Страници
Киноа яхния
Вече няколко пъти пробвах рецепти с киноа, сега реших да я приготвя абсолютно като леща. Малко ни е трудно да свикнем със самата киноа, тези дребни зрънца, но рецептите, в които я включвам до момента наистина са подходящи за хора, които не са свикнали с вкуса на непознатата до скоро киноа. Получи се вкусно. Мисля, че може да се включи във всяко ястие, което се приготвя с ориз или леща. Ако я опитвате за пръв път ви съветвам да я включите в ястие, в комбинация с още продукти, просто за да свикнете с нея.
Ето тази рецепта също е вкусна и е подходяща: тиквички с киноа и пиле.
Продукти:
1 ч.ч. киноа
1 л вода
1 глава лук
1 морков
1 прясна чушка
1 с.л. доматено пюре / *2-3 с.л. домати, нарязани, обелени/
подправки:
1 с.л. суха чубрица, сол, щипка млян кимон
сол
зехтин
брашно
2 скилидки чесън
Приготвяне:
Измийте киноата с гореща вода няколко пъти, помагайте си с цедка. Това се прави с цел премахване на горчивината.
Нарежете лука, морковите и чушката на ситно.
Загрейте в тенджера зехтина и ги добавете в нея.
Разбъркайте, добавете малко вода - около 50 мл. Похлупете и оставете зеленчуците да се задушат до омекване, на средна степен на котлона.
Добавете доматеното пюре и разбъркайте.
*Ако използвате домати, не ги добавяйте сега, а към края на варенето на киноата.
Добавете киноата, налейте водата и похлупете. Оставете да се вари до готовност.
Сварете за около 20 минути, на среден огън. Киноата увеличава обема си тройно и поема много вода, по принцип съотношението киноа/вода е 1/3, но в случая ни е необходим сос, така, че ако прецените може да добавите още малко вода.
Добавете чубрицата, кимиона и солта.
Запържете 1 с.л. брашно в тиган със зехтин. Добавете пресования чесън и разбъркайте.
Изсипете застройката в киноата и разбъркайте. Оставете на котлона да заври.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Здравей! Страхотна яхнийка, изглежда вкусно! Благодаря за рецептата! Хубав и усмихнат ден! :)
ОтговорИзтриванеИзглежда много добре. Аз все още не съм опитвала киноа, поради простата причина, че в нашият град не мога да го намеря, но попадна ли на нея със сигурност ще се възползвам от предложението. Слънчев ден!
ОтговорИзтриванеmnogo çesto poçnah da sreştam tazi kinoa ,no samata neya oşte ne sım sreşnala,izglejda hubava.
ОтговорИзтриванеКате, неизчерпаем извор за идеи си ти - и то все вкусни.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден ти желая!
Много интересно, добра идея Кате! Сигурна съм, че е много вкусна тази яхнийка :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Кати, благодаря за предложението, тъкмо се чудех какво да направя с киноа, че съм купила доста, а мислех тиквички да пълня, но тази яхнийка ми допада много! Лека нощ!
ОтговорИзтриванеАз съм си свикнала вече и да ти кажа често разнообразявам ориза с нея. И така ще опитам;)Поздрав, Бонбон!
ОтговорИзтриванеКате,поздравления за идеята,несъмнено ще е много вкусна яхнийката!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Доста вкусно изглежда, Кате! Моите са доста капризни, но мисля, че ще оценят високо така приготвената киноа.
ОтговорИзтриванеСнимките много ми харесват, някак ме връщат назад във времето :)
Слънчев ден, Бонбончо :)
Чудесна е идеята ти, Кате -
ОтговорИзтриванеобичам такива ястия, много апетитно изглежда, а и снимките са страхотни!
Харесах и терина ти, но яхнийката ме грабна повече :)...
Сърдечни поздрави и хубава вечер, Диана
Es una tentación al paladar una receta de lujo hoy cociné quinoa me encanta,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеКиноа яхния
ОтговорИзтриване1 ч. ч. киноа, 1 л вода, 1 гл. лук, 1 морков, 1 прясна чушка, 1 с. л. доматено пюре / *2-3 с. л. домати, нарязани, обелени/ 1 с. л. суха чубрица, сол, щипка млян кимон, сол, зехтин, брашно, 2 скилидки чесън.
Киноата се измива няколко пъти в цедка, за да се премахне горчивината.
Лука, моркова и чушката се нарязват наситно и се слагат в тенджера със загрят зехтин. Разбърква се, добавя се малко вода – около 50 мл. Похлупва се и се оставя зеленчуците да се задушат до омекване на средна степен на котлона. Добавя се доматеното пюре и се разбърква.
*Ако се използва домати не се добавят сега, а към края на варенето на киноата.
Добавя се киноата, налива се вода и се похлупва. Вари се около 20 мин. на среден огъндо готовност.
Киноата увеличава обема си три пъти и поема много вода, затова съотношението киноа-вода е 1:3, но в случая се слага сос, така че, по преценка може да се добави още малко вода.
Добавя се чубрицата, кимиона и солта.
Запържва се в тиган 1 с. л. брашно в зехтин. Добавя се пресования чесън и се разбърква.
Застройката се изсипва в киноата и се разбърква. Оставя се на котлона да заври.
Споредмен така изглежда по-добре рецептата-препишете си я.
ИзтриванеВъв какъв смисъл изглежда по-добре, не мога да разбера грешки ли имам? Благодаря предварително!
Изтриване