова


"Странник съм Аз от далечна земя,
и по пътя те носих в сърцето си.
Пазих те скрито в моята душа,
както майката пази детето си.

Носих те дълго моя мечта,
и изграждах те камък по камък.
Виждам те вече пред мен си сега,
ВЛЮБЕН във ВЯТЪРА ПРИКАЗЕН ЗАМЪК!"
Георги Тумпалов

Тези думи ни посрещнаха в близост до входа на великолепен замък, а аз сякаш попаднах в света на приказките. 
Благодаря на Георги Тумпалов и дамата до него, които стоят зад тази приказна красота, за това че я споделят и с всички нас!





  


  










И като компания за днешната разходка избрах :

Торта "Павлова"



Преди време по 24 kitchen Рудолф представи Меренге торта, която много ми напомни за Павлова, а пък отдавна исках да я пробвам. И така мина още време:), а аз така и не се престраших да я направя. Незнайно защо все си мисля, че ще се проваля. Може би защото два пъти съм опитвала да правя целувки и не ми се получават, а пък френските макарони са ми сполучливи горе-долу - странна работа.
Та да се върнем на тортата - много известна, в уикипедия прочетох следната информация: счита се че е създадена в Австралия и Нова Зеландия, все още не е известно. А със сигурност е кръстена на Анна Павлова - руска балерина.


Основните съставки на тортата са разбити белтъци на сняг, оцет, царевично брашно или нишесте, ванилова есенция и захар - пудра или кристал. Именно добавянето на брашното допринася за основната разлика между целувките и тортата - отвън се получава гладка и хрупкава кора, а вътре - нежна и деликатна структура.
Традиционно се украсява със сметана и плодове. Хубаво е да се декорира преди поднасянето, тъй като крема попива в блата.
Рецептата ми за Павлова е класическа, за приготвянето й се консултирах и с Рони, понеже доста добре е обяснила всичко, за което: Благодаря, Ginger! Наистина ми се получи.


Продукти:

Блат:
4 белтъка
200 гр захар кристал
1 ч.л. светъл балсамико оцет / може и ябълков/
1 ч.л. нишесте ванилия или царевично
1 ванилия

Крем:
Крема в оригинал е само сметана, но аз го направих с Аерирана крема сирене и сметана
200 мл течна сладкарска сметана
150 гр аерирана крема сирене (крема сирене, Филаделфия или Маскарпоне)
Ягоди за декорация


Приготвяне:
Включете фурната да загрява на 100 градуса без вентилатор.

Разбийте белтъците на сняг / в суха купа с миксер /.
Постепенно добавяйте захарта и разбивайте непрекъснато.
Добавете нишестето, оцета и ванилията, отново разбийте.


Очертайте кръг с диаметър 25 см върху хартия за печене. Използвайте молив и чертайте от обратната страна на хартията.
Застелете хартията в тава и с помощта на шприц изсипете в кръга сместа. Направете лека вдлъбнатина с лъжица върху повърхността на тортата, като оставите борд, като обръч от 1 см. Във вдлъбнатината ще се постави крема.


Поставете във фурната и печете на по-ниска скара за 1 ч и 20 минути.
Блата не трябва да се оцветява, а да остане бял.
Отворете леко вратата на фурната и оставете така, докато се охлади.


Направете крема: разбийте сметаната, разбъркайте аерираната крема с вилица и я добавете към сметаната. Разбийте всичко отново с миксер.
Рудолф намаза неговите блатове с разтопен бял шоколад и ги остави докато се стегне. Това донякъде не позволява на крема да попие в блата. Аз не съм намазвала моите.


Изсипете небрежно крема с помощта на шпиц и декорирайте с ягоди.
Тортата е очарователна, вкусна и много ефектна!




46 коментара:

  1. Красота!
    Поздравления, Кате!
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Прекрасен уикенд ти пожелавам!

      Изтриване
  2. Много романтична публикация, Кате, изпълнена с много красота и нежност! Благодаря за приказната разходка и вкусният десерт! Отличен старт за деня - отивам до хладилника за ягодки! :)
    Слънце и усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Човек се учи, докато е жив! Правилно е постъпил Рудолф, като е намазал блата с бял шоколад. Аз съм правила Павлова, много е лесна и ефектна! Но след като сложих крема, той попи и целувченият блат омекна. Решенията са две - или кремът се слага непосредствено преди сервирането, или хитринката на Рудолф с белия шоколад, който не позволява да се овлажни основата. В сезона на ягодите и малините и на изобилието от плодове, торта Павлова си остава класика. И пак ще кажа: никак не е трудна, търпи импровизации, а ефектът е повече от гарантиран! Поздравления - Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз мисля, че неговият вариант е правилен. А иначе моят крем на следващият ден не беше попил в блата, може би защото не е само сметана, има и крема сирене. Единствено ягодите бяха поувехнали:)Благодаря ви за коментара, пожелавам ви прекрасен уикенд!

      Изтриване
  4. Кате, благодаря, мила за цялата споделена красота! Много искам да видя този замък на живо. В интернет съм гледала много снимки, твоите са разкошни, но искам и на живо да се докосна до тази приказка. Тортата е много красива, вкусна и е чудесен завършек на публикацията ти в тон с вятъра, любовта и безтегловното усещане. Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, пожелавам ти го от сърце! Наистина на живо е нещо приказно. Прегръдки, с пожелания за чуден уикенд!

      Изтриване
  5. Толкова много романтика и красота на едно място Кате ! :)
    Благодаря за положителния заряд на деня ми!
    Тортата ти е велика класика:)
    Поздрав сърдечен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм успяла да придам именно това, прегръдки от мен с пожелания за прекрасен уикенд!

      Изтриване
  6. Нямам думи, и тортата и замъка са ми много по вкуса. Благодаря, че сподели:)

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятна красота! Гледах репортаж за този замък и очите ми останаха там, а десертът ми е любим. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, приказка е! Прегръдки, с пожелания за чудесен уикенд!

      Изтриване
  8. Уникално!И тортата и замъка!И цялата публикация!Не знаех,че и в България има замъци.А ето,че има хора за всичко.Поклон до зими на такива инициативни люде!Искам да отида и да се докосна до тази приказка и естествено,накрая искам и едно парче Павлова!
    Поздравления,Катюша!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче! ✿ Пожелавам ти от сърце да го посетиш! И аз си мечтаех и ето ме:) Поздрави, с пожелания за чудесен уикенд!

      Изтриване
  9. Кате,благодаря за тази прекрасна разходка-разглеждах снимките със затаен дъх.Тортата -също толкова пхрекрасна!
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, радвам се, че съм подействала по този наичн, наистина ми се искаше да придам очарованието му. Прекрасен уикенд, Живе!

      Изтриване
  10. Аз пък в коментара си преди малко наблегнах на тортата и пропуснах да благодаря на авторката за приказната разходка. Сътвореният от човешки ръце Замък в Равадиново показва как човек може да следва мечтите си. И да ги осъществява. Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ана, благодаря ти за коментара! Наистина точно това е този Замък, освен приказна красота, има и послание в него! Прекрасен уикенд!

      Изтриване
  11. Катя, благодаря за тази разходка в това невероятно кътче! Преди време по телевизията дадоха кратък репортаж и още тогава останах възхитена!
    Тортата ти е прекрасна!
    Прегръдки и приятен след обяд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, наистина е очарователен, а представям си през лятото, какво е! Прегръдки и от мен с пожелания за чуден уикенд!

      Изтриване
  12. LINDO D+ D+ D+
    Amei as fotos... Que lugar surpreendente... Estou encantada :0)
    E esta Pavlova que DELICIA... Huuuuuuummmmmmm!!!
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  13. Много добре ти се е получила Павлова, красива, ефирна и нежна!А за този прекрасен замък благодаря, не знаех, че съществува!Много интересно място!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сонче! И аз не знех за него, въпреки, че сме били на Созопол, явно сме минавали по друг път тогава и не сме обърнали внимание. Но преди време го открих в интернет и оттогава си мечтех да го посетя и ето, че мечтите се сбъдват!:)Поздрави и от мен с пожелания за прекрасен уикенд!

      Изтриване
  14. Получила ти се е и още как, Кате! Аз все още нямам допир до това изкушение - дори не съм опитвала. Но лятото май ще се престраша.
    А замъкът - намира се по пътя към Созопол, нали? Помня, че и ние го разгледахме, докато бяхме на една далечна морска почивка. Беше преди 3-4 години някъде. Определено сега има доста нови неща.
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти! Не знам защо и аз така съм се уплашила от тези целувчени истории, но упях:), замъкът е до Созопол,да. Прекрасен уикенд, Гери!

      Изтриване
  15. Кате, добре, че си ти за да видя този замък - срам! Павлова е много красива и апетитна!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче, забелязала съм, че някак свикваме с най-близките красоти и все се стремим към други дестинации:). Аз направо обожавам някой като представи нашите райони, погледа е съвсем различен. Поздрави и пожелания за прекрасен уикенд!

      Изтриване
  16. Аха знам го аз този замък, край Созопол нали!? Само незнаех, че е отворен за посетители или е от скоро ... Преди година, когато последно минавах от там изглеждаше незавършен. Благодаря Кате за тази красота, като Алиса в страната на чудесата :)
    И павлова та е страхотна, много обичам!
    Прегръдки и усмихнат Петък :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам от кога е отворен за посетители, но в интернет много пишат за него и всеки е очарован. Той и сега е незавършен, доколкото разбрах идеите на собствениците са безкрайни и непрекъснато ще има нещо ново. Наистина е приказка, Еви! Хубав уикенд от мен!

      Изтриване
  17. Тази приказка е истина!!!Благодаря Кате!Като минавах за последно тъкмо започваха строежа!Невероятна красота!
    А тортата сама говори за себе си!!!
    Изключително нежна и ефирна!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  18. Ооо, приказките наистина съществуват!
    И отново една приказна разходка! Десертът е подобаващ!
    Прегръдка и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Това райско кътче е наистина приказно.Имала съм удоволствието да го посетя и не мога да изкажа с думи колко е красиво и приказно.Тортата ти е страхотна Катенце,много нежна и изкушаваща :)Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина, Танче няма думи за тази красота, уникален е, иска ми се да го посетя и лятото...

      Изтриване
  20. Чудна приказка, разказана в снимки и подсладена от неустоим нежен десерт!!!
    Поздрави и пожелания за слънчеви почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  21. Катенце, пак ме разходи на разкошно място! Само не разбрах къде се намира?
    Тортата е чудесна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучия, до Созопол е - в Равадиново. Пропуснала съм да отбележа къде е, но бях като замаяна от тази красота, когато писах публикацията:)Поздрави!

      Изтриване
    2. :) Мерси за инфото, Кате!

      Изтриване
  22. Кате, благодаря за разходката и за прекрасните думи.
    Справила си се блестящо с "Павлова", майстор си!
    Поздрави.:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рони, благодаря ти, за всички прекрасни рецепти, които споделяш с нас и най-вече, че винаги толкова добре обясняваш всичко и нещата се получават! Щастлива съм от оценката ти! Прекрасен ден!

      Изтриване
  23. Страхотни, приказни снимки! Красота!

    Тортата е сред любимите ми:)
    Голямо изкушение си сътворила. :)

    ОтговорИзтриване