Екопътеката в каньона на Чернелка е с дължина около 7 км. Мостчетата по екопътеката са били 17 на бр., но голяма част от тях реката е отнесла и са счупени.
Хубавото е, че терена е равен, подходящ за деца, но аз лично предпочитам да го посещавам през пролетта или есента. Лятото избягвам екопътеките, все пак скали, камъни и треви не са най-безопасното място през летния сезон.
Най-често за начална точка посетителите избират с. Горталово.
Ако се идва от гр. Плевен е в посока Ловеч, минава се транзит през с. Брестовец - след това с. Тодорово и се влиза в с.Горталово.
Малко преди да се влезе в Горталово има един огромен завой и от тук всъщност вече се виждат скалите в близост. Продължава се направо, минава се през селото.
В дясно отгоре в скалите има пещера с къща. Доста търсих инфо за тази къща, но като че ли няма подробности.
Продължава се направо, с кола, може и пеш - и над покривите на къщите се вижда скална колона "Мечока" - при която е имало праисторическо селище. Скалите са наречени така, защото е имало изобразени върху тях фигурки на мечки, 12 фигурки на животни и 6 на хора. На места върху скалата е имало букви и надпис с годините 1831 и 1837, но за съжаление надписите, както и фигурите са унищожени.
Паркинга на екопътеката е в близост до интересна скала - наречена "Разцепен камък". На самият паркинг има Вековно дърво, а и на екопътеката на няколко места има още.
Разцепен камък
Зад големият разцепен камък има и малък:
Срещу Разцепен камък отгоре в скалите е "Момина пещера", а над нея е Градището.
Ако се пресече реката, по мостчето след Разцепен камък има барбекю и "Черната пещера", също е там. Има и табела за извор, но аз не съм го виждала.
След това отново се връщаме по мостчето.
Разходката по екопътеката е много приятна. Обособени са много кътчета за отдих, барбекюта. Скалите са с много интереснии форми.
Римски път:
Пещерата "Царева дупка", била е наблюдателница на цар Иван Шишман. Намира се на височина 10 метра и казват, че вътре има скална маса.
Реката е много интересна - на места се вие покрай скалите, а дори и влиза под тях.
Преди хиляди години целият каньон е бил дъното на река. Сега на места се очертава и нивото на водата от по-близък период.
В началото на екопътеката мостчетата още са здрави и може да се стигне до хижа "Капчука". След това има вариант за преминаване през реката, в плитките участъци, но трябва да е топло. Пробвали сме да тръгнем от с. Къртожабене, но и от там мостчетата са счупени.
Някъде в района на хижата се намира и пещера с извор "Капчука", но ние не сме ги откривали.
След хижата като се пресече реката на няколко пъти се достига до друга интересна забележителност: Провъртеника.
Издълбан в скала над реката отвор, около 15 метра. Легенда разказва, че този отвор е направен от жители на горната част, понеже отдолу, живущите край реката не им давали вода.
В края на зимата тук има огромни поляни с кокичета.
В ранна пролет пък се показват първите цветя.
Придружаващите рецепти днес са за вкусна гъбена супа и ориз с гъби. Класики, но вкусни. Но и като за всяка класика, всеки си има рецепта, затова ще споделя моите.
Гъбена супа с печурки
Продукти:
1 глава лук
около 200 гр гъби
зеленчуков бульон
2-3 картофа, обелени
2 с.л. краве масло
черен пипер
сол
застройка
1 к.ч. заквасена сметана
1 жълтък
Приготвяне:
Нарежете лука на ситно, а картофите на кубчета.
Загрейте в тенджера маслото да се разтопи и добавете малко олио, за да не загори.
Добавете лука и картофите и ги оставете да се задушат под капак за около 3-4 минути.
Добавете гъбите - нарязани на филийки и оставете на котлон за 2-3 минути, като разбърквате.
Добавете около 2 л горещ бульон и сол.
Затворете с капак и оставете супата да се вари на слаба степен около 30 минути.
Когато е готова, отстранете от котлона.
Разбийте в купа жълтъкът със сметаната. Добавете на тънка струйка и при непрекъснато разбиване с вилица няколко черпака от супата към застройката.
Върнете застройката в супата и поръсете с черен пипер и пожелание магданоз.
Ориз с гъби
Продукти:
Около 200 гр гъби Печурки
1 ч.ч. ориз
4 ч.ч. зеленчуков бульон
1 глава лук
черен пипер
сол
олио
Приготвяне:
Измийте гъбите и ги нарежете на ивички.
Лука нарежете на ситно.
Загрейте олио в тиган на котлон и добавете лука. Когато омекне добавете ориза и го пържете до стъкловидност. Добавете гъбите и оставете на котлона за около 5 минути.
Изсипете ястието в тава.
Посолете го, добавете бульона и поръсете с черен пипер.
Поставете в предварително нагрята фурна на 190 градуса и печете до готовност / докато ориза поеме течността и леко се запече/.
Ех, Кате, отново ще си тръгна от твоето местенце омаяна... Благородно ти завиждам за възможността да пътуваш. Пожелавам си и аз един ден да мога.
ОтговорИзтриванеРазходката ти е чудесна, а снимките ме пренесоха там.
А гозбите... Какво да кажа за тях - такова ухание и вкус, че и тук усещам.
Сърдечни поздрави и хубав ден!
Гери, пожелавам ти го от сърце! Прекрасна природа има България! Прекрасна нова седмица!
ИзтриванеКате, разкриваш ми още едно красиво кътче, което не съм виждала, но с удоволствие се разходих виртуално (надявам се някой ден да се случи и реално). Жалко за мостчетата - да се надяваме, че скоро ще ги оправят, защото мястото, като гледам, наистина предлага приятни усещания. От вкусните ти рецепти ми се прииска да тръгна за гъби :)Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеСнежи, дано ги оправят, но незнам дали. Така са от години, но като че ли реката ги отнася, може би трябва друг вариант или по-здрави, по високи, знам ли. Но хубавото е, че в топлото време може да се пресече реката, има плитки участъци. Прекрасна нова седмица!
ИзтриванеНевероятна красота - и виртуалната разходка, и снимките, и гъбените ястия! Браво, Кате! :)
ОтговорИзтриванеЕви, благодаря ти! Прекрасна нова седмица!
ИзтриванеПрекрасни картини, прекрасно място, Кате! Никога не бях и чувала за него. Но наред с всичката тая красота постоянно имах усещането, че аха, на следващата снимка ще видя някоя змия. Наистина е малко, даже не малко опасно да се разхожда там човек в летните жеги, дори и сега - те излизат именно на открито да се напичат, само слънце да има. Мястото обаче си заслужава да се види, категорично! И я кажи, онзи Провъртеник как го снима - в реката ли гази? :)
ОтговорИзтриванеИ пак вкусно ни нагости - обичам гъбено ризото и супички също. Чудесна си ми ти!
Поздрави и също толкова вълнуващ уикенд!
Ирма, да в реката се гази, но където е Провъртеника е плитко. Но ние доста газихме из реката, докато стигнем до там.:)Прекрасна нова седмица!
ИзтриванеНе се спря,бе Катееее...добре че пътуваш,та и ние да видим прекрасните кътчета на страната ни.Благодаря за разходката-много вкусно си сготвила...
ОтговорИзтриванеПриятни почивни дни!
Живе, тези снимки са отпреди година - две, просто сега им дойде реда да ги публикувам. Прекрасна нова седмица!
ИзтриванеНевероятна красота пак си ни предложила Катенце!
ОтговорИзтриванеСупичката и оризчето са ммммм...неустоими ,много обичам!
Защо не беше по близо да ти дойда на гости.:)
Силно те прегръщам!
Зиче, от мен супичка и оризче, от теб пухкав топъл хляб! Ще направим трапезата!:) Прекрасна нова седмица!
ИзтриванеНепознато място и се радвам че го посетих чрез твоите очи!
ОтговорИзтриванеСупата и оризчето са много апетитни!
Честит празник, Цветница!
Честита Цветница, Тили, с пожелания за здраве и благоденствие!
ИзтриванеИ вкусно и красиво, след тази прекрасна разходка!
ОтговорИзтриванеБети, нека да е вкусна и красива и новата седмица!
Изтриване