"Странник съм Аз от далечна земя,
и по пътя те носих в сърцето си.
Пазих те скрито в моята душа,
както майката пази детето си.
Носих те дълго моя мечта,
и изграждах те камък по камък.
Виждам те вече пред мен си сега,
ВЛЮБЕН във ВЯТЪРА ПРИКАЗЕН ЗАМЪК!"
Георги Тумпалов
Тези думи ни посрещнаха в близост до входа на великолепен замък, а аз сякаш попаднах в света на приказките.
Благодаря на Георги Тумпалов и дамата до него, които стоят зад тази приказна красота, за това че я споделят и с всички нас!
И като компания за днешната разходка избрах :
Торта "Павлова"
Преди време по 24 kitchen Рудолф представи Меренге торта, която много ми напомни за Павлова, а пък отдавна исках да я пробвам. И така мина още време:), а аз така и не се престраших да я направя. Незнайно защо все си мисля, че ще се проваля. Може би защото два пъти съм опитвала да правя целувки и не ми се получават, а пък френските макарони са ми сполучливи горе-долу - странна работа.
Та да се върнем на тортата - много известна, в уикипедия прочетох следната информация: счита се че е създадена в Австралия и Нова Зеландия, все още не е известно. А със сигурност е кръстена на Анна Павлова - руска балерина.
Основните съставки на тортата са разбити белтъци на сняг, оцет, царевично брашно или нишесте, ванилова есенция и захар - пудра или кристал. Именно добавянето на брашното допринася за основната разлика между целувките и тортата - отвън се получава гладка и хрупкава кора, а вътре - нежна и деликатна структура.
Традиционно се украсява със сметана и плодове. Хубаво е да се декорира преди поднасянето, тъй като крема попива в блата.
Рецептата ми за Павлова е класическа, за приготвянето й се консултирах и с Рони, понеже доста добре е обяснила всичко, за което: Благодаря, Ginger! Наистина ми се получи.
Продукти:
Блат:
4 белтъка
200 гр захар кристал
1 ч.л. светъл балсамико оцет / може и ябълков/
1 ч.л. нишесте ванилия или царевично
1 ванилия
Крем:
Крема в оригинал е само сметана, но аз го направих с Аерирана крема сирене и сметана
200 мл течна сладкарска сметана
150 гр аерирана крема сирене (крема сирене, Филаделфия или Маскарпоне)
Ягоди за декорация
Приготвяне:
Включете фурната да загрява на 100 градуса без вентилатор.
Разбийте белтъците на сняг / в суха купа с миксер /.
Постепенно добавяйте захарта и разбивайте непрекъснато.
Добавете нишестето, оцета и ванилията, отново разбийте.
Очертайте кръг с диаметър 25 см върху хартия за печене. Използвайте молив и чертайте от обратната страна на хартията.
Застелете хартията в тава и с помощта на шприц изсипете в кръга сместа. Направете лека вдлъбнатина с лъжица върху повърхността на тортата, като оставите борд, като обръч от 1 см. Във вдлъбнатината ще се постави крема.
Поставете във фурната и печете на по-ниска скара за 1 ч и 20 минути.
Блата не трябва да се оцветява, а да остане бял.
Отворете леко вратата на фурната и оставете така, докато се охлади.
Направете крема: разбийте сметаната, разбъркайте аерираната крема с вилица и я добавете към сметаната. Разбийте всичко отново с миксер.
Рудолф намаза неговите блатове с разтопен бял шоколад и ги остави докато се стегне. Това донякъде не позволява на крема да попие в блата. Аз не съм намазвала моите.
Изсипете небрежно крема с помощта на шпиц и декорирайте с ягоди.
Тортата е очарователна, вкусна и много ефектна!
Красота!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Кате!
Хубав ден от мен!
Благодаря ти, Дани! Прекрасен уикенд ти пожелавам!
ИзтриванеМного романтична публикация, Кате, изпълнена с много красота и нежност! Благодаря за приказната разходка и вкусният десерт! Отличен старт за деня - отивам до хладилника за ягодки! :)
ОтговорИзтриванеСлънце и усмивки от мен!
:) Ирма! Прекрасен уикенд от мен!
ИзтриванеЧовек се учи, докато е жив! Правилно е постъпил Рудолф, като е намазал блата с бял шоколад. Аз съм правила Павлова, много е лесна и ефектна! Но след като сложих крема, той попи и целувченият блат омекна. Решенията са две - или кремът се слага непосредствено преди сервирането, или хитринката на Рудолф с белия шоколад, който не позволява да се овлажни основата. В сезона на ягодите и малините и на изобилието от плодове, торта Павлова си остава класика. И пак ще кажа: никак не е трудна, търпи импровизации, а ефектът е повече от гарантиран! Поздравления - Ана
ОтговорИзтриванеИ аз мисля, че неговият вариант е правилен. А иначе моят крем на следващият ден не беше попил в блата, може би защото не е само сметана, има и крема сирене. Единствено ягодите бяха поувехнали:)Благодаря ви за коментара, пожелавам ви прекрасен уикенд!
ИзтриванеКате, благодаря, мила за цялата споделена красота! Много искам да видя този замък на живо. В интернет съм гледала много снимки, твоите са разкошни, но искам и на живо да се докосна до тази приказка. Тортата е много красива, вкусна и е чудесен завършек на публикацията ти в тон с вятъра, любовта и безтегловното усещане. Поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеСнежи, пожелавам ти го от сърце! Наистина на живо е нещо приказно. Прегръдки, с пожелания за чуден уикенд!
ИзтриванеТолкова много романтика и красота на едно място Кате ! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за положителния заряд на деня ми!
Тортата ти е велика класика:)
Поздрав сърдечен и усмихнат ден!
Радвам се, че съм успяла да придам именно това, прегръдки от мен с пожелания за прекрасен уикенд!
ИзтриванеНямам думи, и тортата и замъка са ми много по вкуса. Благодаря, че сподели:)
ОтговорИзтриване:), радвам се! Прекрасен уикенд!
ИзтриванеНевероятна красота! Гледах репортаж за този замък и очите ми останаха там, а десертът ми е любим. :)
ОтговорИзтриванеЕви, приказка е! Прегръдки, с пожелания за чудесен уикенд!
ИзтриванеУникално!И тортата и замъка!И цялата публикация!Не знаех,че и в България има замъци.А ето,че има хора за всичко.Поклон до зими на такива инициативни люде!Искам да отида и да се докосна до тази приказка и естествено,накрая искам и едно парче Павлова!
ОтговорИзтриванеПоздравления,Катюша!
Танче! ✿ Пожелавам ти от сърце да го посетиш! И аз си мечтаех и ето ме:) Поздрави, с пожелания за чудесен уикенд!
ИзтриванеКате,благодаря за тази прекрасна разходка-разглеждах снимките със затаен дъх.Тортата -също толкова пхрекрасна!
ОтговорИзтриванеХубав ден от мен!
Живе, радвам се, че съм подействала по този наичн, наистина ми се искаше да придам очарованието му. Прекрасен уикенд, Живе!
ИзтриванеАз пък в коментара си преди малко наблегнах на тортата и пропуснах да благодаря на авторката за приказната разходка. Сътвореният от човешки ръце Замък в Равадиново показва как човек може да следва мечтите си. И да ги осъществява. Ана
ОтговорИзтриванеАна, благодаря ти за коментара! Наистина точно това е този Замък, освен приказна красота, има и послание в него! Прекрасен уикенд!
ИзтриванеКатя, благодаря за тази разходка в това невероятно кътче! Преди време по телевизията дадоха кратък репортаж и още тогава останах възхитена!
ОтговорИзтриванеТортата ти е прекрасна!
Прегръдки и приятен след обяд!
Тили, наистина е очарователен, а представям си през лятото, какво е! Прегръдки и от мен с пожелания за чуден уикенд!
ИзтриванеLINDO D+ D+ D+
ОтговорИзтриванеAmei as fotos... Que lugar surpreendente... Estou encantada :0)
E esta Pavlova que DELICIA... Huuuuuuummmmmmm!!!
Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)
http://decolherpracolher.blogspot.com
✿ Благодаря! Поздрави от България!
ИзтриванеМного добре ти се е получила Павлова, красива, ефирна и нежна!А за този прекрасен замък благодаря, не знаех, че съществува!Много интересно място!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Сонче! И аз не знех за него, въпреки, че сме били на Созопол, явно сме минавали по друг път тогава и не сме обърнали внимание. Но преди време го открих в интернет и оттогава си мечтех да го посетя и ето, че мечтите се сбъдват!:)Поздрави и от мен с пожелания за прекрасен уикенд!
ИзтриванеПолучила ти се е и още как, Кате! Аз все още нямам допир до това изкушение - дори не съм опитвала. Но лятото май ще се престраша.
ОтговорИзтриванеА замъкът - намира се по пътя към Созопол, нали? Помня, че и ние го разгледахме, докато бяхме на една далечна морска почивка. Беше преди 3-4 години някъде. Определено сега има доста нови неща.
Хубава вечер ти желая!
Гери, благодаря ти! Не знам защо и аз така съм се уплашила от тези целувчени истории, но упях:), замъкът е до Созопол,да. Прекрасен уикенд, Гери!
ИзтриванеКате, добре, че си ти за да видя този замък - срам! Павлова е много красива и апетитна!
ОтговорИзтриванеПоздрави :)
Мариянче, забелязала съм, че някак свикваме с най-близките красоти и все се стремим към други дестинации:). Аз направо обожавам някой като представи нашите райони, погледа е съвсем различен. Поздрави и пожелания за прекрасен уикенд!
ИзтриванеАха знам го аз този замък, край Созопол нали!? Само незнаех, че е отворен за посетители или е от скоро ... Преди година, когато последно минавах от там изглеждаше незавършен. Благодаря Кате за тази красота, като Алиса в страната на чудесата :)
ОтговорИзтриванеИ павлова та е страхотна, много обичам!
Прегръдки и усмихнат Петък :)
Не знам от кога е отворен за посетители, но в интернет много пишат за него и всеки е очарован. Той и сега е незавършен, доколкото разбрах идеите на собствениците са безкрайни и непрекъснато ще има нещо ново. Наистина е приказка, Еви! Хубав уикенд от мен!
ИзтриванеТази приказка е истина!!!Благодаря Кате!Като минавах за последно тъкмо започваха строежа!Невероятна красота!
ОтговорИзтриванеА тортата сама говори за себе си!!!
Изключително нежна и ефирна!
прегръдки
Мимe ♥! Приказка е!
ИзтриванеОоо, приказките наистина съществуват!
ОтговорИзтриванеИ отново една приказна разходка! Десертът е подобаващ!
Прегръдка и усмихнат ден!
Бети, благодаря ти! И в твоят блог е приказка!
ИзтриванеТова райско кътче е наистина приказно.Имала съм удоволствието да го посетя и не мога да изкажа с думи колко е красиво и приказно.Тортата ти е страхотна Катенце,много нежна и изкушаваща :)Хубава вечер ти желая!
ОтговорИзтриванеНаистина, Танче няма думи за тази красота, уникален е, иска ми се да го посетя и лятото...
ИзтриванеЧудна приказка, разказана в снимки и подсладена от неустоим нежен десерт!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелания за слънчеви почивни дни :)
Благодаря ти!!! Прегръдки и от мен!
ИзтриванеКатенце, пак ме разходи на разкошно място! Само не разбрах къде се намира?
ОтговорИзтриванеТортата е чудесна!
Лучия, до Созопол е - в Равадиново. Пропуснала съм да отбележа къде е, но бях като замаяна от тази красота, когато писах публикацията:)Поздрави!
Изтриване:) Мерси за инфото, Кате!
ИзтриванеКате, благодаря за разходката и за прекрасните думи.
ОтговорИзтриванеСправила си се блестящо с "Павлова", майстор си!
Поздрави.:)))
Рони, благодаря ти, за всички прекрасни рецепти, които споделяш с нас и най-вече, че винаги толкова добре обясняваш всичко и нещата се получават! Щастлива съм от оценката ти! Прекрасен ден!
ИзтриванеСтрахотни, приказни снимки! Красота!
ОтговорИзтриванеТортата е сред любимите ми:)
Голямо изкушение си сътворила. :)