Страници

Класическо канапе с фюжън акцент


Канапе е местенцето, където се срещаме с интересни личности, добри приятели, страхотни кулинари...
Със сигурност гостите ми нямат нужда от представяне, защото са добре познати и известни с талантите си. Но не мога да спестя да споделя и личното си мнение за тях.
Днес съм поканила една лъчезарна, слънчева, прекрасна дама, която ме впечатлява с толкова много неща, че се чудя от кое да започна. Дали предпочитате да ви е фюжън или класическо, нейният блог е мястото, в което ще намерите всичко за вас.
От този блог струи стил, елегантност, финес и много, много чар, така, както струят и от авторката. Виждали сте я в предаването на Лео, на страниците на GOOD FOOD, списание "Домашна кухня", а днес имам честта да е с мен на едно канапе.
На гости ми е Мариянка от "Фюжън и класически рецепти" с една ослепителна красавица!




Когато Мариянка показа тази торта във Фейсбук, буквално залепнах за екрана! Когато получих пък и съобщението й, че е за близките й, за мен и приятелите на блога, краката ми се подкосиха:). Може би сте се зачудили къде изчезна тортата :) и защо:), но истината е, че аз я скрих:). Малко се позабавих с публикуването, просто не ми се щеше да я разрежем:), но днес ще ви я покажем в цялата й прелест.
Искрени благодарности, Мариянка, за тази красота, за приетата покана и най-вече за чудесното ти приятелство!




За мен е огромно удоволствие да съм гост на толкова мил и талантлив блогър, да съм редом в "Канапе" с едни от най - любимите ми кулинари от които черпя вдъхновение! Кате, благодаря за жеста и оказаната чест! Тази торта приготвих специално за теб!
Тортата, която ви представям днес приготвих за моето семейство, за празника - осми март. Ароматна с фин плодов мус, парченца свежи плодове, шоколад и какаови блатове напоени с бакарди. Декорирах тортата в нежен, романтичен винтидж стил с любимите ми божури.



Продукти за блата (адаптиран от тук)
6 големи яйца
200 гр. захар
150гр. брашно
30 гр. какао
2 ч. л. бакпулвер
50 гр. царевично нишесте
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 С. Поставете хартия за печене в съда които сте приготвили: в случая съм използвала две тавички от 20 см. и две тавички от 8 см. ( метални кутии от бисквити ) Намажете с мазнина дъното и стените на съдовете. Разделете жълтъците и белтъците от яйцата, разбийте белтъците на пяна, постепенно добавете захарта до получаване плътен крем. Добавете леко разбитите жълтъци, като бъркате с дървена лъжица или силиконова шпатула, добавете останалите сухи съставки ( пресети предварително). Разпределете сместа на равни количества в тавичките и печете 20 - 25 мин. След изпичането на блата го оставете да изстине във формата за 5 мин. извадете го и поставете върху метална решетка да се охлади напълно. Разрежете блата на две равни части с къдрав нож, ако печете в една форма блата позволява да се нареже и на три части.

Първи етаж на тортата след 12 часа охлаждане в метален ринг.

Бананов мус:
4 банана - 400 гр. плод без кора
500 мл. сметана
200 гр. кондензирано мляко
15 гр. желатин
200 - 300 гр. ягоди
парчета от любимият ви шоколад
бакарди или друг ароматен алкохол за сиропиране на блата


Накиснете желатина, разтворете според указанието на опаковката. Пасирайте бананите, в подходящ съд ги затоплете с 200 мл. от сметаната, прибавете бъркайки разтвореният желатин и оставете сместа да изстине, като разбърквате периодично. Разбийте останалата сметана с кондензираното мляко. Когато банановата смес е напълно охладена я прибавете към битата сметана, като бъркате внимателно с дървена лъжица. Охладете сместа в хладилника, като бъркате периодично докато крема пада тежко от лъжицата.
Измийте ягодите, отцедете ги добре и нарежете на едри парчета.


Сглобяване на тортата:
В метален ринг, поставете част от блата, сиропирайте го равномерно ( ако декорирате тортата с фондан блата не трябва да е много напоен) поставете част от крема, поръсете с нарязаните ягоди и шоколада, покрийте ги с още малко крем, така редувайте до изчерпване на продуктите. За да сглобя втория етаж използвах кутията, в която изпекох блата, като поставих домакинско фолио от вътре. Поставете готовата торта за охлаждане в хладилника за 12 ч.


Шоколадов ганаж за измазване на тортата: адаптиран от тук
250 гр. шоколад 65 %
1 с.л. масло
500 мл. сметана 35%


*Ганаша пригответе от предния ден. Разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото. Поставете сметаната в огнеупорен съд и я затоплете до момента преди завиране. Постепенно изливайте шоколада към сметаната, като бъркате бавно до получаване на хомогенна смес. Оставете ганаша на стайна температура и го бъркайте периодично. Измажете тортата с охладения ганаш, върнете отново във хладилника и повторете измазването докато постигнете желания ефект за гладка торта.


Божура изработих от метална форма, която оформих сама с клещи.


Декорирайте тортата по ваш избор, може да я поръсите с цветни или желирани бонбони,или да поставите свежи пролетни цветя!
Кате, благодаря ти за милата покана, на мига в която я получих тортата беше планирана и изпълнена!


На свой ред и аз ти благодаря за прекрасното гостуване и затова, че разкраси блога ми с тази вкусна и уникална торта!
А за всички вас, по парченце със сутрешното кафенце!






31 коментара:

  1. Кате, имаш прекрасна гостенка!
    Винаги се радвам и възхищавам на
    нейните умения!
    И сега не е изневерила на себе си :
    Невероятно стилна и красива торта!
    Благодаря и на двете ви за доставената
    наслада!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Още като видях тортата и познах гостенката! Неповторима и със собствен стил! Поздрави и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  3. Катееее, страхотна гостенка имаш днес!
    Невероятна красота е сътворила отново!
    И с такава чудесна торта, как да не го обхване човек пролетното настроение?!
    Поздравления и за двечките ви, усмихвате деня ми :)

    ОтговорИзтриване
  4. оо, Марияна е винаги изненадваща, спираща дъха със своите творенияя, и заедно с това има разпознаваем стил!Прекрасна е тортата!Поздравления за гостенката и за домакинята!Желая ви успехи!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно гости и прелестна торта! Направо нямам думи колко е пипната :) Прегръдки за двете!

    ОтговорИзтриване
  6. pırvo bravo na tebe ,çe pak neşto prekrasno si spodelila ,posle na gostenkata,prekrasna torta.

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, поздрави за теб и за очарователната ти гостенка!
    Чудесна, стилна и много нежна торта!

    ОтговорИзтриване
  8. Най- много обичам да виждам гостувания на една моя любимка при друга! Сякаш пиеш кафе с приятелки! Тортата е възхитителна, авторката й дори няма да започвам да я възхвалявам, защото думите не стигат- та дори и формата за божура сама си е направила и някак така между другото го спомена, сякаш не трябва да очакваме цяло отделно обяснение за това! Уникална си , Мариянка! А домакинята ти има безупречен вкус и към добрата храна и към пленителните гости!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате,във вашата компания бих останала много дълго време-две толкова позитивни и усмихнати дами!
    Чудесен избор на гост си направила!
    Мариянка,и тук ще кажа,че тази торта е съвършено елегантна и много шик!Има доза аристократизъм,доза кокетност с този невероятен божур,доза съблазън като гледам разреза,изобщо поредна майсторска изработка е това бижу!
    Беше ми много приятно да приседна с вас на канапето,момичета!Благодаря за споделената емоция и хубав,пролетен месец на семействата ви!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасна гостенка си имаш, Кате, и още по-прекрасна торта ти е посветила! Наистина много стилна!
    Поздравления и за двете дами! Чудесни сте, момичета!

    ОтговорИзтриване
  11. Определено тортата е прекрасна, много красива и в същото време всичко си е на място. Кате, чудесна гостенка имаш, поздравления и за двете.
    А аз ще си хапна едно голяяямо парче за ваше здраве. Бъдете все така вдъхновени и вдъхновяващи! =)

    ОтговорИзтриване
  12. Тортата е просто прелестна! Наслада за окото и небцето :) Нищо че не съм я опитала, то се вижда:)
    Чудесна гостенка си поканила, Катя!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, имаш си чудесна гостенка. Тортата е великолепна. С удоволствие ще си взема едно парченце, а пък ако може и две, ще е още по добре. Слънчев ден и на двете ви.

    ОтговорИзтриване
  14. Изумително красива торта! Разбирам възхищението ти, Кате и нежеланието да я споделяш с друг :)) Талантлива гостенка си имаш! Сърдечни поздрави и на двечките!

    ОтговорИзтриване
  15. Катееее, страхотна гостенка си имаш днес на канапето! Тортата е прелестна,много елегантна,стилна и много красива.Поздрави и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате, ти си изключително мил и гостоприемен домакин, за мен е огромна чест да съм твой гост. Радвам се, че тортата ти харесва, защото съм вложила много обич, желание и старание, все пак съм поканена от толкова Талантлив, Усмихнат и Мил Кулинарен Блогър! Благодаря ти от сърце!
    Мили дами, изчервих се от толкова похвални думи, искрено ви благодаря за всеки коментар, направихте ме много щастлива!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Прелест, прелест! Поздравления и за двечките!

    ОтговорИзтриване
  18. Кате,поздравявам те за вълшебницата ,която си поканила!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  19. Голяма красота е спретнала, Мариянка! Чудесен гости и домакин на едно сладко канапе :)

    ОтговорИзтриване
  20. Прекрасна, нежна, стилна торта! Личи си, че е правена с любов!
    Мариянка, Кате, страхотни сте и двете! Благодаря ви за този пост!
    :)

    ОтговорИзтриване
  21. О, каква наслада съм изпуснала само... Невероятна торта и гостенка, Кате! Уникална феерия, съчетаване на вкусове, стил и красота! Благодаря за доверието, Мариана, а на теб, Кате - за избора на гост! Прегръдки и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  22. Прекрасна торта, прекрасни божури а вие двете сте едни от най-усмихнатите дами, които съм виждала на снимка!

    ОтговорИзтриване
  23. Прекрасен гост, прекрасна торта! Само мога да изкажа възхищението си! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Кате, жестоко готина компания си ни подготвила - и гостенката, и тортата, и домакинята :) сте жестоко готини!! Невероятна нежност, стил и финес струят от изпълнението и представянето - удоволствието от преживяването трудно се изразява с думи!!!
    Поздравления и благодарности, мили момичета!

    ОтговорИзтриване
  25. Радвам се, че сме приятна компания и , че споделяте канапето с нас:), наистина Мариянка е невероятна и съм щастлива, че прие поканата ми, още по-щастлива съм, че споделя приятелството ми, както и всички вие:)! Прегръдки за всички и сърдечно благодаря за красивите думи!!! Чудесни сте!

    ОтговорИзтриване
  26. Mnogo krasiva torta i chudesna gostenka! Az nali si padam po cvetqta, ostanah bez dah ot tezi bojuri! Neveroqtni !!! Pozdravleniq i za dvete dami !

    ОтговорИзтриване
  27. Страхотна торта! Цветята са просто невероятни!
    Поздравления и за двете ви, чудесно гостуване :). За мен беше удоволствие да поседна за малко с вас на канапето :)

    ОтговорИзтриване
  28. Прекрасна е….и тортата и гостенката ти Кате! Прекрасен жест! Невероятна красота!
    Поздрав и за двете Ви! Живи и здрави да сте!

    ОтговорИзтриване
  29. Мили дами, много ви благодаря за прекрасните думи, радвам се, че ви харесва тортата и цветята! Катето ме вдъхнови с поканата, която ми отправи :)
    Кате, ще ти пазя божура да ти го предам лично, надявам се да скоро :)

    ОтговорИзтриване
  30. Много се радвам, че компанията се увеличава! Благодаря ви за красивите думи, за всичко и вие сте прекрасни! Мариянка, направо ме подлуди от кеф:) пази го!!! :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  31. Е, ама си имаш много слънчева гостенка със златни ръце, Кате!
    За такава торта освен да си мечтая, друго не ми остава...

    ОтговорИзтриване