Страници
Класическо канапе с фюжън акцент
Канапе е местенцето, където се срещаме с интересни личности, добри приятели, страхотни кулинари...
Със сигурност гостите ми нямат нужда от представяне, защото са добре познати и известни с талантите си. Но не мога да спестя да споделя и личното си мнение за тях.
Днес съм поканила една лъчезарна, слънчева, прекрасна дама, която ме впечатлява с толкова много неща, че се чудя от кое да започна. Дали предпочитате да ви е фюжън или класическо, нейният блог е мястото, в което ще намерите всичко за вас.
От този блог струи стил, елегантност, финес и много, много чар, така, както струят и от авторката. Виждали сте я в предаването на Лео, на страниците на GOOD FOOD, списание "Домашна кухня", а днес имам честта да е с мен на едно канапе.
На гости ми е Мариянка от "Фюжън и класически рецепти" с една ослепителна красавица!
Когато Мариянка показа тази торта във Фейсбук, буквално залепнах за екрана! Когато получих пък и съобщението й, че е за близките й, за мен и приятелите на блога, краката ми се подкосиха:). Може би сте се зачудили къде изчезна тортата :) и защо:), но истината е, че аз я скрих:). Малко се позабавих с публикуването, просто не ми се щеше да я разрежем:), но днес ще ви я покажем в цялата й прелест.
Искрени благодарности, Мариянка, за тази красота, за приетата покана и най-вече за чудесното ти приятелство!
За мен е огромно удоволствие да съм гост на толкова мил и талантлив блогър, да съм редом в "Канапе" с едни от най - любимите ми кулинари от които черпя вдъхновение! Кате, благодаря за жеста и оказаната чест! Тази торта приготвих специално за теб!
Тортата, която ви представям днес приготвих за моето семейство, за празника - осми март. Ароматна с фин плодов мус, парченца свежи плодове, шоколад и какаови блатове напоени с бакарди. Декорирах тортата в нежен, романтичен винтидж стил с любимите ми божури.
Продукти за блата (адаптиран от тук)
6 големи яйца
200 гр. захар
150гр. брашно
30 гр. какао
2 ч. л. бакпулвер
50 гр. царевично нишесте
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 С. Поставете хартия за печене в съда които сте приготвили: в случая съм използвала две тавички от 20 см. и две тавички от 8 см. ( метални кутии от бисквити ) Намажете с мазнина дъното и стените на съдовете. Разделете жълтъците и белтъците от яйцата, разбийте белтъците на пяна, постепенно добавете захарта до получаване плътен крем. Добавете леко разбитите жълтъци, като бъркате с дървена лъжица или силиконова шпатула, добавете останалите сухи съставки ( пресети предварително). Разпределете сместа на равни количества в тавичките и печете 20 - 25 мин. След изпичането на блата го оставете да изстине във формата за 5 мин. извадете го и поставете върху метална решетка да се охлади напълно. Разрежете блата на две равни части с къдрав нож, ако печете в една форма блата позволява да се нареже и на три части.
Първи етаж на тортата след 12 часа охлаждане в метален ринг.
Бананов мус:
4 банана - 400 гр. плод без кора
500 мл. сметана
200 гр. кондензирано мляко
15 гр. желатин
200 - 300 гр. ягоди
парчета от любимият ви шоколад
бакарди или друг ароматен алкохол за сиропиране на блата
Накиснете желатина, разтворете според указанието на опаковката. Пасирайте бананите, в подходящ съд ги затоплете с 200 мл. от сметаната, прибавете бъркайки разтвореният желатин и оставете сместа да изстине, като разбърквате периодично. Разбийте останалата сметана с кондензираното мляко. Когато банановата смес е напълно охладена я прибавете към битата сметана, като бъркате внимателно с дървена лъжица. Охладете сместа в хладилника, като бъркате периодично докато крема пада тежко от лъжицата.
Измийте ягодите, отцедете ги добре и нарежете на едри парчета.
Сглобяване на тортата:
В метален ринг, поставете част от блата, сиропирайте го равномерно ( ако декорирате тортата с фондан блата не трябва да е много напоен) поставете част от крема, поръсете с нарязаните ягоди и шоколада, покрийте ги с още малко крем, така редувайте до изчерпване на продуктите. За да сглобя втория етаж използвах кутията, в която изпекох блата, като поставих домакинско фолио от вътре. Поставете готовата торта за охлаждане в хладилника за 12 ч.
Шоколадов ганаж за измазване на тортата: адаптиран от тук
250 гр. шоколад 65 %
1 с.л. масло
500 мл. сметана 35%
*Ганаша пригответе от предния ден. Разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото. Поставете сметаната в огнеупорен съд и я затоплете до момента преди завиране. Постепенно изливайте шоколада към сметаната, като бъркате бавно до получаване на хомогенна смес. Оставете ганаша на стайна температура и го бъркайте периодично. Измажете тортата с охладения ганаш, върнете отново във хладилника и повторете измазването докато постигнете желания ефект за гладка торта.
Божура изработих от метална форма, която оформих сама с клещи.
Декорирайте тортата по ваш избор, може да я поръсите с цветни или желирани бонбони,или да поставите свежи пролетни цветя!
Кате, благодаря ти за милата покана, на мига в която я получих тортата беше планирана и изпълнена!
На свой ред и аз ти благодаря за прекрасното гостуване и затова, че разкраси блога ми с тази вкусна и уникална торта!
А за всички вас, по парченце със сутрешното кафенце!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Кате, имаш прекрасна гостенка!
ОтговорИзтриванеВинаги се радвам и възхищавам на
нейните умения!
И сега не е изневерила на себе си :
Невероятно стилна и красива торта!
Благодаря и на двете ви за доставената
наслада!
Прегръдки и хубав ден!
Още като видях тортата и познах гостенката! Неповторима и със собствен стил! Поздрави и за двете ви!
ОтговорИзтриванеКатееее, страхотна гостенка имаш днес!
ОтговорИзтриванеНевероятна красота е сътворила отново!
И с такава чудесна торта, как да не го обхване човек пролетното настроение?!
Поздравления и за двечките ви, усмихвате деня ми :)
оо, Марияна е винаги изненадваща, спираща дъха със своите творенияя, и заедно с това има разпознаваем стил!Прекрасна е тортата!Поздравления за гостенката и за домакинята!Желая ви успехи!
ОтговорИзтриванеЧудесно гости и прелестна торта! Направо нямам думи колко е пипната :) Прегръдки за двете!
ОтговорИзтриванеpırvo bravo na tebe ,çe pak neşto prekrasno si spodelila ,posle na gostenkata,prekrasna torta.
ОтговорИзтриванеКате, поздрави за теб и за очарователната ти гостенка!
ОтговорИзтриванеЧудесна, стилна и много нежна торта!
Най- много обичам да виждам гостувания на една моя любимка при друга! Сякаш пиеш кафе с приятелки! Тортата е възхитителна, авторката й дори няма да започвам да я възхвалявам, защото думите не стигат- та дори и формата за божура сама си е направила и някак така между другото го спомена, сякаш не трябва да очакваме цяло отделно обяснение за това! Уникална си , Мариянка! А домакинята ти има безупречен вкус и към добрата храна и към пленителните гости!
ОтговорИзтриванеКате,във вашата компания бих останала много дълго време-две толкова позитивни и усмихнати дами!
ОтговорИзтриванеЧудесен избор на гост си направила!
Мариянка,и тук ще кажа,че тази торта е съвършено елегантна и много шик!Има доза аристократизъм,доза кокетност с този невероятен божур,доза съблазън като гледам разреза,изобщо поредна майсторска изработка е това бижу!
Беше ми много приятно да приседна с вас на канапето,момичета!Благодаря за споделената емоция и хубав,пролетен месец на семействата ви!
Прекрасна гостенка си имаш, Кате, и още по-прекрасна торта ти е посветила! Наистина много стилна!
ОтговорИзтриванеПоздравления и за двете дами! Чудесни сте, момичета!
Определено тортата е прекрасна, много красива и в същото време всичко си е на място. Кате, чудесна гостенка имаш, поздравления и за двете.
ОтговорИзтриванеА аз ще си хапна едно голяяямо парче за ваше здраве. Бъдете все така вдъхновени и вдъхновяващи! =)
Тортата е просто прелестна! Наслада за окото и небцето :) Нищо че не съм я опитала, то се вижда:)
ОтговорИзтриванеЧудесна гостенка си поканила, Катя!
Кате, имаш си чудесна гостенка. Тортата е великолепна. С удоволствие ще си взема едно парченце, а пък ако може и две, ще е още по добре. Слънчев ден и на двете ви.
ОтговорИзтриванеИзумително красива торта! Разбирам възхищението ти, Кате и нежеланието да я споделяш с друг :)) Талантлива гостенка си имаш! Сърдечни поздрави и на двечките!
ОтговорИзтриванеКатееее, страхотна гостенка си имаш днес на канапето! Тортата е прелестна,много елегантна,стилна и много красива.Поздрави и за двете ви!
ОтговорИзтриванеКате, ти си изключително мил и гостоприемен домакин, за мен е огромна чест да съм твой гост. Радвам се, че тортата ти харесва, защото съм вложила много обич, желание и старание, все пак съм поканена от толкова Талантлив, Усмихнат и Мил Кулинарен Блогър! Благодаря ти от сърце!
ОтговорИзтриванеМили дами, изчервих се от толкова похвални думи, искрено ви благодаря за всеки коментар, направихте ме много щастлива!
Сърдечни поздрави!
Прелест, прелест! Поздравления и за двечките!
ОтговорИзтриванеКате,поздравявам те за вълшебницата ,която си поканила!Прегръдки:)
ОтговорИзтриванеГоляма красота е спретнала, Мариянка! Чудесен гости и домакин на едно сладко канапе :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна, нежна, стилна торта! Личи си, че е правена с любов!
ОтговорИзтриванеМариянка, Кате, страхотни сте и двете! Благодаря ви за този пост!
:)
О, каква наслада съм изпуснала само... Невероятна торта и гостенка, Кате! Уникална феерия, съчетаване на вкусове, стил и красота! Благодаря за доверието, Мариана, а на теб, Кате - за избора на гост! Прегръдки и за двете! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта, прекрасни божури а вие двете сте едни от най-усмихнатите дами, които съм виждала на снимка!
ОтговорИзтриванеПрекрасен гост, прекрасна торта! Само мога да изкажа възхищението си! :)
ОтговорИзтриванеКате, жестоко готина компания си ни подготвила - и гостенката, и тортата, и домакинята :) сте жестоко готини!! Невероятна нежност, стил и финес струят от изпълнението и представянето - удоволствието от преживяването трудно се изразява с думи!!!
ОтговорИзтриванеПоздравления и благодарности, мили момичета!
Радвам се, че сме приятна компания и , че споделяте канапето с нас:), наистина Мариянка е невероятна и съм щастлива, че прие поканата ми, още по-щастлива съм, че споделя приятелството ми, както и всички вие:)! Прегръдки за всички и сърдечно благодаря за красивите думи!!! Чудесни сте!
ОтговорИзтриванеMnogo krasiva torta i chudesna gostenka! Az nali si padam po cvetqta, ostanah bez dah ot tezi bojuri! Neveroqtni !!! Pozdravleniq i za dvete dami !
ОтговорИзтриванеСтрахотна торта! Цветята са просто невероятни!
ОтговорИзтриванеПоздравления и за двете ви, чудесно гостуване :). За мен беше удоволствие да поседна за малко с вас на канапето :)
Прекрасна е….и тортата и гостенката ти Кате! Прекрасен жест! Невероятна красота!
ОтговорИзтриванеПоздрав и за двете Ви! Живи и здрави да сте!
Мили дами, много ви благодаря за прекрасните думи, радвам се, че ви харесва тортата и цветята! Катето ме вдъхнови с поканата, която ми отправи :)
ОтговорИзтриванеКате, ще ти пазя божура да ти го предам лично, надявам се да скоро :)
Много се радвам, че компанията се увеличава! Благодаря ви за красивите думи, за всичко и вие сте прекрасни! Мариянка, направо ме подлуди от кеф:) пази го!!! :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЕ, ама си имаш много слънчева гостенка със златни ръце, Кате!
ОтговорИзтриванеЗа такава торта освен да си мечтая, друго не ми остава...