Да съчетаеш полезното с приятното е супер, особено когато приятното е толкова любимо:), а и малкият пират остана много доволен - пристанища, кейове, лодки, кораби и т.н. И докато той вършеше неговите си капитански работи, аз имах достатъчно време да се насладя на едни от най-любимите ми градове по българското Черноморие - Несебър и Созопол. Очарованието им през пролетта е още по-голямо и аз тотално затвърдих чувствата си към тях. За тях обаче ще пиша в следващите публикации, а днес ще ви разкажа за някои капитански дела, за срещата на капитана с морето, надявам се да ви е забавно с нас!
Проверка на пристанищата - лодки, кораби, всички са в готовност и очакване.
Пълен контрол на риболова - всяка вечер към 5, толкова е вълнуващо, какъв ли е бил улова?!
Обаче.. не само ние контролираме:)
Потъналият кораб все още е потънал и все още си е тук. Много красив залив!
Черната перла е в очакване на лятото, така, че нея ще я превземем тогава:)
И медузите са тук:)
Корабът Санта Мария, който е копие на "Санта Мария" на Христофор Колумб.
Ето го и устието на Дяволска река:
Ами това за капитанските работи, все пак сме извън сезона :)
Преминаваме на кулинарна тематика с рецептата за:
Миди по моряшки
Доста рецепти за миди по моряшки разгледах и всичките се различават с нещо. Реших да направя един вариант и аз, като горе-долу се съобразих с останалите рецепти.
Продукти:
Миди - моите бяха 1,300, след като ги почистих и отстраних негодните, останаха на половина - около 700 гр
1 среден домат
1 глава лук
1 ч.ч. бяло вино
*пожелание зеленчуков бульон - малко количество
1-2 скилидки чесън
зехтин
черен пипер
Приготвяне:
Изчистете мидите от мустачките, като ги издърпате. Отстранете всички отворени миди и ги изхвърлете.
Измийте добре мидите с помощта на гъба или четка, за да няма пясък по черупките.
Загрейте в съд с дебело дъно зехтин и добавете нарязаният на ситно лук и целите скилидки чесън. Разбъркайте, оставете за около 2 минути на слаб огън да омекне лука и добавете нарязаните на ситно обелени домати и черният пипер.
Оставете на котлона още около 5 минути и добавете мидите.
Оставете ги на силна степен на котлона за около 7 минути да се отворят. Отстранете затворените миди/ те не са годни за ядене.
Когато се отворят добавете виното и по желание бульона. Оставете да заври и отстранете от котлона.
Поднесете с лимон и ситно нарязан магданоз.
*Ако желаете да направите по гъст сос, може да постигнете това, като запържите малко брашно и го разредите с бульона от ястието, след което върнете в ястието и оставете да се вари до сгъстяване.
Пожелавам ви прекрасна нова седмица и много усмивки!
Кате, няма да коментирам рецептата, но морските ти снимки ми подействаха носталгично. Тази година не видях моренцето и сега като го гледам ми се прииска да съм там, на брега, да слушам вълните, гларусите и капитански истории :)Поздрави и хубав ден! С интерес ще чакам продължението.
ОтговорИзтриванеНе знам на кое повече да се радвам - на чудесната разходка или на мидите. Пристанищата са мое любимо място от дете. Обичам да гледам лодки и кораби и до днес.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за удоволствието, което ми достави, Кате!
Достави ми удоволствие с морските снимки-благодаря,Кате.Миди не обичам,но си ги подредила много красиво!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Ех, че хубава разходка и още по-вкусна моряшка храна, Кате! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеКате,добре поне,че хапнах преди да попадна визуално на тези разкошни миди,че иначееееее...мъка голяма!Това е един от любимите ми варианти,страхотни си ги направила и направо ме настройват лятно!Айде,кога ще намине капитана и по нашите земи,че да се видим?
ОтговорИзтриванеСърдечна прегръдка и успешна седмица!
Разходката, която ми предложи е страхотна- беше повече от забавна.
ОтговорИзтриванеКате, всичко, което си снимала е толкова е красиво! А предложението за мидите е чудесно!
ОтговорИзтриванеХубаво начало на седмицата!
Кате, благодаря за прекрасната разходка!
ОтговорИзтриванеНезависимо, че съм на 30 км от морето и съм го виждала и с обледени брегове, а най-го обичам с топъл пясък.., много ми беше приятно да видя снимките ти!
Мидите е ясно, че са вкусни, много!
Ех пирати, пирати!Ще ви отмъкна мидите, страхотни са!
ОтговорИзтриванеМного хубави снимки, благодаря прекрасната разходка по брега! И за рецептата с мидите също! Приятна вечер! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки, Кате!А мидите са чудни!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря! Обожавам морето, но не бях виждала пролетната му премяна. Благодаря за споделените емоции. Взимам си едничка от прекрасните миди и се потапям в морската ти приказка.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесна разходка, а такива миди как обичам.....всъщност всякакви ги обичам! но май не правя у дома - някой ден, като сме си на морето, ще опитам рецептата ти! поздрави на пирата, и да не ни взема на мушка - все пак сме от приятелския кръг!
ОтговорИзтриванеПрекрасна разходка си направих.
ОтговорИзтриванеМного ме развълнуваха снимките на ресторанта "Капитанска среща" и на устието на река Ропотамо.
Рецептата също е страхотна.
Благодаря ти, Кате.
Достави ми голямо удоволствие.
Много хубави снимки, Кате! Размечтах се за морето :) Добре подготвят за рецептата, която за мен е нещо прекрасно, защотото обожавам морските дарове!
ОтговорИзтриванеПрекрасна седмица!
Радвам се, че ви усмихнах:) И съм щастлива с такава приятна компания като вас! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПо всяко време мога да хапвам миди, приготвила си ги фантастично, Кате!
ОтговорИзтриванекак се приготвя рибния бульон цитиран в рецептата
ОтговорИзтриванеЗдравейте, много благодаря за коментара! В моята рецепта не се добавя бульон, само вино, но пожелание може и бульон. Просто съм пропуснала да напиша, че е по желание, сега ще коригирам. Бульон може да използвате зеленчуков, или какъвто пожелаете, количество също по желание, но аз лично предпочитам да е малко. Поздрави!
Изтриване